Nova zaduženja pred poslanicima

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da se odobri zaduženje Republike Srpske za izgradnju obilaznice kod Doboja, na dionici Koridora 5-C, biće održana danas u Banjoj Luci.

Republika Srpska 16.07.2019 | 08:23
Nova zaduženja pred poslanicima
Na predloženom dnevnom redu je i odluka o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u ovoj godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice uputila je Vlada Republike Srpske.

Parlamentu je dostavila prijedlog odluke o zaduženju Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje projekta Koridor 5-C, obilaznica Doboj u iznosu od 150 miliona evra.

-Cilj projekta je da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice autoputa Koridor 5-C, dužine oko šest kilometara, a namijenjena su za finansiranje konsultantskih usluga i građevinskih radova na obilaznici Doboj – navodi se u odluci.

Rok otplate kredita bio bi do 15 godina, period odgode plaćanja je do tri godine, uračunat u rok otplate, a kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR + 1 posto.

Takođe, Vlada Republike Srpske zatražila je od Nardone skupštine da na sutrašnjoj posebnoj sjednici odobri izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM.

Izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala interes dostigao bi se nivo izloženosti Republike Srpske po izdatim garancijama u iznosu od milijardu i 484 miliona KM, odnosno 13,44 posto BDP-a.

Resorna ministarstva su iskazala interes za izdavanje garancija prvenstveno u oblasti energetike.

U pitanju su izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (u iznosu oko 300 miliona KM za izvođenje radova na izgradnji HE Bistrica, HE Janjina i HE Buk Bijela), te izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz neobnovljivih izvora (u iznosu oko 100 miliona KM za potrebe remonta i modernizacije termoelektrana) i finansiranje ostalih investicija u skladu sa Planom investicija Elektroprivrede RS za 2019. godinu (u iznosu oko 200 miliona KM za potrebe izgradnje solarnih elektrana i Vjetroparka Trusina).

Osim toga, interes za izdavanje garancija iskazan je i iz resora zdravstva, za potrebe izgradnje bolnice u Doboju u iznosu oko 104 miliona KM, kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM za potrebe refinansiranja duga, te finansiranja prenesenih obaveza.

Iz resora turizma stigao je zahtjev za izdavanje garancije Olimpijskom centru "Jahorina“ za izgradnju kapitalne investicije - gondole u iznosu od devet miliona KM.

(BN/Fena)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Milan

16.07.2019 06:59

Svaka čast za nastavak izgradnje auto puta.

ODGOVORITE
Name

Suki

16.07.2019 07:36

Sta svaka cast.Kakva izgradnja.Gdje ti zivis.Sta se gradi i sta se izgradilo u ovoj drzavi zadnjih 25god.Bruka i sramota.Oni samo proizvode.BIJEDU.A ne grade nista.

Name

Nostradamus

16.07.2019 08:46

E moj Milane.To je isto kao da ti dizes kredit i pravis privatni hotel,a djeca ti umiru jer nema para za lijek.Ako mislis da je to bravo onda ok.

Name

Re nostardamus

16.07.2019 09:48

Nije bas dobro poređenje, kreditna zaduženje "strucnjaka" iz Vlade RS idu smjeru kao da pored bolesnog djeteta dižeš kredit za skupocjeni polovni automobil star deset godina. Hotel ako se dobro vodi donosi profit... Ovaj novac koji im treba otići će najvećim dijelom na plate administracije koja im treba za pobjedu na izborima. Našim parama kupuju izbore, korist imaju zaposleni na budžetu a teret otplate kredita ide na sve stanovnike RS. Al' i tom sistemu će doći kraj, puknuce naduvani balon zvani budžet RS kao što je pukao Aluminij i Mostara, plate za 900 HDZ-ovih uhljeba a gubitak na teret građana i elektroprivrede FBiH... A kad pukne nek dobro razmisle svi sa apeirona, nublova i ostalih džepni fakulteta zaposleni u administraciji kako i gdje ce dalje...

Name

Re Milan

16.07.2019 11:08

Mislis krezavi svaka cast na daljnjoj pljacki ovog jafnog naroda smece jedno seljacko nepismeno dabogda vam svima za lijeka trebalo to sto ste pokrali dzukele

Name

za RTVBN

16.07.2019 07:06

Gospodo Novinari iz BN-a, molim Vas lijepo, imate uvjete da istražite i da tražite informaciju-e GDJE SU PARE OD AKCIZA NA GORIVO, to su NAŠE narodne pare, je li postoji neki poseban račun, šta se ovo dešava, ako su pare potrošene onda je u pitanju klasična državna pljačka-harač ovog presiromačnog narda. Hvala

ODGOVORITE
Name

zdravko

16.07.2019 08:53

Pitaj ti novinare dali oni znaju kakvog ekonomistu imali on uvid u to zaduživanje ,koliko se može zaduživati i sto je još ostalo za zadužiti se pa nek čovjek razjasni.

Name

Olimpijski centar

16.07.2019 07:40

Culi da hoce da grade gondolu na Kalemegdanu u Beogradu pa sada i ovi hoce na Jahorini

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

16.07.2019 07:57

kada pametni zasute budale progovore fukarase obogati ovi nasi nista drugo neznaju samo kredit za kreditom to treba neko vratit a narod se iseli dali oni to misle dace jadna drzava pasti u duznicko robstvo

ODGOVORITE
Name

burlina prcija

16.07.2019 08:09

Nova zaduženja RS pred poslanicima. Drugim rijecima, uzmi jos koliko mozes, brod RS je dozivio havariju u Bakincima. Nasukan je na ogromnu pohlepu Milorada Dodika, kumova i kumica. Pokradeni kapital je vec na sigurnom. Potop je neizbjezan. "Nova zaduzenja" su im "poslednja sansa".

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2019 10:00

Pa bolje nismo ni zaslužili, SNSD-e sa svojim koalicionim partnerima vlada Banjalukom 20 godina a na entitetskom nivou više od 13... Nisu ti ljudi pali sa Marsa nego smo ih mi izabrali. Bitno je da ima para za zaposlene na budžetu, mi ostali ne moramo da jedemo, naša djeca ne moraju da imaju život dostojan čovjeka...

Name

Važno

16.07.2019 08:19

Važno da je Burle pozvao Srbe u Americi za Trampa. Kao da Burlu nekog zarezuje od Srba u Americi. Tako je pozivao i Srbe da glasaju u Austriji za Štrahea

ODGOVORITE
Name

Mirko

16.07.2019 08:31

Moj milane koja gradnja, akcize, ogromne pare uzimaju, a oni dižu kredite i plaćamo kamatu (jeftin nam je ovako auto put), kuda onda idu pare od akciza, sigurno u budžete svih nivoa vlasti.

ODGOVORITE
Name

re Olimpijski centar

16.07.2019 09:09

Ne lupetaj gluposti i ne polemiši o stvarima o kojima pojma nemaš.

ODGOVORITE