LE: Radnik - Spartak 2:0!

Veliko veče za bijeljinski Radnik koji razbio Spartak, prva evropska pobjeda! Bijeljinci položili prvi ovosezonski međunarodni ispit, na revanš u Slovačku nose dva gola prednosti. Evrogol Nedima Mekića, a onda i majstorija kapitena Velibora Đurića za sjajnih 2:0.  Zrinjski održao "lekciju" Akademiji Pandev! Vicešampion BiH sa 3:0 u Skoplju savladao Akademiju Pandev na njenom debiju u evropskim takmičenjima.

Fudbal 11.07.2019 | 21:12
LE: Radnik - Spartak 2:0!
Nije išlo Mladenu Krstajiću kao selektoru Srbije, ali je nekadašnji štoper Partizana na pragu da napravi veliki rezultat kao predsednik Radnika. Tim iz Bijeljine napravio je prvorazrenu senzaciju u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. U Banjaluci je savladan slovački Spartak iz Trnave – 2:0.

Nekadašnji rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona i prošlosezonski učesnik Liga Evrope do nogu je potučen na gostovanju u Republici Srskoj. Predstavnik Bosne i Hercegovine odigrao je jedan od najboljih mečeva u klupskoj istoriji. Istina, Trnava je promenila ceo tim u odnosu na pre 12 meseci, što je Radnik savršeno iskoristio.

Tokom čitavog meča domaćin je bio bolji. Mogla je Trnava da povede preko Brazilca Tavareša, ali je napadač gostiju promašio. Kazna je stigla vrlo brzo. I to na kakav način. Makić je opalio u 34. minutu sa 20 metara. Bila je to savršena parabola koji je završila u daljem uglu gola Slovaka.

Najveća opasnost po gol gostiju bio je veteran u redovima Radnika Velibor Đurić. Igrao je sjajan meč i za to je nagrađen na početku nastavka kada je levicom sa roglja šesnesterca pogodio za 2:0.

Fudbaleri bijeljinskog Radnika u trećem nastupu na međunarodnoj sceni, zabilježili su prvi trijumf.

Tim Mladena Žižovića odigrao je sjajan meč na Gradskom stadionu u Banjaluci i golovima Nedima Mekića i Velibora Đurića porazio Spartak iz Trnave 2:0 (1:0), te tako napravio krupan korak ka plasmanu u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, gdje ga čeka Lokomotiva iz Plovdiva.

RADNIK - SPARTAK 2:0 (1:0)

Tokom svih 90 minuta, bijeljinski "plavi" stajali su sjajno na terenu.

Već u uvodnim trenucima susreta, novajlija u timu iz Bijeljine Seid Zukić "zagrijao" je dlanove gostujućeg čuvara mreže Dobrivoja Rusova, te tako najavio dobru partiju svog tima.

Radnik je nastavio da vrši ofanzivu na protivničku odbranu i gol, a zasluženo vođstvo stiglo je u 34. minutu.

Raspoloženi Slaviša Radović je proigrao Nedima Mekića, koji je iz teške pozicije odlučio da šutira, lopta je preletjela Rusova i završila u mreži.

Spektakularnim golom Bijeljinci su stekli prednost i otišli raspoloženi na odmor, da bi već na početku nastavka postigli i drugi gol.

KOSOVO JE SRCE SRBIJE

U nekoliko navrata mnogobrojni navijači Spartaka nagrađeni su aplauzom domaće publike na Gradskom stadionu, jer su skandirali "Kosovo je srce Srbije".

Sjajni kapiten Velibor Đurić precizno je pogodio za 2:0, poslije dodavanja Dejana Maksimovića.

Ekipa Spartaka tokom svih 90 minuta djelovala je veoma blijedio, čime se potvrdila da tim nije uigran, s obzirom da je izmijenjena većina sastava u odnosu na prošlu sezonu, kada su Slovaci igrali grupnu fazu Lige Evrope.

Tu činjenicu Žižović je sjajno iskoristio, pripremio ekipu, koja je na njegove zahtjeve odgovorila disciplinovanom igrom. Takav pristup donio je sigurnu igru i veliki trijumf, prvi evropski u istoriji bijeljinskog kluba.

Podsjetimo, u prvom nastupu u Evropi, Radnik je prvo remizirao u gostima sa bugarskom ekipom Beroe 0:0, da bi u Banjaluci poražen 0:2, čime je okončan put na međunarodnoj sceni.

Sada, čini se da je pred Radnikom uspješnija evro-sezona, ali treba sačekati revanš u Trnavi za sedam dana i vidjeti ima li ekipa iz Bijeljine snage da eliminiše favorizovanog protivnika.

RADNIK: Kozić, Radović, Simonović, Sušić, Mekić (86. Bradonjić), Popara, Zukić (66. Motika), Peco, Maksimović (79. Plavšić), Đurić, Šubert. Trener: Mladen Žižović.

SPARTAK: Rusov, Turna (55. Oršula), Mitrea, Dangubić (79. Kelemen), Tešija, Jakubek (55. Sobčik), Menih, Mikalek, Halilović, Tavareš, Lovat. Trener: Rikardo Šeu.

Veliki dan za fudbal u Bosni i Hercegovini dopunio je Zrinjski. Tim iz Mostara je lako slavio na gostovanju Akademiji Pandev. Na kraju je bilo 3:0 za goste, a moglo je da bude i mnogo više.

Jedan od najboljih u redovima gostiju bio je nekadašnji omladinski reprezentativac Srbije Staniša Mandić. Osvajač Mundijalita 2015. godine postigao je drugi gol za Zrinjski. Bila je to sjajna kontra gostiju., Mandić je na kraju izašao sam pred domaćeg golmana i rutinski pogodio mrežu. Bio je to drugi gol i najava kraj makedonskog otpora.

Ukoliko eliminiše Banants Čukarički će imati jako težak zadatak u narednom kolu protiv Moldea. Predstavnik Norveške je demonstrirao klasu (7:1) u sudaru sa Rejkjavikom i overio kartu za drugo kolo. Sigurni smo da će stručni štab Čukaričkog – ukoliko dođe do tog dvomeča – posebnu pažnju da obrati na nigerskoj napadača Džejmsa. Pomenuti momak je postigao tri gola za 31 minut. Već na poluvremenu je bilo 4:0, pa je nastavak prošao u utaljavanju posla.

Malme je bio više nego ubedljivu sudaru sa predstavnikom Balejmene iz Severne Irske (7:0). Blistao je Markus Rozenberg, strelac tri gola.

Budućnost dobila u gostima posle pet godina! Podgoričani sigurni protiv Trans Narve.

Fudbaleri podgoričke Budućnosti konačno su upisali evropsku pobedu na strani. Posle pet godina crnogorski tim slavio je van svog bunjišta (poslednji put to se dogodilo 2014. protiv Folgorea iz San Marina) i napravio ogroman korak na narednoj rundi.  

Plavi su danas bili bolji od Trans Narve (2:0), predstavnika Estonije. Golove za Budućnost postigli su Dušan Bakić u 12. i Miloš Mijić u 83 minutu. Taj Bakićev rani gol presudno je uticao na razvoj situacije na terenu. Gosti su dobili na sigurnosti, uvedeli da su mnogo ozbiljniji tim, dok su domaći morali da jure, te su tako ostvljali dosta prostora za kontre.

Podgoričani nisu srljali. Čekali su svoju šansu da dupliraju prednost i dočekali je sedam minuta pre kraja posle greške defanzivca Narve Nestorovskog. 

S ovih 2:0 Budućnost važi za apsolutnog favorita za prolaz u drugo kolo. Trebalo bi pravo malo čudo da se dogodi pa da Budućnost ne preskoči prvu prepreku koja je za nju bila nepremostiva u prethodne tri sezone.  

Crnogorskog predstavnika u drugom kolu kvalifikacija čeka ukrajinska Zorja. 

LIGA EVROPE - KVALIFIKACIJE, PRVO KOLO

Utorak

Sent Džozefa - Rendžers 0:4 (0:0)

Gzira - Hajduk Split 0:2 (0:1)

CSKA Sofija - OFK Titograd 4:0 (1:0)

Sreda

Ženes Eš - Tobol 0:0

Četvrtak

Pjunik - Škupi 3:3 (1:2) 

Ordabasi - Torpedo Kutaisi 1:0 (0:0)

Ventspils - Teuta 3:0 (1:0)

Alaškert - Makedonija ĐP 3:1 (1:0)

AEK Larnaka - Petrokub 1:0 (1:0)

Lači - Hapoel Ber Ševa 1:1 (1:0)

Trans Narva - Budućnost 0:2 (0:1)

Flora - Radnički Niš 2:0 (0:0)

KuPS - Vitebsk 2:0 (0:0)

Sabali - Univerzitatea Krajova 2:3 (1:1)

Balzan - Domžale 3:4 (2:1)

Riterijal - Ki Klaksvik 1:1 (0:0)

Ružemberok - Levski 0:2 (0:1)

Akademija Pandev - Zrinjski 0:3 (0:2)

Bran - Šamrok 2:2 (2:1)

Brondbi - Inter Turku 4:1 (1:1)

Krusejders - B36 Toršavn 2:0 (1:0)

Dinamo Tbilisi - Endorgani 6:0 (2:0)

Lijepaja - Dinamo Minsk 1:1 (1:0)

Kauno Žalgiris - Apolon 0:2 (0:1)

Makabi Haifa - Mura 2:0 (0:0)

Malme - Balimena 7:0 (3:0)

Molde - Rejkjavik 7:1 (4:0)

Radnik - Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Šahtjor Soligorsk - Hiberninan 1:0 (0:0)

Sperenta - Nefči 0:3 (0:2)

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lokal patriota

11.07.2019 19:41

Svaka cast momci sjajna igra sjajan rezultat.U Trnavi samo hrabro i idemo dalje.

ODGOVORITE
Name

Zdravko

12.07.2019 05:54

U pravu ste majstore samo hrabro i bit ce fudbala u banja luci.

Name

M A X

12.07.2019 11:04

Samo naprijed momci, za Mladena sve čestitke

ODGOVORITE