WB - U finalu snova Đoković - Federer! Da bude i treća sreća!

Federer ne zna za godine – preslišao Nadala za finale sa Đokovićem! Rodžer Federer je pobedom protiv Rafaela Nadala od 3-1 u setovima došao do finala Vimbldona.  Za titulu na Vimbldonu u nedelju će se boriti Novak Đoković i Rodžer Federer, u reprizi finala iz 2014. i 2015. godine.  Da nikad ne prestanu da igraju tenis. . .  U svom 41. odmeravanju snaga Federer i Nadal priredili novi spektakl, meč za anale i još materijala da kroz nekoliko decenija s ponosom prepričavamo šta smo sve videli i doživeli u eri ovakvih teniskih divova. . .

Tenis 12.07.2019 | 21:02
WB - U finalu snova Đoković - Federer! Da bude i treća sreća!
Federer je Nadala savladao posle skoro tri časa igre – 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4.

Švajcarski teniser je 101. pobedom na Vimbldonu zakazao novo finale Vimbldona sa Novakom Đokovićem i novi klasik u kojima za sada vodi Srbin sa 25-22.

37-godišnji Rodžer se plasirao u svoje 12. vimbldonsko finale, u kojem će imati priliku da se bori za svoj deveti trofej na Otvorenom prvenstvu Velike britanije, koji bi bio prvi od 2017, a drugi još od 2012. godine.

Novak Đoković pokušaće da odbrani titulu na ovogodišnjem Vimbldonu protiv rekordera tog grend slema Rodžera Federera.

Švajcarac je u polufinalu savladao Rafaela Nadala u četiri seta, iskoristivši tek petu meč loptu - 7:6 (7:3), 1:6, 6:3, 6:4 i igraće za deveti trofej u Londonu.

Novak će se boriti za 16. grend slem u karijeri, a Rodžer za 21.

Biće to njihov 48. meč, a Đoković vodi 28:25 u pobedama.

Dva od tih trijumfa ostvario je baš u finalima na prestižnom grend slemu u Londonu. Novak je pobedio Rodžera 2014. i 2015, i osvojio dve od ukupno četiri titule na Vimbldonu.

Federer je uprkos godinama potvrdio i u polufinalu da na Vimbldonu obožava da igra, da je trava njegova omiljena podloga, a Centralni teren mesto gde se oseća kao kod kuće.

Nadal se sa druge strane potrudio da mu pruži žestok otpor, otkinuo mu je i set, a onda ga naterao i u finišu četvrtog da odigra na najvišem nivou. Španac i Švajcarac pružili su publici u Londonu tri sata vrhunskog tenisa sa pregršt fantastičnih poena.

Nadal je pokušao da produži meč, spasao je čak četiri meč lopte, ali je 37-godišnji Federer, nošen ogromnom podrškom sa tribina, uspeo da dobije još jednu epsku bitku i plasira se u svoje 12. vimbldonsko finale.

Da li će pehar ove godine podići Federer ili Đoković saznaćemo u nedelju, za kada je zakazano finale od 15 časova.

I Federer i Nadal su u meč ušli sa visokim intenzitetom servisa, dok su usput pogađali veliki broj prvih servisa. Meč je na početku izgledao kao da su na terenu Izner i Anderson, a ne Španac i Švajcarac.

Na prve probleme za servere čekalo se pri vođstvu Federera od 4:3, pri servisu Nadala. Rodžer je došao do brejk lopte, igrao se dug poen, ali je na kraju Nadalov pritisak na protivnikov bekhend urodio plodom.

Naredni pritisak Nadal je osetio kada je servirao za 6:6, jer je od 40:0 dopustio protivniku da izjednači. Ni u narednom poenu Španac nije bio siguran, ali je osovjio taj i sledeći za taj-brejk.

Fortuna je bila najveći saveznik Španca na startu taj-brejka, koji je prvi napravio prednost. Ipak, Rodžer je podigao nivo igre i od 2:3 vezao pet poena za kraj prvog seta.

U drugom setu viđen je značajno drugačiji tenis nego u prvom – razmene su bile u prvom planu a poeni se više nisu osvajali servisima.

Nadal je prvi propustio dve brejk lopte, a onda je istom merom uzvratio Federer. Imao je 1:1 i 15:40, ali je usledila serija Nadala od 12 osvojenih poena u narednih 13.

Federer je zatim pretrpeo još jedan brejk, na opšte čuđenje publike na Centralnom terenu, a onda "istankovao" poslednji za kraj drugog seta.

Treći set počeo je dobrim servisima na obe strane, ali se nije dugo čekalo za prvi brejk. Rodžer je vezao tri poena na riternu, nadmudrio Nadala na mrežu i napravio brejk za 3:1, koji je ubzro potvrdio uprkos Rafinih 0:30.

Osmostruki osvajač Vimbldona je u naredna dva ritern gema imao 15:40 i 0:30, ali se Nadal oba puta spasao. Ipak, nije uspevao da iskoristi Rodžerove propuste, pa je Švajcarac u laganom ritmu odservirao za vođstvo od 2-1.

Početkom četvrtog seta videlo se da je Rafin nivo tenisa opao i da je Federer u kontroli. Pripretio je u prvom servis gemu Španca, ali nije uspeo da dođe ni do brejk lopti, da bi to uradio u narednom.

Odigrao je fenomenalan ritern bekhendom, iznenadio Rafu i napravio veoma bitan brejk.

Federer je nastavio da dobro servira i mirno čuva svoje gemove, a na 5:3 je imao fenomenalne šanse. Nadal je izgrešio i došlo se do prve meč lopte. Nju je "Bik sa Majorke" spasao servisom, ali omogućio Rodžeru i drugu.

I tu je spasao, nastavio da dobro servira i nekako naterao protivnika da servira za meč i prolaz u finale. Tu ipak nije bilo greške za Federera, koji je zabeležio pobedu uz veliko oduševljenje Centralnog stadiona.

Da nikad ne prestanu da igraju tenis! ispalio je onako iz duše Nebojša Višković prateći finiš drugog polufinalnog okršaja Vimbldona i verovatno na najbolji način opisao koliko će nam kada jednog dana odu nedostajati Rodžer Federer i Rafael Nadal. U svom 41. odmeravanju snaga Fedeks i Rafa priredili su novi spektakl, meč za anale i još materijala da kroz nekoliko decenija s ponosom prepričavamo šta smo sve videli i doživeli u eri ovakvih teniskih asova. Posle nešto više od tri sata igre, nekoliko litara prolivenog znoja i pregršt divnih poteza: Federer - Nadal 3:1 (7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4).

A u nedelju - rat svetova. Rodžer na Novaka. Najbolji u istoriji za svoju devetu krunu na vimbldonskoj travi, Đoković za pravo da nastavi da nosi epitet najboljeg u aktuelnoj eri. I što je možda još važnije, za produžetak nade da će jednoga dana, u doglednoj budućnosti, lenta namenjena najboljem od najboljih svih vremena preći sa Fedeksovih na njegove grudi.

Rodžer i Rafa...

Počelo je kako se samo poželeti može. Atomski tenis na koji su na ova dva diva navikla tokom svih prethodnih godina. Servis je radio bez greške kod obojice i gemovi su se nizali jedan za drugim. Tek na 4:3 za Švajcarca videli smo prvu brejk loptu. Rafi je samo na tren stao servis i Rodžer je odmah zapretio. Nadal se izvukao, a onda uspeo da dođe do novog izjednačenja. Prvi set završen je oč u taj-brejku. Očekivano. Španac je na 5:6 imao sigurnih 40:0, ali onda je sebi zakomplikovao život. Dozvolio izjednačenje, ušlo se u najduži gem i tek nakon nadljudskih napora Rafa se iščupao. U taj brejku Nadal je prvi došao do mini brejka, međutim to mu nije donelo suštinsku prednost. Federer je delovao svežije, bolje gađao, greške smanjio na minimum i lako okrenuo rezultat za vođstvo od 1:0.   

Vrlo zanimljiva situacija viđena je u drugom setu u kome se Rodžer jednostavno predao?! Tako je bar delovalo nakon što je Nadal napravio brejk i poveo sa 3:1. Kasnije, u trećem setu, ta konstatacija dobiće potvrdu. Od momenta kad je na 1:1 imao brejk loptu Švajcarac je izgubio 12 od 13 poena, ništa ga nije htelo i jednostavnmo je nastavio u leru. Rafa je lako potvrdio brejk za 4:1, zatim samo posmatrao kako Federer greši za 5:1 (utisak je da toliko kikseva nije napravio na celom turniru) i očas posla imali smo novi egal - 1:1.  

Da se najbolji teniser svih vremena štedeo u drugom setu jer je očito video da je izgubljen bilo je jasno već na startu trećeg. Ponovo prepoznatljiva agresivnost, ponovo tačni, moćni udarci, sjajno kretanje. U četvrtom gemu - brejk. Divna bekhend paralela, pa sjajan izlaz na mrežu i od 15:30 preokret za 3:1. Nadal od tog momenta sve češće počinje da pokazuje emocije, na njegove najbolje udarce Švajcarac ima odgovore i na sve to uspeva da spase dve brejk lope - 4:1. Brejk je potvrđen. Rafa se provlačio još malo, uspevao da "preživi" u trećem setu, ali videlo se šta mu sleduje. Devetostruki šampion Vilmdldona izgledao je sve sigurnije kako je meč ulazio u finiš. Brejk prednosti rutinski sačuvan - 2:1 u setovima.  

U odlučujućem, četvrtom setu, Rodžer je bio apsolutni gospodar situacije. Nadalove lopte sve su kraće, sa sve manje snage. A servis nikako da zaliči na onaj iz prvog i drugog seta. I u trećem gemu Švajcarac ponovo pravi veliku prednost - 2:1, novi brejk. Ako na nešto sa Rafom može da se računa onda je ludačka tvrdoglavost, upornost do granica pucanja. Džaba. Džaba kad je velemajstor našpanovan kao danas. I kad bi negde "zaribao" servis je uvek bio tu da ga spase. 

Jednostavno, za Rafu nije bio povratka. Na 3:5 uspeo je uz muke Tantalove da ostane u meču, da bi na Rodžerov servis propustio brejk loptu i izgubio i poslednji tračak nade. Uspeo je doduše još nekoliko minuta da ostane na terenu, spasao tri meč lopte, ali... Fedeks u finišu kompletira utisak o briljantnoj partiji sjajnom defanzivom i odlazi u novo, 31. grend slem finale, a 12. na terenima Ol Ingland kluba. 

Finale između Đokovića i Federera na programu je u nedelju od 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar