Asanž: Smrtne kazne neće biti?

- Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu pretila smrtna kazna, rekao je britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

  • Vijesti
  • Svijet


"To je osnovni uslov koji smo dogovorili, da nećemo dozvoliti da bude izručen na mesto gde bi mogao dobiti smrtnu kaznu. Ta garancija je čvrsta", rekao je Dankan novinarima u Ekvadoru, gde se nalazi u poseti.

Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje. Ročište po tom zahtevu je zakazano za kraj februara naredne godine u Velikoj Britaniji.

SAD Asanža optužuju da je ugrozio bezbednost njihovih diplomata i vojnika kada je Vikiliks 2010. objavio 250.000 diplomatskih depeša i oko pola miliona poverljivih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Avganistanu. Takodje, Asanž je optužen i za "zaveru" s nekadašnjom vojnom analitičarkom Čelzi Mening, koja mu je dokumente dostavila.

Osnivač Vikiliksa je sedam godina boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je dobio politički azil, da bi 11. aprila bio uhapšen uz dozvolu novih vlasti u Kitu.

Odmah je odveden u pritvor a potom osudjen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode.

Ekvadorska vlada je potvrdila da je pre povlačenja odluke o azilu za Asanža dobila pisane garancije britanske vlade da on neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao biti mučen ili osudjen na smrt.

SAD Asanža optužuju po 18 tačaka, a zbirna kazna za sve njih iznosi oko 175 godina zatvora.

Špijunaža je u SAD zločin podložan smrtnoj kazni.

(Beta)

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

somewhere

16.07.2019 14:52

Čovjek je žrtvovao svoju sopstvenu slobodu radi tuđih sloboda, istina, a rade mu o glavi.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.