Šutnu 60 puta za 48 minuta: Riješiće se samo od sebe!

Majk, jel' ima još jedna lopta?

Košarka 20.07.2019 | 22:15
Šutnu 60 puta za 48 minuta: Riješiće se samo od sebe!
Nakon što su svi napustili njega, Rasel Vestbruk (30) odlučio je i sam da ode iz Oklahome posle 11 godina i pridruži se nekadašnjem saigraču Džejmsu Hardenu (29) u Hjustonu.

"Brada", koji je u prve tri NBA sezone kao rezerva nebrojeno puta bio Tanderov "faktor iks" i jedan od najvažnijih igrača za prodor do velikog finala 2012, shvatio je na tom putu da je stvoren za više i odlaskom među Roketse pre šest godina, zapravo, označio početak razlaza fantastičnog tima.

Usledili su odlasci Serdža Ibake, pa čuveni beg Kevina Durenta među direktne rivale, Golden Stejt Voriorse, uglavnom... relativno brzo Vestbruk je ostao "solo" u Oklahomi, nakon čega je priredio tri uzastopne "tripl-dabl" sezone, postao MVP, ali vezao tri eliminacije u prvoj rundi plej-ofa uz samo 16 nastupa u tom delu sezone od Durentovog odlaska.

U međuvremenu, Harden je i sam postao "ubica", prvi strelac i MVP lige, neko će reći i najveći "potrošač" lopti, pa nije čudo što navijače zanima kako će izgledati ovo drugo partnerstvo "Brade" i "Brodija" u Teksasu.

Biće, u najmanju ruku, zanimljivo, jer...

Kada se sabere njihove šuteve iz igre u prošloj sezoni, ne računajući one koji su završeni faulom i izvođenjem slobodnih bacanja, treneru Majku D'Antoniua ostaje da osmisli ofanzivne kretnje za svega dva-tri minuta utakmice.

Harden, najkorisniji igrač iz sezone 2017/18, prošle je u proseku šutirao 24,5 puta po utakmici, koliko mu je bilo potrebno za 36,1 poen, 6,6 skokova i 7,5 asistencija. 

Vestbruk, kojem je najprestižnija individualna titula pripala u godini pre toga, šutirao je 20,2 u proseku i beležio 22,9 poena, 11,1 skok i 10,7 asistencija u sezoni za nama.

Prostim sabiranjem, u ligaškom delu sezone 2018/19 njih dvojica "pucala" su skoro 45 puta za 48 minuta igre, na šta tek treba dodati Hardenovih 11 i Vestbrukovih 6,2 penala po susretu... Iz igre ili iz mesta, pre nego što će oformiti novi NBA tandem superstarova, šutirali su preko 60 puta ka košu.

To će biti praktično neizvodljivo kada budu obukli istu uniformu, ali Harden ne brine.

"Kada imaš takav talenat, stvari se reše same od sebe. Komunicirate, izađete na teren i igrate. Prosto je. Napad po napad, sve će to biti rešeno kada sezona krene... To je tako", govorio je levoruki trojkaš, koji je imao više uspeha od atomsko pleja u sezonama za nama.

Vestbruk je bez Durenta odigrao samo 16 plej-of mečeva, dok je Harden igrao jedno finale i dva polufinala Zapada i po pravilu ispadao od Voriorsa.

"Kada si talentovan, kada pored sebe imaš inteligentne igrače koji su spremni da se žrtvuju, stvari se same od sebe dogode", nadovezao se Harden, podsećajući da je D'Antoni navikao ostatak ekipe da igra za njega i da trpi često nerezonske šuteve i još manje rezonsko tapkanje lopte u mestu dok ostali stoje u uglovima i čekaju.

Vestbrukovo preterivanje izgledalo je sasvim suprotno od Hardenovog rasipanja vremena i usporavanja tempa utakmice. 

On je tripl-dabl prosek postigao i održavao podižući tempo na gornju granicu gledljivosti, gde bi otprilike svaki defanzivni skok bio završen sprintom i napadom "u leđa" rivalu koji se završavao šutem, polaganjem, pasom "napolje" ili faulom. 

Pored toga što je odlično igraju, ne može se reći da kao samostalni lideri Harden i Vestbruk na isti način doživljavaju košarkašku igru.

Već smo rekli, biće zanimljivo...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar