Makronove poruke Srbiji i regionu

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji danas završava dvodnevnu posjetu Srbiji, u Beograd je doneo važne poruke kojima će Srbija ozbiljno morati da se pozabavi u narednom periodu.

 

Srbija 16.07.2019 | 07:53
Makronove poruke Srbiji i regionu
Makron, čija je posjeta do sada po mnogo čemu bila atipična, od njegove otvorenosti po pitanju ključnih tema do govora na srpskom jeziku koji je održao na Kalemegdanu i koji je ispraćen ovacijama, na stolu je ostavio četiri ključne poruke koje se prije svega tiču Kosova i Metohije i evropskih integracija Srbije.

Čim njegov avion uzleti, srpske vlasti imaće priliku da ozbiljno analiziraju ove poruke koje u najkraćem govore: rješenje za Kosovo - što prije, ulazak Srbije u EU - ne tako skoro.

Ipak, krenimo redom.

1. EU mora da se reformiše da bi mogla da primi Srbiju

Tvrda pozicija francuskog predsjednika kada je riječ o proširenju Evropske unije nije nepoznata Srbiji. Beograd je prošle godine, kao hladan tuš, dočekao francuski stav da nema proširenja prije reforme EU. Otvorena su ostala pitanja koliko bi ta unutrašnja reforma EU mogla da traje i kada bi se za Srbiju, koja takođe nije sprovela neophodne reforme, uopšte evropska vrata otvorila.

Na ta pitanja Makron nije dao jasan odgovor ni u Beogradu, ali je sasvim jasno da on nema dilemu da Unija i njenih 28 članica ne funkcionišu i da, kao takve, ne mogu da primaju nove "igrače" u svoje društvo. Ne vezujmo se za datume, EU mora da se reformiše, Srbija mora da sprovede reforme, to su dva simultana puta... - samo su neke od poruka koje je ostavio.

 Ovo je proces koji Srbiju približava Evropi i EU. Postoje reforme koje treba sprovesti i, kada stvari budu spremne, sve će biti u redu. Što reforme budemo obavili brže i jače, to ćemo brže prolaziti etape - kazao je Makron, koji je rekao da želi da se EU reformiše, jer "28 država članica već ne funkcionišu", te da ne bi bilo fer da se u takvo društvo primaju nove članice.

Šta to praktično znači za Srbiju? Makron nije stavio tačku na evropsku budućnost Srbije, ali je izvjesno da 2025. godina, o kojoj se ovde često govorilo kao datumu za učlanjenje, postaje sve dalja i nedostižnija. Na konkretan pomen 2025. godine on je praktično rekao da ne treba razmišljati o datumima, već o reformama.

2. Rješenje za Kosovo u narednim mjesesima, Makron sprema novi sastanak posle otkazanog Pariza

Makron je u Beogradu najavio i da priprema novi sastanak, kao nastavak samita u Berlinu, na kome bi pod palicom Francuske i Njemačke trebalo da se opet susretnu Beograd i Priština. Taj sastanak, za koji nije precizirao kada će biti, u stvari je drugi pokušaj da Pariz bude domaćin Beogradu i Prištini. Prethodni, koji je bio zakazan za početak jula, otkazan je baš zbog nemogućnosti da se poentira na polju dogovora.

Druga važna poruka vezana za Kosovo koju Makron ostavlja u Beogradu jeste očekivanje Francuske da se rješenje postigne u narednih nekoliko mjeseci.

- Francuska spremna da podrži, zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga da bi se u narednih nekoliko mjeseci našlo konkretno rješenje i postigao trajan i sveobuhvatan sporazum - rekao je Makron.

Makron je govorio i o tome ko bi trebalo da donese rješenje za Kosovo. Dok javnost spekuliše o sve većem uključivanju velikih sila u dijalog i raspavlja o tome da li je EU sprosobna da samostalno posreduje u sprovođenju rješenja, Makron je na izvesan način tu priču vratio na svoju suštinu.

On je, naime, naglasio da je rješenje u rukama Beograda i Prištine, odnosno njihovih lidera.

- Nemamo mi magično rješenje, odgovor je u vašim srcima i intelicenciji onih koji vas vode. Zaista vjerujem u stabilnost regiona, i sporazum koji treba da se nađe jako je važan za to, a budućnost Srbije je da bude spremna da ga izradi. To je test i za Evropu, da li je spremna da sklopi takav sporazum. Rješenje je u narodima i rukovodiocima - rekao je francuski šef države.

3. Makronovo upozorenje za Zapadni Balkan

Makron je u Beogradu upozorio i da neki svjetski igrači imaju drugačije namjere i želje za region Zapadnog Balkana nego što je to slučaj sa Evropskom unijom. Istovremeno, govorio je i o opasnosti o konflikta.

- Ja to kažem ovdje, veoma glasno, u trenutku kada neki bilo gdje na svijetu zamišljaju da bi ovaj region u narednih 10 godina trebalo da bude mjesto gde će se preplitati uticaji ovih i onih - rekao je Makron.

