Bez alimentacije nema pasoša BiH?

U Predstavnički dom Paralamentarne skupštine BiH upućen je prijedlog o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH kojim se predviđa da osobe koje nisu na vrijeme plaćale alimentaciju ne mogu izvaditi pasoš BiH ali i da se takvim osobama pasoš može i oduzeti.

Bosna i Hercegovina 13.07.2019 | 18:13
Bez alimentacije nema pasoša BiH?
Problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci sve više je zastupljen u BiH, a najveću štetu trpe djeca i samohrani roditelji. Takvog je mišljenja i Dijana Mijatović, samohrana majka i predsjednik banjalučkog udruženja samohranih roditelja "Ponos". Podržavaju inicijativu za neizdavanje odnosno oduzimanje pasoša u slučaju neplaćanja alimentacije ali i poručuju da im je dosta obećanja i da očekuju da se konačno nešto konkretno uradi po pitanju redovne naplate alimentacija. 

„Bilo koji osoba otac ili majka koja ne plaća alimentaciju, a alimentacija je zakonsko pravo djeteta treba trpiti određene sankcije ili barem razumjeti da se ne može pustiti drugi roditelj da se sam bori sa svim troškovima podizanja jednog djeteta“, kaže Dijana Mijatović.

Poražavajuće je to što gotovo 70% roditelja ne plaća redovno alimentaciju, 20% plaća samo povremeno, dok samo 10% alimentaciju plaća redovno. U udruženju samohranih roditelja kažu da očekuju da će ova inicijativa zaživjeti i pomoći brojnih samohranim roditeljima da ostvare zakonsko pravo alimentacije. 

„Bilo kakva inicijativa koja nas vodi ka tome je uvijek dobrodošla jer u ostatku svijeta roditelji se brinu o svojoj djeci na bilo kakav način ako nisu sposobni brine se država pa se nadam da će i naša djeca doživjeti barem dio toga da ne moraju razmišljati hoće li sutra imati šta jesti“, ističe Mijatović.

Na strani samohranih roditelja je i institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH koji podržavaju inicijativu za neizdavanje putnih isprava u slučaju neplaćanja alimentacije. Kao još jedan način da se oni koji ne plaćaju privole na to je i formiranje Alimentacionog fonda Srpske koji bi funkcionisao na način da nadležne insitucije od roditelja naplaćuju alimentaciju ali i troškove postupka. Da bi ta ideja zaživjela, potrebno je da se prvo nađe pred poslanicima Parlamenta Srpske.

„Stvar je do predlagača, to treba da bude Ministarstvo porodice omladine i sporta tj.Ministarstvo pravde i da se konačno uspostavi ovaj fond. Radi se o malim sredstvima koja se zanavljaju jer država preuzima obavezu i putem svojih modaliteta rješava ovaj problem i dolazi do onog ko ne vrši plaćanje“, ističe Ljubinko Mitrović, Ombudsmen za ljudska prava BiH.

U postojećem zakonu postoji stavka za odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave za neplaćanje alimentacije koje se sprovodi na osnovu zahtjeva nadležnog suda, ali se rijetko u praksi koristi.

Predloženim dopunama zakona pooštrava se tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci odnosno ne plaćaju alimentaciju što je zakonski obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će biti obavezni da podatke o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava.



BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Nena

13.07.2019 16:27

Mislim da onaj ko neće da dobrovoljno plati alimentaciju za svoje dijete netreba mu to silom nametati ali mu treba oduzeti pravo kao roditelju.I onako je ta alimentacija mizerna. I

ODGOVORITE
Name

re Ne

13.07.2019 17:39

A hoće li one koji su več u inostranstvu i imaju radne vize a nisu platili alimentaciji, hapsiti oduzeimati pasoše i vraćati u BiH, zemlju koja inače svima nudi posao.

Name

Ре

13.07.2019 18:30

Паметна су , нема тог Закона да може да се спроведе, Чуј не плаћа алиментацију, ако ради држава морала донијети закон да од плате одмах, као кредит трајни налог , одузме проценат, а шта овако НИШТА!

Name

re

13.07.2019 19:01

A šta ako je plaćać alimentacije na birou nezaposlen, i platno nesposoban?

Name

Za re...

14.07.2019 07:33

Ako je"plaćać"sta god značila ta riječ, nesposoban il na birou, nije dijete krivo sto je tako. Trebao/trebala je mislit prije nego li noge raširi il dok mu je bilo lijepo, a ne sad, kad treba snosit odgovornost, on/ona nema. Za djecu mora bit, koliko toliko, inače kastracija.

Name

Gluposti

13.07.2019 16:40

Jos jedna glupost u zemlji ludaka.Sta sloboda kretanja ima sa zakonom o braku.Ovde stvarno zive potpuni ludaci.

ODGOVORITE
Name

Ministar

13.07.2019 17:33

A sta djeca imaju sa odlukom idiota da dobiju djecu kiju nece izdrzavati. Prava djece trebaju biti najveca.

Name

J

13.07.2019 16:49

Krši se USTAV i ugrožava prava na putnu ispravu,oduzima se nadlaznost sudu sve to da bi se ta ugrozena populacija manipulisala jel je to privlačno a to ko predlaze zna koliko vise stete nanosi i sta sve krši koja prava.

ODGOVORITE
Name

re

13.07.2019 16:53

Radi se o tome da se ovde deca rađaju stihisjeki, slučajno, bez plana, i bez prethodno izvedenog demografskog proračuna. Ovde se deca rađaju bez razmipljanja šta će to dete radti u narednih 70-80g, to neće večito biti dete. Ne postoji projekat demografskog kao i privrednog sistema države, a morao bi da bude uveden porez na drugo i treće dete. Ovde država pošto sve radi stihihski je prepustila da se demografijai rast populacije tržišno razreši i da se polovni naroda poptuno unište život i da se spreče da imaju i jedno dete, a onda se onoj plovini koju izdržava država i privreda, dovzoli da imaju po 2, ili 3 dece, time se postiže demografski balans, naizgled nema rasasta populacija i problema koje ona sa sobom donosi, a sa druge strane niko neče da prouzna da je država polovni stanovništva sprečila život. O tome se radi. To je problem.

ODGOVORITE
Name

Frt

13.07.2019 17:22

Veoma solidan komentar.

Name

tako je

13.07.2019 17:41

Tako je majstore, konačno neko da otkrije skrivene mehanizme korijena našeg problema, i dešifrije naš mentalitet. To je to, napravljen je sistem da polovina živi na račun toga što polovina ispašta, strada i plaća životim i egzistencijom.

Name

BiH

13.07.2019 17:16

Svaki dan neki novi zakon za obicnog covjeka da bi se time pokazalo u EU kako u BiH se postuje i primjenjuje EU zakon. A to sto BiH vode lopovi kao i cinjenica da je na Balkanu korupcija nesto sasvim normalno. Ovo ne da je prevazislo sve mjere ovo je preslo u bezobrazluk kojem nema kraja. Sto se tice djece njih treba drzava uvijek da zastiti oni nisu nizasto krivi, samo se bojim u korumpiranom drustvu kao sto je nase ovaj zakon ima malo sanse.

ODGOVORITE
Name

Istočna RS

13.07.2019 18:16

Uvesti zakon, i još 100 ako treba da oni koji glume roditelje, i to ako ne svojevoljno onda na silu ispune svoje obaveze do punoljetstva djece, kojom se inače mnogi hvale a ne čine ništa. Vidim da mnoge ovo pogađa, sigurno redovne platiše.

Name

stevica_bl

13.07.2019 18:27

ustavom je zagarantovano pravo na putna dokumenta,,nemoze to nikakav zakon promjeniti,, koliko se ja razumijem u pravo,,ko nece da placa za svoje djete to nije covjek vec bolesnik,.

ODGOVORITE
Name

Баја

13.07.2019 19:12

Потпуно се слажем, али ако човјек или жена не ради одакле да плаћа! Онај који ради или она која рди Законом увести трајни налог па му/јој од плате скида као рату кредита, то је рјешење, а не ово, па човјек/жена би можда отишли у иностранство зрадаили неки Еврић па , ако имају имало људскости као родитељ послаће или на било који начин помоћи својој дјеци! Ово је за мене лакрдија, не дам ти пасош - а не радим нигдје и шта даље.......

Name

Krkan

13.07.2019 20:10

Treba kotrolisati majke gdje troše pare koje dobiju za alimentaciju.

Name

Aurelija

14.07.2019 06:18

Dijete ima zakonsko pravo na alimentaciju, nije to stvar hoce- nece!!

ODGOVORITE
Name

Mila

14.07.2019 06:20

Ako je na birou ako je ovo ili ono?? Ima dijete i ima da se brine za njega.Nije dijete palo sa Marsa!!

ODGOVORITE
Name

Aurelija

14.07.2019 06:23

Alimentaciju placaju i majke i ocevi!!!

ODGOVORITE