Za šta se koriste helikopteri OSBiH

Zloupotreba vojnih helikoptera, šverc, ilegalni letovi i saradnja pilota OS BiH sa privatnim firmama za komercijalne letove, samo su dio nedozvoljenih aktivnosti koje se dešavaju pod okriljem Ministarstva odbrane BiH. O svemu su obaviješteni, ali – šute!

Bosna i Hercegovina 14.07.2019 | 10:22
Za šta se koriste helikopteri OSBiH
Tragom informacije da se helikopteri Oružanih snaga BiH koriste u privatne svrhe, odnosno zloupotrebljavaju, započeli smo istragu o tome ko i na koji način koristi vojne letjelice tipa Gazela, mimo redovnih vojnih zadataka. 

Prema saznanjima, helikopteri OS BiH se koriste, između ostalog, za šverc cigareta i prevoz civilnih lica uz novčanu nadoknadu.

Izvor iz OS BiH tvrdi da posjeduje kompletnu audio-video i foto dokumentaciju, kao i podatke o pilotima koji zloupotrebljavaju vojne letjelice, o vremenu i mjestu dešavanja. Takođe, tvrdi da ima saznanja o povezanosti "politike iz Laktaša" sa ovim zloupotrebama.

- Ovo je helikopter tipa "Gazela" Oružanih snaga BiH, koje pojedini piloti, vojna lica, koriste u privatne svrhe, a isti rukovode privatim helikopterskim servisom, VDH Aero. Pripadnici OS BIH u dogovoru sa privatnim licima, pružaju usluge prevoza, transporta robe i ostalog, uz novčanu nadoknadu, tvrdi izvor koji je želio da ostane anoniman. 

Ističe da je već ukazivao na ove zloupotrebe nadležnim organima u OS BiH, ali da je umjesto razotkrivanja, uslijedilo zataškavanje.

- Već smo obavijestili  Generalni inspektorat OS BiH, ali nisu reagovali zbog mogućeg razotkrivanja afere, iako su ove pojave u zadnje vrijeme učestale. Pokušali su sakriti dokaze i prikriti krivično djelo. Ovo je tek vrh ledenog brijega, tvrdi izvor.

Od Ministarstva odbrane BiH, posredstvom Kabineta ministra i Ureda za odnose s javnošću, zatraženi su odgovori na sljedeća pitanja:

1. Da li je bilo službenih prijava od strane lica unutar Oružanih snaga BiH, ili građana, o zloupotrebama unutar OS BiH, konkretno zloupotrebama vojnih helikoptera u privatne svrhe?

2. Da li je Generalni inspektorat preduzimao određene aktivnosti u vezi sa korupcijom u OS BiH, po pitanju zloupotrebe helikoptera u privatne svrhe?

3. Da li je Ministarstvo upoznato o određenim vidovima saradnje pripadnika Brigade ZS i PZO sa privatnom firmom VDH Aero iz Banjaluke?

S obzirom da odgovori nisu stigli, objavljujemo dio saznanja, fotografije i video-zapise koji potvrđuju da vojne letjelice, helikopteri tipa "Gazela", obavljaju letove, po svemu sudeći, mimo svojih redovnih zadataka.

Na video snimku se jasno vidi vojni helikopter tipa Gazela kako slijeće u krug drvne industrije i iz njega izlazi civilno lice koje, prema saznanjima nema nikakve veze sa OS BiH.
U razgovoru civila sa autorom video-snimka jasno se čuje njegova molba da snimak ne objavi na YouTube-u, što je samo još jedna potvrda da je riječ o ilegalnoj aktivnosti.
Na drugom snimku se takođe vidi vojni helikopter Gazela kako slijeće na livadu i prima dvoje putnika - civila koji nose lični prtljag sa sobom.

Izvor u OS BiH navodi da su pojedini piloti direktno povezani sa ljudima iz VDH Aero i da zajednički obavljaju poslove. To potkrepljuje i fotografijom na kojoj se vidi pilot OS BiH Milorad Nježić, za kojeg tvrdi da učestvuje u nezakonitim aktivnostima i zloupotrebi vojnih helikoptera u privatne-komercijalne svrhe.



Budući da sagovornik direktno optužuje ne samo vojna lica, pojedine pilote, već i privatno preduzeće VDH Aero za komercijalne letove, odnosno zloupotrebu vojnih helikoptera, komentar smo zatražili i od VDH Aero, ali ga nismo dobili.

Na sajtu ove privatne firme, koji je očito još u izradi, dostupne su tek šture informacije, naziv, adresa i e-mail adresa, na koju smo i uputili pitanje o saradnji pilota OS BiH i VDH Aero.

VDH AERO VOZIO BEZ DOZVOLE

Daljom istragom utvrdili smo da je direktor VDH Aero Zoran Okilj, vojni pilot i bivši direktor Aerodroma Banjaluka, koji je jedno vrijeme bio direktor i jedini zaposlenik JP "Aerodrom Trebinje".



VDH Aero Banjaluka poznat je po tome što pruža usluge komercijalnih letova helikopterom tipa Gazela u svom vlasništvu, koje reklamira i na društvenoj mreži Facebook

https://www.facebook.com/pages/category/Local-Business/VDH-Aero-Helicopter-service-228252774537820/

Prije nekoliko mjeseci VDH Aero je pokušao da pruža i usluge hitnog medicinskog transporta za privatnu zdravstvenu ustanovu "HEALTH EXPRESS" iz Banjaluke, ali je Republički zdravstveni inspektor izvršio provjere i utvrdio da pomenuta zdravstvena ustanova ne ispunjava zakonske uslove, predviđene članom 107. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je propisano da se u privatnim zdravstvenim ustanovama ne mogu pružati zdravstvene usluge iz oblasti hitne medicinske pomoći.

Inspektor je zdravstvenoj ustanovi rješenjem zabranio obavljanje i reklamiranje usluga sanitetskog transporta pacijenata helikopterom, ali nikakvih sankcija za VDH Aero, koji takođe nema potrebne dozvole za prevoz pacijenata, nije bilo.

Naime, VDH Aero nije u nadležnosti Inspektorata RS-a, već su uslovi za bezbjedan vazdušni saobraćaj u vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine, koji se odnose između ostalog na kontrolu vazdušnog saobraćaja, inspekcijski i stručni nadzor, usluge u vazdušnoj plovidbi, vazduhoplovne operatere i drugo, propisani Zakonom o vazduhoplovstvu Bosne i Hercegovine, nad kojim nadzor vrši Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).



Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je sanitetski transport pacijenata na teritoriji RS-a i BiH osporila čak i Helikopterskom servisu RS-a, koji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS ima potpisan sporazum. U svom obrazloženju navode da se bilo kakav vid komercijalnih letova ne smije izvoditi na jednomotornim helikopterima kakve posjeduje Helikopterski servis RS-a, već isključivo na dvomotornim letjelicama.
Dvomotorne letjelice ne posjeduje ni VDH Aero!

-Za komercijalni transport pacijenata koriste se helikopteri certifikovani u kategoriji A  (višemotorni helikopteri – siguran nastavak leta i nakon otkazivanja jednog motora) i helikopteri certifikovani u kategoriji B helikoptera (višemotorni i jednomotorni helikopteri koji ne ispunjavaju zahtjev kategorije A – nemaju garantovanu mogućnost nastavka sigurnog leta poslije otkaza motora). Isto tako, za provođenje operacija helikopterom koji se koriste  za komercijalni transport pacijanata vrši se podjela na helikoptere koji provode Operacije performansi klase 1 (u najvećoj mjeri spadaju u kategoriju A), operacije performansi klase 2 (u najvećoj mjeri spadaju u kategoriju A) i Operacije performansi klase 3 (može biti kategorija A i B) - navode iz BHDCA.

Osim zloupotrebe vojnih helikoptera, o čemu u OS BiH ćute, ovdje se otvara i pitanje bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju nad nebom BiH. Koliko je ta oblast nedovoljno regulisana i u kojoj mjeri taj pravni vakuum zloupotrebljava ko stigne, potvrđuje sve navedeno.

Što se tiče mogućih posljedica, dovoljno je navesti primjer stradanja banjalučkih padobranaca i pilota na aerodromu u Zalužanima 2012. godine, čija smrt , odnosno uzroci nesreće, do danas nisu rasvijetljeni.

Autor: Željko Raljić
(Infomedijabalkan)

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

075

14.07.2019 08:32

Ne bih se začudio da i migrante prevoze iz Bihaća za Sloveniju jer od početka godine u BiH je ušlo 40.000 migranata a u BiH ih sada ima cca. 4.000!

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2019 09:59

To je tek biznis

Name

Mihajlo

14.07.2019 10:11

Sve za milu dodiga, brata mu dragana i zna se bakira. Sve je u sluzbi ovih vlasnika BiH.

Name

Re

14.07.2019 10:52

Jel' neki Milorad, odmah švercer i prevarant...

Name

A dileri

14.07.2019 11:57

A jel voze i dilere iz najbjelje drzave na svijetu Crne Gore ovamo nama s prahom naravno.Kakva smo mi majmun drzava.Strasno.

Name

Dodikistan

14.07.2019 11:59

Privatna prcijada Milorada Dodika.

Name

re

14.07.2019 15:58

Oružane snage pošto ne vrše svoju funkciju, pošto smo država bez vojske i vojnog roka hitno raspustit preusmemriti na bavljenje poljoprivredom, i da budu na birou kao i svi pošteni inženjeri.

Name

hmm

14.07.2019 16:48

Za šta se koriste helikopteri OSBiH...............Za kriminalsvih oblika i kurvaluk.

Name

Klen Foka

14.07.2019 16:53

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Dijana

14.07.2019 20:37

Eto nek "Kusturić" radi šta hoće....taj mali govnar ne izlazi Rudonji iz dupeta..!. Radi šta hoće ... I mora se opravdati njegovi strahovi,vozikanja da bi on bio Šefić.....fuj!

Name

SVJEDOK

14.07.2019 08:35

Živi sam svjedok, gledao svojim očima,da je helikopter oruzanih snaga BiH (zeleni) vise puta letio iznad Treskavice iz kojeg je pucano na divokoze...

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2019 10:00

Za ove snimke bi daaavno odlepršali sa funkcija.... Mislim, u normalnoj državi

Name

TORRO

14.07.2019 18:47

ISPRAVKA - NIJE TAČNO DA OVA OBLAST NIJE DOVOLJNO REGULISANA U BIH... TAČNO JE DA JE BIH PREUZELA SVE PROPISE EASA - EVROPSKA AGENCIJA ZA BEZBJEDNOST LETENJA - ALI DIREKTOR I ČINOVNICI U DCA BIH NEMAJU PETLJU DA ZABRANE NEDOZVOLJENE HELIKOPTERSKE OPERACIJE... OD KADA JE DODIK POBJEDIO NA IZBORIMA, ONI SA STRAHOM ČEKAJU NOVI SAVJET MINISTARA I NOVOG DIREKTORA DCA BIH KOJEG ĆE POSTAVITI DODIKOV ŠEF HELIKOPTERSKOG SERVISA - TO JE PRAAVA ISTINA !!!

Name

cica

15.07.2019 18:38

Ne vjerujte u ove price.Niiedan helikopter se nesme podici bez odobrenja .Koja tuj treba procedura mnogi ne znaju,

Name

Robin hud

14.07.2019 08:35

Ovo nigdje nema na kugli zemaljskoj, sta se radi u ovoj privatnoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Uaaaaaa

14.07.2019 12:26

Koliko ima registrovanih pacijenata ZU "Health express"? Ko je vlasnik istog? Jel izvršena provjera diplome vlasniku te zdravstvene ustanove? Sve negativni odgovori, vlasnik je Čovićev rodjak.

Name

Mirko

14.07.2019 09:00

Pitanje za vlast na teritoriji čitave BiH, dali ima bar jedna državna firma (sluzba) u BiH i njenim entitetima da radi pošteno, po zakonu? Mislim da nema. Sa ovakvim ljudima nebi opstala ni Amerika. Kako mogu baš sve koristiti za ličnu korist. Nevidjeno, mislim da to nema nigdje u svijetu, nego u prokletoj Bosni i Hercegovini. Prokleti da su koristoljubci.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.07.2019 09:38

Znaju sta je ceka,pa pozurili da ja opeljese,kako ovaj sumski dio,tako i citavu BIH.Poceo je Coovke sa Kombinatom,pa idemo dalje,jer kad se zvanično uvede protektorat,tada ce biti kasno za peljesenje

Name

075

14.07.2019 11:58

@Mirko Odgovor je kratak i jasan, nažalost, nema!!

Name

075

14.07.2019 12:00

@kuku nama sa nama Jedino zvanični protektorat jer ovi "naši i vaši" će nas vratiti u kameno doba uskoro! Tješim se da je tako i u svim "banana državama" ex YU, osim Slovenije!

Name

Jaffa

14.07.2019 09:31

Svi budžeti i resursi su u službi političko tajkunske mafije!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.07.2019 14:57

Helikopteri koriste oni koji od države imaju koristi a i država ima koristi od njih.

Name

Re Skeptik

14.07.2019 19:45

Tebi je to prvo -k višak.

Name

DejanBL

14.07.2019 09:34

Svaka cast, samo naprijed, istrazite ovaj kriminal!! Cijeli helikopterski servis RS treba da se stavi pod lupu, i istrazi kriminal koji se godinama radi. Od letova Dodika pa do letova Cece. Ja sam svojim ocima gledao na Zaluzanima kada helikopeter Gazela helikopterskog servisa RS, polijece sa nekim nebitnim civilnim lice, po slozenim meteo uslovima, kada je bila zabrana letenja za tu kategoriju vazduhoplova, i vraca se na slijetanje po mrklom mraku na aerodrom koji nema uslove za nocne letove. To je bilo strahota gledati. Ali izgleda po necijem nalogu ne obazire se na bezbjednost!

ODGOVORITE
Name

Re

14.07.2019 10:16

Žurba. Valja pare prenjet'

Name

Ре

14.07.2019 10:21

Овде нема лоповлука само тамо гдје није откривен.

Name

Zna se

14.07.2019 10:39

Zna se ko je šef helikopterskog servisa Republike Srpske , koji on ima uticaj ima kod Dodika i zašto , šta je mislio Dodik , sakriti kriminal u fondu Pio u Putevima srpske a pogotovo u helikopterskom servisu

Name

Sa strane

14.07.2019 10:51

Druže, ti si promašio i metu i vazduh! Ovde se govori o helikopteru OS, koji sa RS i njenim Vazduhoplovnim servisom nema ama baš nikakve veze.

Name

Treba

14.07.2019 12:14

i taj Helikopterski servis RS pročešljati. Kad je vozio Cecu ko zna šta su još mutili.

Name

Re

14.07.2019 20:00

U Zaluzanima nema vojnih helikoptera. Prestani da izmisljas.

Name

Sa strane

14.07.2019 10:44

Jebeš OS u kojim neko može da uzme vazduhoplov i poleti kad mu se ćefne. To samo govori o tome da te OS ne funkcionišu i nisu garant ničega a veoma su skupa zajebancija za siromašnu državu poput BiH.

ODGOVORITE
Name

Ре

14.07.2019 11:54

Само брани хел. сервис, кодњих је све регуларно.

Name

Leo

14.07.2019 12:23

Ma te OS su pred raspadom...sve im se zivo raspalo...nemaju vozila da valja sem naravno Generalskim a o ostalom da se i neprica...

Name

?????

14.07.2019 12:28

DA LI JE MOGUĆE DA I OS BIH NE POSTOJE ODNOSI SU OUBORDINACIJE.TOLIKE PARE ULOŽI OVAJ BJEDNI NAROD ZA ŠKOLOVANJE KADROVA U SVIJETU. SRAMOTA JE STVARNO BITI PRIPADNIK OVAKVE VOJSKE KADA SVAK SEBI KOMANDUJE. SRAM VAS BILO A TOGA OKILJA NA DOŽIVOTNU ROBIJU. JE LI TE TO BLAGOSLOVIO GRIGORIJE PREKO MILIJANE.

Name

Sa

14.07.2019 12:13

Sada ce Gordana Tadic i Tegeltija da optuze one koji su objavili i snimili video. Uzas

ODGOVORITE
Name

Greška

14.07.2019 20:59

Ma pod hitno raspustiti OS BiH

Name

Istina

14.07.2019 12:14

Pitajte SDS i PDP koji su na vlasti u BiH i pokrivaju Ministarstvo odbrane. Nemojte kriviti druge, dajte tačne informacije.

ODGOVORITE
Name

Ре

14.07.2019 12:28

Сви су други криви само ми из секте нисмо , ми можемо радити шта хоћемо а и радимо ни за шта неодговарамо па ми смо богати у систему ми имамо чланску карту СНСД.

Name

Ре

14.07.2019 12:31

Имаш право треба питати Јеринића , али он је поднио оставку и зато ће добро продати земљу у Станарима.

Name

!!!

14.07.2019 13:58

Aj'd ne lupaj gluposti. Kakve sad veze sa ovim imaju SDS i PDP kad je jos uvjek ministar Marina Pendes HDZ. njen zamjenik je bio onaj farisej sadsnji gradonacelnik Doboja koji je na Dodikov poziv napustio poziciju zamjenika ministra odbrane. Zna se ko sa HDZ-om u RS bastini iste ideje i istu politiku.

Name

Istina

15.07.2019 04:04

Vi ste samo stranački zaslijepljeni, da ne kažem zaluđen. Znate vi dobro da izvršnu vlast na nivou BiH ima Savjet ministara. Ministri, zamjenici ministara i direktori svih agencija iz reda srpskog naroda su članovi SDS-a ili PDP-a.

Name

Pravda

14.07.2019 12:42

Dok narod ne uzme pravdu u svoje ruke sve je uzalud

ODGOVORITE
Name

sramota

14.07.2019 13:50

nista gore nema u jadnoj drzavi bih nego kada pametni zasutase budale progovorise tadase fukare obogatise toje docekala jadna napacena drzava bih pod protektoratom

ODGOVORITE
Name

xxx

14.07.2019 14:43

Ta vojska je .samo budzetsko opterecenje sviju nas, a nicemu nesluzi To treba ukinuti i te pare uloziti u zdravstvo i obrazovanje..

ODGOVORITE
Name

Aco

14.07.2019 19:09

Upravo tako...ona sluzi samo da bi oficiri uzivali u njoj i primali astronomske plate a nista ne radili...u toj OS BIH ako iko radi to su vojnici...podoficiri i civilna lica...

Name

re

15.07.2019 06:10

Ti si garant neki krele koji nije služio vojsku....jer je nesposoban pa mu sad krivi oficiri....ili si drogeraš koji služi vlasti da insistira na ukidanju vojske....

Name

Aco

15.07.2019 10:16

Za Ree..Sluzio vojsku mozda vise nego sto sam trebao...a ti si garant jedan od tih oficira koji se sprdaju i naprdaju u toj vojsci...pa mi reci cemu ona to sluzi i sta ti bajni oficiri rade u njoj sem sto se bore kako da dobiju veci cin ili eventualno da odu na neko doskolovavanje,a dosta znam ljudi u Os i slusam sta se sve radi....

Name

pametan

15.07.2019 06:15

Sve ovo nama naša borba dala... Dok Ameri vladaju ovom državom, tako će i biti... Pljujete po Dodiku koji je na Američkim tenkovima došao na vlast (pa ne zna da siđe!), a ovi koji ga sputavaju (a većina vas ih podržava!) ližu dupe toj istoj Americi... Sve je to "jedno te isto!" Što bi rekao Balašević: "Nisu krivci primitivci što su pokupili mast, korov nikne gde god stigne, ma svaka njima čast, KRIVI SMO MI..."

ODGOVORITE
Name

Tnt

15.07.2019 09:36

pa Miki Njezic voza konobarice u helikopteru,Akan Dodik sredi sa Mikijem malo voznje u helikopteru a za uzvrat ljubavise sa njima,i na ovoj slici gdje Miki kraj njega u kacketu sjedi Akan Dodik,i ugovara biznis,

ODGOVORITE
Name

Tnt

15.07.2019 09:38

pa Miki Njezic voza konobarice u helikopteru,Akan Dodik sredi sa Mikijem malo voznje u helikopteru a za uzvrat ljubavise sa njima,i na ovoj slici gdje Miki kraj njega u kacketu sjedi Akan Dodik,i ugovara biznis,

ODGOVORITE
Name

Galeb

15.07.2019 23:57

Kakva vojska pa to je sve Kriminalca Milokrada i njegovih kriminalaca voze sta hoce kad hoce kud hoce ,vazduhom prevoz sluzi za prevoz droge,kriminalaca ,robe koja Njihova nesmije dase Carini ,pjevace za njihova orgije ako neko to upita staste to radi odmah je napad na srbstvo a milokrad kriminalac samozvani jedini branitelj srbstva Odmah pocinili da brani srbstvo I tako u krug godinama

ODGOVORITE
Name

Mirko

16.07.2019 04:11

VDH Security je firma istoga vlasnika i lici na sve osim na security. Ne znam kako država to tolerise. Zapošljavaju ljude kojima je oduzeta licenca za rad, ne izlaze na objekte na alarm, direktor voza hamera i radi u bolnici. Ako si u SNSD možeš šta hoćeš.To je grupa pjana i ljudi koji se bave sumnjivim poslovima a predstavljaju se kao security.

ODGOVORITE