Porezi: BiH nema konkretne mjere

Da bi zaustavila odlazak mladih radnika, Poljska se odlučila za mjeru oslobađanja obaveze plaćanja poreza na dohodak za mlade radnike kako bi ih zadržala u državi. Cilj je stimulisanje potrošnje i povećanje raspoloživa zarade radnika. Pitali smo stručnjake da li postoji mogućnost za taj korak i u BiH i da li bi nadležni na to pristali.

Bosna i Hercegovina 20.07.2019 | 20:54
Porezi: BiH nema konkretne mjere
Za razliku od ozbiljnih zemalja koje se, uprkos odlasku mladih, bar trude da ih zaustave, BiH za sada nema konkretne mjere za to kako da spriječi odlazak mladih, ali i kompletnih porodica u zemlje Evropske unije. Ipak, postoje određene inicijative da se i u BiH, po uzoru na Poljsku, uvede mjera ukidanja poreza na dohodak za sve građane na plate do 1.000 maraka. Međutim, upitno je koliko bi to nadležnima odgovaralo.

„Moramo da stvorimo uslove da mladi ljudi ostanu, a da bi se to desilo - mi njima moramo smanjiti doprinose na plate, jer je na taj način poslodavac u mogućnosti da ih dobro plati i, samim tim, da ne odu“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Stručnjaci kažu da nadležni u BiH treba ozbiljno da shvate da ako, na primjer, 30.000 osoba ode iz zemlje, oni više neće plaćati poreze, doprinose, PDV i ostale dažbine, čime se stvaraju ogromni gubici u budžetu. Tu se nalazi glavni problem onih koji kreiraju ekonomsku politiku, jer je njihova vizija „uzmi danas što više možeš, a sutra ćemo vidjeti kako dalje“, upozoravaju demografi.

„Sa ovom mjerom, bez obzira na to kako ona dobro djelovala, imamo ograničenja. Ako posmatramo samo poreze, to nije dovoljno stimulativno. Ako bismo proširili na doprinose, moglo bi se nešto napraviti, što bi značilo poslodavcima da mogu da ponude mladim ljudima veće plate, jer će biti manje opeterećeni porezima i doprinosima. Međutim, samo ta mjera bez ostalog seta mjera neće donijeti očekivane rezultate“, objašnjava demograf Aleksandar Čavić.

Poslodavci kažu da je svaka mjera koja bi spriječila odlazak mladih dobrodošla i da ima njihovu podršku.

„Smatramo da su rješenja, poput ovih u Poljskoj, adekvatna i da ih treba samo utemeljiti u naše zakonodavstvo na način da se ne pravi diskriminacija. Treba da ulažemo u mlade. Nama, kao poslovnoj zajednici, u interesu je da imamo mladu radnu snagu koja što ranije ulazi u svijet rada“, ističe Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Najveći strah nadležnih u BiH je gubitak sigurnih prihoda u budžetu, jer bi uvođenjem nove mjere došlo do manjeg pada prihoda po osnovu prikupljenog poreza na dohodak, ali bi se, s druge strane, povećali indirektni porezi, čime bi se taj novac nadoknadio, kažu stručnjaci. Da bi mjera bila provodiva, potrebno je dodatno rasteretiti poslodavce, ali je potrebna i jaka volja svih da se plate u realnom sektoru povećaju na 1.000 maraka.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Porez na nepokretnosti

20.07.2019 19:02

Ukinuti porez na nepokretnosti.Srbin porez na svoje ognjiste nije placo ni Turcima,ni austrougarima ni ustasama ali Dodiku mora placati.Hitno ukinuti ovaj Dodikov harac narodu

ODGOVORITE
Name

HARAČ

20.07.2019 21:06

Kod nas su brojni izmišljeni harači, da je nehumano. Pri registraciji auta, brojne su uplate raznih nameta, glupih naziva, koje su čak besmislene. Sjede i izmišljaju harače, samo da nam uzimaju pare, sve su, a ponajviše život, obesmislili.

Name

Petar

21.07.2019 06:16

E moj prijatelju . Ocito nisi zivio u tim vremenima pa o njima nemozes ni suditi.Svi drzavni aparati zive na ledjima gradjana u svim zemljama svijeta. Na zapadu moras prvo porez platiti pa umrijeti. Nazalost nasi poiticari moraju manje trositi i krasti kako bi novca bilo za sve.

Name

BL

20.07.2019 21:29

Treba jos povecati harac, da prije odu. Samo tako se moze pomoci mladima da ne budu kmetovi fukarama.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

20.07.2019 21:54

Evo stiglo je riješenje..J..e se i otpisaće vam se kredit..a nastavak koji nije dodat je...hoće al u k...u..

ODGOVORITE