Još se ne zna ko će dobiti otkaz

- Iako se bliži 1. septembar, kada bi trebalo da počne primjena novog plana rada, koji obuhvata otpuštanje 300 radnika kompanije "ArcelorMittal" Prijedor, niko u toj firmi još ne zna da li je na spisku onih koji bi mogli izgubiti posao.

Republika Srpska 15.07.2019 | 07:52
Još se ne zna ko će dobiti otkaz
To je za "Nezavisne" potvrdio sindikalni vođa preduzeća Saša Kukolj, koji ističe da su zaposleni na svojim radnim mjestima te da prate situaciju.

"Pratimo da li će doći do kakvih dogovora i u kom smjeru sve ovo ide. Radnici su, naravno, zabrinuti, ne znaju kojom sistematizacijom će se odlučivati o ostanku broja ljudi u preduzeću niti kako će se dalje odvijati proces rada", napominje predsjednik Sindikata "ArcelorMittala" Prijedor.

Koji su naredni potezi kompanije, nije siguran ni Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, koji ističe da su oni protiv otpuštanja radnika.

"Tražimo i od 'ArcelorMittala' i od Vlade da probaju naći način kako da to prevaziđu. Nadam se da će se rješenje iznaći i da do otpuštanja radnika neće doći", rekao je Belenzada za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, otpuštanje 300 radnika prouzrokovalo bi višestruke posljedice.

"Pazite, nije u pitanju samo 300 radnika. Neki od njih imaju i kredite. Osim toga, postoji još jedna opasnost, a to je da, ako se radi o mlađim ljudima, oni odu vani", upozorio je Belenzada.

Nakon ranijih sastanaka, na kojim je bilo riječi o prevazilaženju novonastale situacije, sve se svelo na želje.

Tako su predstavnici Vlade Srpske izrazili očekivanje da će kompanija "ArcelorMittal" Prijedor povući najavljenu odluku o otpuštanju radnika, koja je, kako je ocijenjeno, veoma štetna, kako za grad Prijedor tako i za RS u cjelini.

Iz kompanije "ArcelorMittal" do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli dobiti komentar, ali su nam ranije rekli da i oni žele naći najbolja rješenja i donijeti najracionalnije odluke.

"Nažalost, suviše dugo egzistira neizvjesna i nesigurna situacija i kompanija je opredijeljena da se konačno dođe do jasnih pozicija i čvršće osnove za određivanje strategije i daljih koraka. Mi želimo zajedno da pronađemo najbolja rješenja za dugoročni rad i mislimo da je to moguće uz obostrano angažovanje i iskrenu želju za prevazilaženje trenutnih problema, a na dobrobit radnika i njihove budućnosti", rekli su ranije iz kompanije "ArcelorMittal".

Podsjetimo, da je početkom maja najavljeno, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude, 300 radnika preduzeća "ArcelorMittal" Prijedor ostaće bez posla.

(Nezavisne)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

MLAD COVJEK

15.07.2019 06:09

STARIJIM POVEZIVANJE STAZA.ISPLATITE IM OTPREMNINU I NEKA POKRIJU DIO KREDITA.KREDITE IMAJU SVI ZAPOSLENI OVE DRZAVE.MLADE RADNIKE NE ZAVLACITE.TO STO CE OSTATI OVE GODINE BIT CE SUTNUTI TIHO JEDAN PO JEDAN.OVAKO CE ZNATI DA I ONI TREBAJU ICI I NE VUCI U DUBIOZU SVOJU PORODICU.DAKLE.RAZRIJESTI STO PRE.NARAVNO POLITICARI I OPSTAJU NA VLASTI OD NAS KOJI SE PLASIMO I ZIVJETI I UMRIJETI..

ODGOVORITE
Name

Robin hud

15.07.2019 20:33

Pokupili kajmak sa ovim domacim olosima Pavicem i Jelacom i sada odose. Nece 300 radnika ostati bez posla vec svi. Kamo srece da nisu nikad ni bili zaposleni, kopali su rudu za pljackase.

Name

ima da vas nema

15.07.2019 21:10

Jelača pokro koliko je mogo ali sa sobom neće ništa ponijeti na onaj svijet i on i njegova mala seljančura debelih nogu

Name

busnovi

16.07.2019 12:21

Kad će jelača dobiti otkaz i biti ispitano porijeklo njegove pokradene imovine

Name

Veber

15.07.2019 06:43

Ajde da mi kao država i narod otpustimo tok stranog investitora koji je ovde okupator, i onoga ko ga je doveo, nama stranci i strane kompanije ne trebaju da nam otimaju rudnike, isteraćemo ih sve, ni mi ne možemo kopati po nemakim i engleskim rudnicima, zašto bi oni mogli po Prijedori, Stanarima, Ugljeviku, Gacku.... MI ne možemo da živimo, nemamo privrede, narod beži glavom bez obzira iz ove zemlje a okupator zaposeo naše rudnike.

ODGOVORITE
Name

trtmrt

15.07.2019 07:11

okupator ti je onaj koji je doveo zemlju u ovo stanje glupane poz iz EU

Name

Re

15.07.2019 07:59

otici ce okupator sam. I oni odose da kopaju po Njemackoj. Ne mogu ni oni izdrzati vise ovu dobrotu.

Name

Jaffa

15.07.2019 07:37

Biće posla kod Čorokala za 500KM.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

15.07.2019 08:13

HAJMO KOALICIJA SA DODE I COVICA DONOSI REZULTATE,ALUMINIJ ..MITAL,STA JE DALJE NA REDU..

ODGOVORITE
Name

Osvit

15.07.2019 08:41

Nesto je trulo u Republici Srpskoj a i u okruzenju nije puno bolje,dokaz su posljednja desavanja u Herceg Bosni i njihovom nacionalnom ponosu i Hrvatskom cistuncu Mostarskom Aluminijumu.Cini se da su ovi vlastodrsci bukvalno shvatili da treba unistiti nasleda komunistickog mraka , da to treba ovjeriti na domacim kladionicama,ponosima nacionalnih ekonomija,uz izvoz ogrevnog drveta naravno.To treba uraditi jer oni koji zive siromasno na ovom svijetu na zagrobnom ce zivjeti u blagostanju.Dobro jutro srednji vjek je nasa realnost a vlastela i njihove sive eminencije su gospodari zivota i smrti.Zato narode ili se poklonite ili se sklonite sto rece ovih dana jedan Srbijanski publicista.

ODGOVORITE
Name

re

15.07.2019 08:45

Bolje od ovog stanja je da se ovo sto pre zatvori..da politicari opljackaku jos sta ima..i ko ziv ko mrtav..sto prije potonemo pre ce se narod odluciti sam sta ce od zvog zivota

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.07.2019 08:53

IGRE KOJE NEMAJU GRANICU.OVO JE ZA NAROD PRAVA ZABAVA, ZATO ŠTO NISU U STVARNOM ODNOSNO U REALNOM SVIJETU.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

15.07.2019 20:34

Miro Kempes ce dobiti prvi otkaz u Mitalu.

ODGOVORITE