EP - Kraj za "Orliće": Ispali od Velike Britanije!

U-20 reprezentacija Srbije izgubila u osmini finala Eurobasketa.  Kraj za mlade košarkaše, Velika Britanija bila previše tvrd orah! Nije pomogla ni odlična partija Marka Pecarskog koji je dabl-dabl učinkom pokušao da spasi Srbiju veoma neprijatnog iznenađenja.

Košarka 17.07.2019 | 17:23
EP - Kraj za "Orliće": Ispali od Velike Britanije!
Neprijatna vest iz Tel Aviva.

Reprezentacija Srbije u uzrastu do 20 godina završila je učešće na Evropskom prvenstvu u osmini finala, jer je naišla na boljeg rivala - britansku selekciju.

Srbija - Velika Britanija 72:77 (15:17, 18:19, 17:16, 22:25)

Izabranici Olivera Popovića pali su u "egal" meču, odlučenom u završnici.

Centar Srbije Marko Pecarski vukao je ekipu, postigao 23 poena za skoro 35 minuta u igri, ali to nije bilo dovoljno da "orlići" izbegnu eliminaciju. Osim njega, dvocifreni u napadu bio je još samo Andrija Marjanović (10), ali je sve poene ubacio do poluvremena.

Uz Pecarskog, Popović je najviše verovao u Stefana Momirova (devet poena za skoro 37 minuta na parketu), ali je on zbog pete lične greške završnicu odgledao sa klupe, kao Ranko Simović, čiji je doprinos bio samo za poen manji.

Pri rezultatu 65:67, na 2:50 do kraja, Nikola Mišković imao je šansu da izjednači sa linije penala, ali ovo nije bio njegov dan (1/8 iz igre), pa je iskoristio samo jedno slobodno bacanje, za 66:67. Iako je "pokupio" svoj promašaj, naš tim nije to iskoristio, pa je važna lopta pripala rivalu.

Britanac Kejn Henri odgovorio je pogotkom za "plus 3" (66:69), a isti igrač je kaznio loše dodavanje Vuka Vulikića i promašaj Alekse Uskokovića da "odlepi" svoj tim na večeras značajnih "plus 5" (66:71).

Na 13 sekundi pre kraja, Uskoković je ubacio trojku za poslednju nadu našeg tima (72:75), ali je Najl Dejvis Heris ostao miran na "crti" i potvrdio pobedu Britanaca.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Kejn Henri sa 17 poena i Romario Spens sa 15. Njihova ekipa igraće u četvrtfinalu protiv boljeg iz duela Grčke i Nemačke.

Bilo je muka, i to prilično velikih, tokom čitavog susreta. Srbija je tokom većeg delga meča bila u rezultatskom zaostatku, na kraju ga sustigla, ali ipak nije uspela da savlada veoma “žilavu” reprezentaciju Velike Britanije, 77:72. Ključni momenti na ovom meču odigrali su se u završna tri minuta poslednje četvrtine, kada srpska selekcija gotovo ništa nije uspevala da pogodi, a rivali su vezali par dobrih napada. Tako Britaniju već sutra očekuje novi susret, protiv Nemačke u četvrtfinalu, dok će Srbija u razigravanje za plasman od devetog do 16. mesta.

Na startu prve deonice, nije bilo prevelikih iznenađenja. Igralo se prilično ravnopravno i nijedna od reprezentacija nije uspevala da se odlepi na osetniju rezultatsku razliku. Problem za Srbiju predstavljala je činjenica da je Marko Pecarski već nakon tri minuta morao na klupu zbog problema sa ličnim greškama. Bez njega na terenu, Srbija je lidera pronašla u Andriji Marjanoviću, košarkašu Mega Bemaksa, koji je u prvoj deonici došao do sedam poena uz odličan procenat realizacije šuta. Po ulasku u igru par solidnih poteza vezao je i Mihailo Jovičić, ali je Srbija posle prvih deset minuta ipak gubila rezultatom 15:17.

