Odlaze stranke iz Čovićevog HNS

Osipanje Čovićevovog (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH op. a. ) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je ozbiljnije nego što se mislilo. Naime, danas je Hrvatski savez - HKDU Hrast objavio odluku o napuštanju ove organizacije, a prethodno je istu odluku saopštila i Hrvatska nezavisna lista (HNL).

Bosna i Hercegovina 15.07.2019 | 13:25
Odlaze stranke iz Čovićevog HNS
Međutim u javnosti je ostalo praktično nezapaženo da je na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj 9. jula ove godine odluku o zamrzavanju svog statusa u HNS-u saopštile Hrvatska republikanska stranka (HRS) i Čapljinska nezavisna stranka(ČNS).

„Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi istu saopštili prvo samome Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskoga naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred istorijom, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to“, navodi se u zajedničkom saopštenju ove dvije stranke.

Pored stranaka koje su objavile da napuštaju ovu organizaciju, Hrvatski Narodni Sabor čine izabrani dužnosnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a, Hrvatske seljačke stranke Stjepan Radić, Hrvatske seljačke stranke, HSP-a AS – Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, HKDU-a – Hrvatska kršćanska demokratska unija, HDU-a – Hrvatska demokratska unija te HLL-a – Hrvatska lista za Livno.

(Radiosarajevo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pa vide

15.07.2019 11:32

Svojom manipulacijom iskljucivo zbog pljackaske pohlepe je hrvatski narod sveo na nacionalnu manjinu. Vise to ne prolazi.

ODGOVORITE
Name

Napokon Progledali

15.07.2019 12:14

i dokazali da nisu covicevi intelektualci...a sam je sumnjivi academac.Vidili.ljudi da se radi o propalici i slatkorjecivom lopovu velikog kalibra...brod tone...bizmoooo.

Name

tuzlanka

15.07.2019 11:47

čovića treba krivično goniti. Svako onaj ko je iole pametan vidi o čemu se radi. U ime Hrvata i tobožnje ugroženosti Hrvata kriminal cvjeta. Vrijeme je da svi polože račune. A narod će živjeti od kore hljeba natopljene znojem koju je krvavo zaradio. Vrijeme je da svi odgovaraju i vrate opljačkano i zarađeno kriminalnim radnjama

ODGOVORITE
Name

re BN

15.07.2019 12:25

Ispravno!!

Name

veliko postenje

15.07.2019 12:02

svaka laz doceka svoj kraj istinaje spora ali dostizna istinu nemoras zakonom stitit samose laz zakonom stiti alikad tad dojde kraj i dokazese da je istina drugacija nego stose zakonom stiti takoce kadatada pasti i mit o prokletoj srebrenici i dokazacese prava istina pacese i babin zuco i citav narod poturica [muslimana ] stidit nije ova vlast od boga data pa nece past

ODGOVORITE
Name

Mrki

15.07.2019 12:04

Nek goni svako svoje svi imaju svoje lopove ostavte hrvatma njihove. Kolko firmi propade u tuzli tj RS i drugom dijelu federacije BiH.veci od aluminija?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.07.2019 13:59

Ovde se pise o Hrvatskom ili bolje receno katolicima BiH koji su opljackani od svojih vodja.Ovde niko ne pise o druga dva naroda sada skretati paznju na druge dvije strane je pokusaj skretanja paznje na sopstvenoj strani.Kada bude tekst o druga dva naroda onda ce komentari ici u tom pravcu.Samo se skoncetrisi na tekst i komentarisi.

Name

zux

15.07.2019 12:04

Pun je ko brod, neće se nasekirati, a i ako se malo nasekira otiće u šoping po novog mercedesa i za 24 sata će ga boliti ć... za sve!

ODGOVORITE
Name

Мирослав

15.07.2019 12:08

Нисам чуо дали је изашла Нада Тешановић.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

15.07.2019 12:29

Dragana Čovića i Milorada Dodika treba što prije skinuti sa vlasti, a onda normalno, pravosuđe ima šansu da se izvuče iz stanja u kojem radi kako jih dvojiva kažu. Stvar je u rukama pravosudnih organi i građana na izbprima. njih dvojica svoj lopovluk kriju iza izmišljenih nacionalnih interesa Hrvata i Srba.

ODGOVORITE
Name

Ре

15.07.2019 14:11

Само вјерујем Нади Тешановић.