On je otvoreno upozorio na opasnost od konflikta u regionu ukoliko bi interesi nekih bili ostvareni.

- Ko god veruje u Evropu ne može da prihvati fatalnost konflikta koji će u Evropi trajati u nedogled i ideju da tim konfliktima treba da upravljaju sile koje nisu evropske. Zapravo, naš angažman je znak evropskog suvereniteta - rekao je on.

4. Francuska okreće novu stranicu u odnosima sa Srbijom

Francuski predsednik Makron je tokom cijelog dana, u svakoj prilici, isticao prijateljstvo Srbije i Francuske, i nekoliko puta napomenuo da u odnosima dvije zemlje počinje nova era.

Prije svega, Makron je tu govorio o istorijskim i kulturnim vezama, ali i ekonomskoj saradnji koja dobija zamajac. S tim u vezi, tokom njegove posjete potpisani su brojni sporazumi, između ostalog onaj o namjeri da francuske kompanije grade beogradski metro, sporazum koji se odnosi na kinematografiju, o saradnji u oblasti energije, ali i o nabavci vojne opreme, tačnije raketa "mistral".

- Bilateralni odnosi Srbije i Francuske treba da dobiju na novoj dinamici, i tome svjedoče brojni sporazumi. Delegacija koja je danas došla sa mnom želi da pokaže koliko smo mi spremni da sarađujemo. Sa mnom su i profesori fakulteta, privrednici, poslanici... Želimo sa Srbijom da imamo dobru saradnju kada je u pitanju socijalno preduzetništvo, a želimo i da pričamo o kulturi - naveo je Makron.

U narednim mjesecima trebalo bi da vidimo kakvi će zapravo biti rezultati i efekti ove pojsete i svih potpisanih sporazuma.

(Blic) 

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Makaron

16.07.2019 06:40

Sta kaze Makron za Kosovo????

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.07.2019 08:55

Kaze da je suverena i nezavisna i priznata drzava.Sta ima jos da kaze sto se tice Francuske.

Name

Mrki

16.07.2019 11:10

Nije doso da prica o kosov i metohi vec da proda staro oruzije za dobre pare.

Name

Pusti

16.07.2019 06:44

Srbija mora mnogo da uradi jer odnos sa komsijma u regionu je ispod nule. Stalno proizvodi nestabilnosti. Šalje poruke neprijareljstva takve Europa nece.

ODGOVORITE
Name

fila filota

16.07.2019 07:12

Krajnje je vrijeme da Srbija prestane gledati u tuđa dvorišta i da se okrene svojim problemima, stalni pogledi Srbije preko granica susjednih država su štetni i stvaraju konstantnu tenziju i napetost. Malo poštovanja i uvažavanja prema susjedima bit će svima korisno u suprotnom svi će mo biti oštećeni i stalno će mo se vraćati nazad.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

16.07.2019 07:53

Čim vi prestanete da ugrožavate prava Srba u vašim fildžan državicama i date ista prava manjinama kao sto ih Srbija daje u Srbiji,tad će Srbija prestati da se petlja u vaše vama lijepe države. Podržavate otimanje dijela teritorije Srbije,dobri ste susjedi, nema šta.

Name

Амир Чамџић

16.07.2019 07:20

. EU mora da se reformiše da bi mogla da primi Srbiju Tvrda pozicija francuskog predsjednika kada je riječ o proširenju Evropske unije nije nepoznata Srbiji. Beograd je prošle godine, kao hladan tuš, dočekao francuski stav da nema proširenja prije reforme EU. Otvorena su ostala pitanja koliko bi ta unutrašnja reforma EU mogla da traje i kada bi se za Srbiju, koja takođe nije sprovela neophodne reforme, uopšte evropska vrata otvorila. Могла би се Европска унија "реформисати" ко и СФР Југославија? Како се ствари крећу све су прилике?

ODGOVORITE
Name

Амир Чамџић

16.07.2019 07:21

Цели животи људима прођоше у причи о уласку у ЕУ, ко некада у социјализму у бескласно друштво и комунизам.

ODGOVORITE
Name

ja

16.07.2019 07:38

Tresla se gora rodio se miš.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac1

16.07.2019 08:25

Upravo tako dok je Rusa i Amera Francuzi su trecerazredni igraci

Name

veliko postenje

16.07.2019 08:16

srbijaje videla kraj florentijskoj uniji austrougarskoj carevini otomanskoj carevini takoce videt kraj i evropskoj uniji i nato paktu

ODGOVORITE
Name

Aurelija

16.07.2019 08:40

Dacic govori o emotivnom govoru Makrona??? Dokle ce se paliti na emocije?? Da li emocije kada je u pitanju politika mogu nesto da mijenjaju??Mi stalno padamo na isto: vole nas, ne vole nas, sto rekao Nole publici u Londonu:"Hvala sto ste dosli i dovidjenja"!

ODGOVORITE