Održana vojna parada u Parizu

U Parizu je održana parada povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje.

Svijet 14.07.2019 | 17:23
Održana vojna parada u Parizu
Pored domaćina predsjednika Emanuela Makrona defile su posmatrali njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi ugledni gosti, među kojima nema britanske premijerke Tereze Mej. List "Mond" navodi da umesto najavljene predsjednice britanske vlade paradu na Jelisejskim poljima posmatra vicepremijer Dejvid Lajdington.

Na Jelisejskim poljima danas su defilovale vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske dIo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, a nebom će proletjati nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera "Činuk".

U paradi u centru Pariza učestvovalo je oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

U paradi su učestvovali pripadnici Francusko-njemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol poslijeratnog jedinstva Francuske i Njemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

To što je jedan od Makronovih gostiju na paradi i generalni sekretar NATO francuski mediji opisuju kao znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsjedniku.

Makron danas pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja se održava u znak sjećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Napominje se da među gostima nema predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsjednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obilježen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prijestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsjednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Njemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sofija Loren

15.07.2019 07:26

Scena silovanja marokanaca u francuskoj vojsci. Mislim da to nisu gledali u Parizu u zadnjih 50 godina.

ODGOVORITE