Drugu četvrtinu bolje je otvorila reprezentacija Velike Britanije. Napad srpske selekcije je prilično slabo funkcionisao. Za uvodnih pet minuta u ovom kvartalu, Srbija je postigla smo samo dva koša, a do jedinih poena uspevala je da dođe preko Marka Pecarskog. Vrlo brzo je usledio odgovor preko Nikole Miškovićai Andrije Marjanovića, kojim je reprezentacija naše zemlje ušla u egal.

Međutim, nakon toga je ponovo viđen veliki pad u igri. Srbija nije uspela da dođe do poena čitava dva minuta. Greške su se ređale jedna za drugom, a na poluvremenu je selekcija Velike Britanije imala prednost, 36:33.

Na poluvremenu, najefikasniji u redovima reprezentacije Srbije bio je fantastični Marko Pecarski koji je ubacio čak 16 poena, od toga 12 samo u drugoj četvrtini, a pratio ga je Andrija Marjanović sa 10 postignutih poena. Kod Britanaca, najbolji su bili Robinson sa 9, odnosno Spens sa 8 postignutih poena.

Ni početak treće deonice, nažalost, nije doneo poboljšanje u igri srpskog nacionalnog tima. Ipak, uz pomoć trojki koje su postigli Mihailo Jovičić i Stefan Momirov, selekcija Srbije došla je do izjednačenja posle dosta vremena i očekivalo se da će u istom naletu nastaviti da lomi Britance. Desilo se, ipak, nešto potpuno suprotno, pošto su rivali uzvratili serijom 6:0 i ponovo otišli na nešto osetniju prednost. No, korak po korak i do kraja četvrtine Srbija je uspela da se ponovo rezultatski vrati, pa je pred poslednjih deset minuta gubila sa samo dva poena razlike, 52:50.

U poslednjoj četvrtini, konačno su srpski košarkaši bili ti koji su prvi iskočili napred. Posle koša MarkaPecarskog, Srbija je prvi put još od prve deonice došla do prednosti, ali je potom usledila velika rezultatska klackalica koja je potrajala sve do pred sam kraj utakmice. Britanija se jednostavno nije predavala, a na kraju je ona bila ta koja je zadala poslednji udarac. Pokušala je Srbija preko penal završnice da izvuče „vruće krompire“, ali u tome nije uspela, pa je reprezentacija Velike Britanije tako došla do ogromnog iznenađenja, 77:72.

Srpskom nacionalnom timu ni ovoga puta nije pomogla fantastična partija Marka Pecarskog, koji je završio sa dabl-dabl učinkom. Ubacio je 23 poena uz 11 skokova. Andrija Marjanović je ostao na 10 poena iz prvog poluvremena i pored košarkaša crno-belih bio je jedini dvocifren u reprezentaciji naše zemlje.

Kod Britanaca, istakli su se Kejn Henri sa 17 poena, kao i Romario Spens sa 15 poena. Dvocifreni su još bili Dejvid Heris i Nejtan Dilejni-Robinson sa po 11 ubačenih poena.

Srbija tako odlazi u razigravanje za plasman između devetog i 16. mesta, dok će Velika Britanija igrati četvrtfinale protiv Nemačke u toku sutrašnjeg dana.

SRBIJA - VELIKA BRITANIJA 72:77
Arena: "Šalom Zisman"
Gledalaca: 200
Sudije: Januš Čalik (Poljska), David Romano (Izrael), Alesandro Perćivale (Italija)

Srbija: Jovičić 9, Matić, Pecarski 23, Uskoković 7, Vulikić, Đorđević, Marjanović 10, Mišković 4, Momirov 9, Simović 8, Stajčić 2, Tadić

Velika Britanija: Heris 11, Henri 17, Kitenge 8, Raund 8, Spens 15, Perez 3, Kliri 2, Hejden, Pauel, Kili, Rejnolds-Keita 2, Robinson 11

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Fiba Eurobasket - U20

Komentari / 0

Ostavite komentar