LŠ: Prošao Helsinki, Škendija pala, Šerif ''za dlaku''!

Helsinki dolazi u Beograd, na "Rajka"! Šampion Finske čeka Crvenu zvezdu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.  Helsinki čeka Zvezdu, ali u sivom raspoloženju.  Toršavn vodio s 2:0 u 56. minutu i tako je ozbiljno zapretio, Finci ipak ostali neporaženi uz dva gola džokera Riskija.  Šerif umalo da se vrati iz mrtvih, Helsinki se kockao, Škendija pala u nadoknadi vremena! Fudbaleri estonskog Kaljua, Saburtala iz Tbilisija, HJK iz Finske, Valete sa Malte i TNS iz Velsa su se plasirali u naredno kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Fudbal 16.07.2019 | 23:30
LŠ: Prošao Helsinki, Škendija pala, Šerif ''za dlaku''!
Početkom drugog dela utakmice Crvena zvezda - Suduva, prvak Srbije saznao je ko će mu biti rival ako dovrši posao protiv Letonaca.

Biće to Helsinki.

Finski šampion plasirao se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, jer je u Toršavnu protiv istoimenog domaćina odbranio veliku prednost iz prve utakmice (3:0).

Toršavn - Helsinki 2:2 (1:0)

Iako su Farani dva puta vodili (1:0 u 17. minutu, 2:1 u 56), Finci su pogocima iskusnog napadača Rikua Riskija u 60. i 77. minutu "overili" prolaz i najavili dolazak na stadion "Rajko Mitić" 23. ili 24. jula, u prvoj utakmici dvomeča.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Helsinki čeka pobednika dvomeča između Crvene zvezde i Suduve. To je jasno iako je HJK "uspeo" da igra nerešeno na gostovanju Toršavnu na Farskim Ostrvima - 2:2 (1:0) što samo govori da se radi o apsolutno pobedivom timu. U prvom meču je dobio s 3:0, pa je svakako prošao dalje.

Ipak, činjenica da je gubio s 0:2 u 56. minutu nikako neće prijati Helsinkiju i to protiv tima iz trećerazredne fudbalske zemlje.

Toršavn je poveo u 17. minutu preko Pingela, a u 56. je Andersen pogodio za 2:0. Delovalo je da bismo mogli da gledamo senzaciju, ali je Riski uspeo da postigne dva gola od ulaska u igru i tako sebi kupi bodove kod trenera. Bio je precizan u 60. i 77. minutu.

Helsinki je igrao u formaciji 4-2-3-1. Na golu je bio Rudakov, potom su igrali još i Aljo, Ošonesi, Toivomaki, Rafinja, Vananen, Kajrinen, Benisan, Verainen, Zeneli i Mensah je bio u špicu.

Trener Koskela nije bio zadovoljan kako je njegov tim igrao pre svega u veznom redu po bokovima, pa je zamenio Benisana i Zenelija na startu drugog poluvremena. Umesto Benisana je ušao Riski i golom u 60. minutu pokazao je treneru da zaslužuje veću minutažu. To je samo potvedio malo kasnije kada je postigao i drugi gol. Bio je džoker na ovom meču.

Ukoliko Zvezda prođe dalje, a sve su prilike da hoće, Riski bi mogao da bude kec iz rukava Helsinkija koga bi trebalo da iskontroliše i ne dozvoli iznenađenje.

Dodajmo i da je Valeta prošla Didelanž jer je danas igrala 1:1, a u prvom meču je bilo 2:2. Igraće u drugom kolu protiv boljeg iz duela Ferencvaroš - Ludogorec.

Ludnica u Tbilisiju: Saburtalo ispustio tri gola posle 11 minuta, pa preživeo i ide u Zagreb! Kalju preskočio Škendiju na golove u gostima.

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona dalo nam je već potpuno ludu utakmicu u kojoj su živci navijača u Tbilisiju visili o koncu! Posle komotnih 3:0 protiv Šerifa u Tiraspolju, fudbaleri Saburtala izgubili su kompletnu prednost već u uvodnih 11 minuta utakmice, a onda na kraju ipak preživeli i zakazali dvomeč sa zagrebačkim Dinamom – 1:3 (0:3).

Kako su se samo fudbaleri domaćeg tima kockali s živcima nacije i svojih navijača na stadionu! Pretilo je da se utakmica pretvori u pravi fijasko, pošto je Šerif gotovo rutinski anulirao tri gola zaostatka.

Sve je počelo golom Albanca Liridona Latifija posle nepunih 120 sekundi igre, da bi štoper Gagi Margvelašvili već u 5. minutu autogolom posuo svoj tim kofom ledene vode. Strahoviti nalet Moldavaca upotpunio je Robert Tambe pogotkom kojim je praktično otvorio jedan potpuno novi susret koji je krenuo od nule. Ali, umesto da dokrajči rivala, Šerif se opustio i ubrzo počeo da gubi konce.

Spas za ekipu iz Tbilisija doneo je Crnogorac Ognjen Rolović golom u 59. minutu! Ovim pogotkom ne samo da je spasio svoj tim, već i overio plasman u drugo kolo kvalifikacija. Iako su imali više od pola časa posle gola, ali i isto vremena pre nego što se zatresla mreža da četvrtom reckom osiguraju prolaz dalje, Šerif je do kraja utakmice ispaljivao samo ćorke. A Tbilisi je preživeo u pravoj, gotovo neviđenoj drami...

Estonski Kalju prošao je u drugo kolo kvalifikacija zahvaljujući golovima u gostima – 2:1 (1:0).

Škendija se posle 1:0 u Estoniji povukla u odbranu i čekala protivnika da napadne, što se ubrzo pokazalo kao pogrešan izbor. Već u 6. minutu Uge je Kalju doveo u vođstvo. Do sledećeg pogotka čekalo se gotovo pun sat, a ovog puta zatresla se mreža gostiju. Ibraimi je oraspoložio navijače Škendije i najavio prolaz dalje, ali onda je usledio leden tuš... U prvom minutu nadoknade Liliju je skalpirao makedonski klub i ostavio ga bez mogućnosti da se bori za elitu!

Kalju će u narednoj rundi čekati pobednika dvomeča Seltik – Sarajevo.

Pobednici druge faze, naravno, idu u treću rundu, u kojoj će imati šansu da trijumfom izbore evropsku jesen. Poraženi iz drugog kola nastavljaju sezonu u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U međuvremenu, u ponedeljak 22. jula biće održan žreb za treće kolo Lige šampiona.

Rezultati revanša 1. kola.

Škendija (Makedonija) - Nome Kalju (Estonija) 1:2 (prvi meč 1:0)
Saburtalo (Gruzija) - Šerif (Moldavija) 1:3 (prvi meč 3:0)
Valeta (Malta) - Didelanž 1:1 (prvi meč 2:2)
Toršavn (Farska Ostrva) - Helsinki (Finska) 2:2 (prvi meč 0:3)
Crvena zvezda (Srbija) - Suduva (Letonija) 2:1 (prvi meč 0:0)
Feronikel ("Kosovo") - Nju Sejnts (Vels) 0:1 (prvi meč 2:2)

u sredu

Riga (Letonija) - Dandalk (Irska) 18.30 (prvi meč 0:0)
AIK (Švedska) - Ararat (Jermenija) 19 (prvi meč 1:2)
Rozenborg (Norveška) - Linfild (Severna Irska) 19 (prvi meč 2:0)
Karagag (Azerbejdžan) - Partizani (Albanija) 19 (prvi meč 0:0)
Ludogorec (Bugarska) - Ferencvaroš (Mađarska) 19.30 (prvi meč 1:2)
Kluž (Rumunija) - Astana (Kazahstan) 20 (prvi meč 0:1)
Pjast (Poljska) - BATE (Belorusija) 20 (prvi meč 1:1)
Sutjeska (Crna Gora) - Slovan Bratislava (Slovačka) 20.15 (prvi meč 1:1)
Maribor (Slovenija) - Valur (Island) 20.15 (prvi meč 3:0)
Seltik (Škotska) - Sarajevo (BiH) 20.45 (prvi meč 3:1)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar