Monstruozni Rističević: 19 šuteva - 16 odbrana!

Vaterpolisti Srbije pripremaju se za duel četvrtfinala Svetskog prvenstva u kojem će im protivnik, vrlo verovatno, biti Španija. Srpski tim primio najmanje golova u grupnoj fazi.

Ostali sportovi 20.07.2019 | 15:17
Monstruozni Rističević: 19 šuteva - 16 odbrana!
Jugoslovenska škola vaterpola oduvek se bazirala na odbrani. Prvo zaštiti svoj gol, a onda kreni u napad. Ovo je filozofija koju se prenosila "s kolena na koleno" i koja i danas "radi", daje rezultate. 

Uostalom, i Srbija i Hrvatska, pa i Crna Gora, kao nastavljači te škole, i dalje svoju igru baziraju na odbrani. Pogledajte samo ovo - na tekućem Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, posle grupne faze, i po tri odigrane utakmice, Srbija je primila najmanje golova - 15, sledi Hrvatska sa 18...

"Naša pobeda uvek polazi iz odbrane. Tako je generacijama unazad. Sve smo ispoštovali, sve četiri četvrtine igrali sa maksimalnom koncentracijom", rekao je Dušan Mandić, još jednom se osvrnuvši na sjajnu igru podmlađenog tima Srbije u meču protiv Grka (9:3) i direktnog plasmana u četvrtfinale SP.

Pomenuti odbranu protiv Grka, a ne istaći golmana Dimitrija Rističevića bilo bi neljudski i nelogično. Šta je taj momak činio na golu, stvarno je bilo čudesno. Od 19 šuteva Grka, zaustavio je čak 16!!! Grci nam nisu dali gol celo drugo poluvreme, a važe za jednog od kandidata za medalju.

"Već sam zaboravio Grke. Imamo veliko samopouzdanje, jedva čekamo nastavak takmičenja. Ali nema euforije, još ništa nije specijalno urađeno", kaže Rističević.

Vaterpolo tim Srbije, čeka rivala u četvrtfinalu (utorak, 23. jul), što će verovatno biti Španija koja igra osminu finala protiv Japana.

"Verujemo da će nam rival biti Španija. Odlična ekipa, setite se finala Evropskog prvenstva u Basrseloni (Srbija pobedila na peterce). Pobedili su nas u Zagrebu nedavno, ali to ništa ne znači. Ako hoće da pobede moraće da daju maksimum kao i mi", kaže Viktor Rašović.

Đorđe Lazić je odigrao najbolju utakmicu na turniru: "Probili smo led, imamo samopouzdanje i lakše igramo. Protiv Španije nema mnogo priče, daćemo sve od sebe da prođemo u polufinale".

U četvrtfinalu su: Srbija, Hrvatska, Italija i Mađarska.

- PAROVI OSMINE FINALA - 

Crna Gora - Australija 
Grčka - SAD 
Španija - Japan 
Nemačka - Južnoafrička Republika 

***Plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine obezbediće samo dve reprezentacije koje budu igrale u finalu. Ako jedan od finalista bude, koja je učešće na OI ostvarila osvajanjem prvog mesta u Svetskoj ligi, onda će u Tokio putovati i trećeplasirana ekipa sa SP-a u Južnoj Koreji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar