Skica Partizanovog tima za novu sezonu...

Čvršća odbrana, drugi život Sume, čekaju se još dva pojačanja. . .

Fudbal 11.07.2019 | 23:45
Skica Partizanovog tima za novu sezonu...
Ima nešto u tom timu što ga čini drugačijim. Da li i boljim od prethodnog, pokazaće takmičarske, ali u prijateljskim utakmicama, tokom boravka u Sloveniji, Partizan je dao za pravo navijačima da nestrpljivo čekaju početak sezone i nadaju se da bi naredna mogla da bude kudikamo berićetnija od prethodne dve.

Nova ekipa poimence podseća na staru, mada je igrački ostavila u minulih desetak dana povoljniji utisak, bez obzira na rezultate test mečeva sa nižerazrednim Beltincima (6:0), ljubljanskom Olimpijom (0:1) i Bordoom (2:1). Naglašena želja za dokazivanjem, da konačno promene stvari u svoju korist u prvenstvu, karakteriše crno-bele, svesni su i sami da je kup, ipak, drugorazredno takmičenje, da Liga Evrope donosi novac i utiče na afirmaciju igrača, ali da je titula osnovni cilj, garantuje laku prohodnost ka UEFA takmičenjima i podiže cenu fudbalerima. Na kraju krajeva, fudbal se i igra da bi bio prvi.

Kad bi danas počelo prvenstvo Srbije, Partizan bi predstavio ekipu koja u osnovi ima više starosedelaca nego novajlija, međutim, u idealnom zamišljenom scenariju, tim bi pretrpeo bitne promene u odnosu na onaj koji je trijumfom na Marakani okončano prethodnu sezonu. Bar četvorica novih igrača pojavila bi se u sastavu Sava Miloševića u projekciji najboljih 11 za predstojeće izazove, a s obzirom da se čekaju još najmanje dvojica, možda i trojica, u ofanzivnom delu, znači da će bivši reprezentativac praktično promeniti dve trećine ekipe.

Na golu neće dirati ništa. Vladimir Stojković je kapiten i njegovo mesto je zacementirano. Baš kao i Nemanje R. Miletića na poziciji desnog beka, s obzirom da Periša Pešukić mora da prođe period prilagođavanja na novu sredinu i postane konkurentan tek kad se A reprezentativac proda. Na suprotnom kraju terena očekuje se povratnik Rajko Brežančić iz Malage, mada postoji mogućnost da, dok ne uhvati ritam mesto popuni Slobodan Urošević. U centralnom delu odbrane jedno mesto razervisano je za Strahinju Pavlovića, dok je drugo, čini se, otvoreno, ali mu je najbliži, bar u ovom trenutku, Bojan Ostojić, ako je suditi po proveri iz meča sa Borodom. Pogotovo što Dominik Dinga nije igrao bezmalo godinu dana i potrebno mu je, poput Brežančića, vreme da uhvati ritam, dok je ozbiljan kandidat, usled rada na treninzima i više nego pristojnog učinka na kontrolnim mečevima, postao novajlija iz Zete, Igor Vujačić. Subotnji test sa Pakšijem trebalo bi da otkrije koga Milošević vidi kao rešenje za start sezone u Inđiji.

Karakteristika odbrane Partizana u prošloj sezoni bila je da je primala golove maltene iz prve šanse rivala ili često sama sebi pucala u noge. Ovog leta, iako su pripremne utakmice u pitanju, igra poslednje linije deluje uverljivije, potvrđeno brojkama. Primljena su samo tri gola na pet provera, od čega jedan u ranoj fazi priprema protiv Budućnosti, drugi iz penala na „Stožicama“, a treći tako što je Žimi Brijan samo ublažio poraz Žirondinaca u najboljoj partiji crno-belih dosad.

Na sredini terena su „zakucani“ Saša Zdjelar i Aleksandar Šćekić, s tim da uprava radi na dovođenju još jednog zadnjeg veznog. Ne zamera stručni štab ništa srpsko-crnogorskom tandemu, ali oseća da mu je potrebna konkurencija i zato se vode pregovori na više strana da se dovede novajlija iz inostranstva. U napadu je siguran Umar Sadik, pridošlica iz Rome, njegova prva alternativa je Ognjen Ožegović, međutim, kako se čini da će Nigerijac biti od veće koristi u mečevima sa evropskim ekipama, gde će imati više prostora, u Partizanu gledaju kako da dovedu još jednog špica, garanta između 20 i 25 golova, kako je to lepo objasnio Zoran Tošić, svestan da je postojećem kadru potrebno osveženje.

Između sredine i navale je, možda najveća nepoznanica. Trenutno iza Sadika dejstvuje triling Tošić-Suma-Ivanović, međutim... Crno-beli uveliko traže svežu krv, posebno na mestu levog krila, igrača poput Leonarda, koji bi „sekao“ unutra i bio prevaga u ofanzivi. Plus, nedostaje im plejmejker, fudbaler sposoban da ubrza igru i podeli završni pas, spoji saigrača sa golom. Naravno, tu je i već pomenuti još jedan napadač, koji bi mogao da deluje i kao polušpic. Kandidati su Japanac Takuma Asano, Brazilac Karlos Eduardo i Argentinac Huan Ignjasio Kavaljaro, međutim, teško je očekivati, gotovo neizvodljivo, da sva trojica dođu u Humsku 1. Jednog sa ovog spiska ako bi angažovali, bili bi u Partizanu zadovoljni.

Na taj način bi pojačali konkurenciju jedinom, po vokaciji, plejmejkeru, Sejdubi Sumi. Gvinejac kod Miloševića kao da je otpočeo novi život, nudi se, vraća u odbranu, traži loptu, oscilira, što je prirodno, ni on dugo nije bio na terenu, ali je fudbaler kog, možda, vredi čekati. Sad, velika je dilema da li Partizan ima strpljenja i mogućnosti da se osloni samo na njega ili Lazara Pavlovića, kao alternativu ili je potrebno i Sumi dovesti konkurenciju, koja će ga učiniti učinkovitijim. Zasad, deluje da je na dobrom putu, ali ući samo sa Sejdubom u sezonu je rizično. Svesna je toga i struka.

Posebno zanimljivo je što je u dve najjače provere, sa Olimpijom u prvom poluvremenu i Borodom tokom 65-70 minuta Partizan izgledao sposoban da se takmiči, stvara šanse, drži loptu, kao da igra utakmicu ranga Lige Evrope. U takvoj postavci do izražaja dolaze i Suma i Sadik, međutim, za prvenstvene mečeve, kad se rival očekivano zabarikadira potreban je stranac koji će namestiti i(li) dati gol. I tako 25 puta u sezoni. Za dugo priželjkivanu titulu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: FK Partizan

Komentari / 0

Ostavite komentar