LE: Zrinjski lako, Olimpija i Aberdin jedva!

Mandić i Govedarica "ovjerili" put u Utreht! Poslije ubjedljive pobjede u Skoplju, Zrinjski je i u revanšu nadigrao Akademiju Pandev rezultatom 3:0 (0:0) na stadionu "Pod Bijelim Brijegom" i prošao u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.  Mandić vodi Zrinjski u drugo kolo, Zelaja isprašio Žalgiris, Voja Stanković sačuvao mrežu.  Nefči se poigravao sa Sperantom.

Fudbal 18.07.2019 | 21:20
LE: Zrinjski lako, Olimpija i Aberdin jedva!
Poslije eliminacije Širokog Brijega, vicešampion Bosne i Hercegovine, mostarski Zrinjski, "ovjerio" je u četvrtak nastup u narednoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope savladavši Akademiju Pandev iz Skoplja ukupnim rezultatom 6:0.

U prvom meču prije sedam dana na stadionu "Toše Proeski" ključni akteri bili su Staniša Mandić i Miljan Govedarica, a tako je bilo u večerašnjem revanšu "Pod Bijelim Brijegom".

Nakon tvrdog prvog poluvremena i poprilično izjednačene igre, crnogorski napadač, koji je bio član "zlatnih orlića" iz Novog Zelanda, pogodio je u 50. minutu mrežu Makedonaca na asistenciju "rezerviste" Miljana Govedarice i razriješio sve dileme.

Ako ih je neko imao...

Potom je nakon asistencije doskorašnji napadač Zvijezde 09, koji je ušao u drugom dijelu, upisao i evrogol nakon solo akcije po lijevoj strani u 78. minutu, da bi se za identičnih 3:0, kao u Skoplju, pobrinuo stoper Renato Gojković u sudijskoj nadoknadi.

Time su "plemići" iz Mostara osigurali dvomeč sa holandskim Utrehtom, koji će biti domaćin u prvom susretu 25. avgusta, a revanš je na rasporedu sedam dana kasnije u Hercegovini.

Za razliku od prvog dvoboja u Skoplju, gosti su večeras više pokazali i u nekoliko navrata opasno zaprijetili golmanu Ivanu Brkiću, na šta je u najavi upozoravao trener Mostaraca Hari Vukas jer gosti nisu imali šta da izgube.

Ipak, kvalitet je bio na strani Zrinjskog što je na kraju i došlo do izražaja i zasluženog plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

ZRINJSKI: Brkić, Barišić, Jakovljević, Gojković, Rugašević, Rustemović (od 80. Pezer), Čurjurić, Čirjak (od 59. Šovšić), Stanić (od 46. Govedarica), Mandić, Lendrić. Trener: Hari Vukas

AKADEMIJA PANDEV: Alčevski (od 65. Denkovski), Dimov, Iliev, Kostov, Stoilov, Milovanović, Doriev, Krstovski (od 75. Jovanov), Temelkov, Tanusev (od 67. Pandev), Manevski. Trener: Jugoslav Trančevski

Pronašao je sebe Staniša Mandić u Mostaru. Nekadašnji srpski zlatni orlić, pa kasnije reprezentativac Crne Gore, dugo je tražio mesto da fudbalski vaskrsne i uspeva to u dresu Zrinjskog. Mandić je otvorio put bosanskom klubu u duelu sa Akademijom Pandev ka drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope – 2:0.

Zrinjski je imao lak zadatak u revanšu na svom terenu, jer je prvi meč u Makedoniji dobio sa 3:0. Posle mirnih mreža u prvom poluvremenu revanša, Staniša Mandić je u 50. minutu pogodio za 1:0 i trasirao Mostarcima vrata drugog kola.

A, u toj drugoj rundi Zrinjski će igrati protiv holandskog Utrehta.

Apolon iz Limasola je imao lakši trening u revanšu protiv Kauno Žalgirisa. Prvu utakmicu u Litvaniji dobili su Kiprani sa 2:0, dok su kod kuće razbili rivala sa 4:0.

Junak utakmice bio je napadač Emilio Zelaja, koji je postigao tri gola za Apolon, u čijoj prvoj postavi je bio srpski internacionalac Saša Marković, bivši fudbaler Partizana.

Igraće Apolon u drugom kolu sa boljim iz duela Bran – Šamrok.

Iznenađenje je napravila letonska Liepaja, koja je kao gost pobedila i izbacila Dinamo iz Minska – 2:1.

U prvoj utakmici bilo je 1:1, pa su Belorusi imali u startu pozitivan rezultat, ali je sve krenulo naopako po njih. Spataru je u 10. minutu doveo Liepaju do prednosti i naterao Dinamo u totalnu ofanzivu, koju je kaznio Dodo golom u 70. minutu za 2:0. Domaćin je uspeo samo da u poslednjem minutu dođe do počasnog gola.

Liepaja će u drugoj rundi igrati sa pobednikom dvoboja Norčeping – Sent Patriks.

Nekadašnji štoper Partizana Vojislav Stanković sačuvao je mrežu Nefčija protiv Sperante – 6:0.

Azerbejdžanski tim je prvi meč u Moldaviji dobio sa 3:0, tako da je imao lak posao u revanšu, ali to ga nije sprečilo da do vrha natrpa mrežu Sperante.

Nefčija čeka sada duel sa Arsenalom iz Tule.

Bugarski Levski i rumunski FCSB lagano su prošli do drugog kola kvalifikacija.

Olimpija u 93. minutu našla vrata drugog kola, Aberdin sa ivice do preokreta! Luka Menalo spasao Zmajčeke!

Za infarkt! Visila je Olimpija sve do 93. minuta, činilo se da joj nema spasa, da će evropsku misiju završiti u „sezoni kupanja“, kad – spas u poslednji čas.

Golom u poslednjem minutu, koji je postigao Luka Menalo, Zmajčeki su pobedili Rigas sa 2:0 i time nadomestili poraz od 3:2 na svom terenu u prvoj utakmici. Ugrabio je mladi Slovenac da zatrese mrežu Letonaca pre nego što je sudija odsvirao kraj, a navijači su pali u trans.

Očima nije mogao da veruje ni Andrija Kaluđerović, srpski legionar u Rigasu, koji je u igru ušao s klupe u 64. minutu.

Olimpija će u drugom kolu kvalifikacija igrati sa turskom Malatijom.

Igrao je po ivici i Aberdin. Branio je u Finskoj prednost od 2:1 iz prvog meča, slavio je i u revanšu istim rezultatom, ali je bilo drhtanja, jer je RoPS već u 2. minutu došao do gola, koji mu je otvarao vrata drugog kola.

Spas za Škote je stigao u 27. minutu, dobili su penal, koji je Kosgrouv pretvorio u izjednačenje, da se lakše diše. Navaljivao je Rops u nastavku meča, ali u poslednjem minutu Aberdin je postigao drugi pogodak i sa obe pobede prošao u drugog kolo, gde ga čeka gruzijska Čikura.

Drhtao je i Brondbi do poslednjeg minuta i to pored pobede od 4:1 kod kuće protiv Inter Turkua!

Finski tim je u drugom poluvremenu došao do prednosti od 2:0, postigao je dva gola za pet minuta i od 56. je jurio taj treći, za prolaz dalje.

Brondbi je teškom mukom uspeo da se odbrani, pa ga na narednoj stepenici čeka duel sa Lehijom iz Gdanjska.

LIGA EVROPE, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Banants - Čukarički 0:5 (0:2) /prvi meč 0:3/
KI Klaksvik - Riteriai 0:0 /prvi meč 1:1/
OFK Titograd - CSKA Sofija 0:0   /prvi meč 0:4/

Sreda

Čikura - Fola Eš 2:1 (1:0)  /prvi meč 2:1/

Četvrtak

Tobol  - Ženes Eš  1:1 (1:0) /prvi meč 0:0/
Kajrat - Široki Brijeg  2:1 (0:0) /prvi meč 2:1/
Makedonija ĐP - Alaškert  0:3 (0:1) /prvi meč 1:3/
Teuta – Ventspils  1:0 (0:0) /prvi meč 0:3/
Inter Turku – Brondbi  2:0 (0:0) /prvi meč 1:4/
U. Krajova – Sabail  3:2 (1:0) /prvi meč 3:2/
Levadija – Stjarnan  3:2 (2:1, 1:1) Produžetak u toku /prvi meč 1:2/
RFŠ – Olimpija  0:2 (0:1) /prvi meč 3:2/
RoPS – Aberdin  1:2 (1:1) /prvi meč 1:2/
Dinamo Minsk – Liepaja  1:2 (0:1) /prvi meč 1:1/
Levski – Ružomberok  2:0 (1:0) /prvi meč 2:0/
Apolon Limasol – Kauno Žalgiris  4:0 (2:0) /prvi meč 2:0/
Haugesund – Kliftonvil  5:1 (3:1) /prvi meč 1:0/
Krakovija – Dunajska Streda  1:1 (1:0) produžetak u toku /prvi meč 1:1/
Milsami – FCSB  1:2 (0:2) /prvi meč 0:2/
Nefči – Speranta  6:0 (4:0) /prvi meč 3:0/
Petrokub – AEK Larnaka 0:1 (0:0) /prvi meč 0:1/
Torpedo Kutaisi – Ordabasi  0:2 (0:0) /prvi meč 0:1/
Vaduc – Breidablik  2:1 (0:0) /prvi meč 0:0/
Žalgiris – Honved  1:1 (1:0) /prvi meč 1:3/
Zrinjski – Akademija Pandev  2:0 (0:0) /prvi meč 3:0/

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar