SP: Evropa protiv ostatka svijeta, Crnogorci i Grci na ispitu!

U nedelju pre podne po srednjeevropskom vremenu počinje prva nokaut faza Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Dva sigurna putnika u četvrtfinale, Ajkule i Heleni blagi favoriti protiv Australije, odnosno SAD.

Ostali sportovi 20.07.2019 | 23:16
SP: Evropa protiv ostatka svijeta, Crnogorci i Grci na ispitu!
Kreće rasplet na Svetskom prvenstvu za vaterpoliste u Južnoj Koreji. Grupna faza je protekla u mirnom ritmu, favoriti su gurali po planu. Srbija, Hrvatska, Mađarska i Italija odmaraju dva dana duže i čekaju protivnike u najvažnijem meču šampionata u utorak kada su na programu četvrtfinala u Gvandžuu.

U mečevima plej-ofa, odnosno osmine finala udariće Evropljani na ostatak sveta. Zna se da se najbolji vaterpolo igra na Starom kontinentu, a ako ne bude iznenađenja među osam najboljih selekcija sveta gledaćemo sve iz Evrope.

Španija i Nemačka imaju lak posao protiv autsajdera Japana, odnosno Južne Afrike i samo čudo bi moglo da se dogodi pa da ne igraju u četvrtfinalu. Furija je potencijalni rival Srbije u borbi za polufinale. Bila bi to repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva u Barseloni kada je četa Dejana Savićastigla do zlata.

Teži posao očekuje Crnogorce i Grke koji moraju da slome otpor solidnih Australije i SAD, jedine dve selekcije koje poslednjih godina mogu da priprete Evropljanima.

Ajkule su neporažene u Gvandžuu. Posle dva remija sa Srbijom i Grčkom izabranici selektora Vladimira Gojkovića bili su drugi u Grupi A. Prethodnih godina Crnogorci su u padu, nema ih dugo u raspodeli medalja na velikim takmičenjima. Nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore Vladimir Gojković u Južnu Koreju je doveo iskusnu selekcije koja želi novi proboj u svetski vrh.

Prva zvezda je Aleksandar Ivović, vaterpolista najbogatijeg kluba na svetu Pro Reka.Tu su i iskusni Mlađan Janović i Draško Brguljan. Rival u borbi za četvrtfinale je Australija, koja je prošlog meseca u Beogradu osvojila treće mesto u Svetskoj ligi. Ozije predvodi legendarni hrvatski as Elvis Fatović. Na ovom šampionatu Australijanci ne igraju dobro. Izgubili su čak sa 10 golova razlike (4:14) od prvog favorita za zlato Hrvatske, a u borbi za drugo mesto u Grupi B poraženi su od Amerikanaca u neizvesnoj završnici.

“Australijanci su dobra ekipa. Nismo se mnogo puta sastali, osim prošle godine na finalnon turniru Svetske lige. Nisu pokazali sve mogućnosti u Južnoj Koreji, ali mislim da su naše mogućnosti veće. To je za nas prvo finale. Tako ćemo se postaviti i tako razmišljamo. Nadam se da ćemo imati još tri utakmice posle Australije“, rekao je selektor Gojković za Vijesti.

Ajkule su bile blizu pobede protiv Srbije i Grčke u Grupi A, ali u finišu padala je koncentracije naših suseda.

„Imali smo padove od nekoliko minuta. Srbija i Grčka su nas kažnjavali. Nadam se da ćemo imati bolju koncentraciju od eliminacionih mečeva. Australija je izuzetna reprezentacija. Janger i Kejs je predvode, ali imaju mnogo kvalitetnih igrača. Osvojili su bronzu u Svetskoj ligi, čvrsti su, napredovali su mnogo. Biće zahtevan meč, biće mnogo plivanja i uplivavanja, fizički su jaki i spremni. Tu smo gde smo, imamo teži put, ali ako budemo igrali kao u nekim momentima kao protiv Srbije i Grčke – prolazimo“, optimista je Draško Brguljan.

Tradicija je na strani Crne Gore koja nikada nije izgubila od Australije. Poslednjih 10 godina ove dve selekcije su se sastale osam puta, a Ajkule imaju pet pobeda. Čak tri susreta su završena bez pobednika posle 32 minuta. Poslednji put igrali su 2018. godine u Svetskoj ligi kada su Ajkule pobedile sa 10:8.

Grčka je stigla u Južnu Koreju kao favorit iz senke, davali su joj šanse za medalju, ali je oslabljena Srbija pregazila Helena u grupnoj fazi. Okosnica selekcije čine igrači vicešampiona Evrope Olimpijakosa, a prva zvezda tima je Joanis Funtulis, prvi strlac Evropskog prvenstva u Barseloni prošle godine.

Rival u prvoj nokaut fazi su Amerikanci koje sa klupe predovdi nekadašnji selektor Srbije Dejan Udovičić. Grci su blagi favoriti. Utakmice ovih selekcija poslednjih godina obiluju neizvesnošću. Prethodni duel pre tri godine u polufinalu Svetske lige SAD su dobile posle peteraca, a godinu dana ranije na Svetskogm prvenstvu u Kazanju bilo je 11:10 za Grčku.



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar