Potrošili milijardu poslije Fergija i opet nemaju tim!

Pred start sedme sezone u post-Fergijevoj eri njegov četvrti naslednik može da bude samo zabrinut kada gleda grupu igrača među kojima su i trojica najplaćenijih u Premijer ligi - jedan u strmoglavom padu, dvojica voljna da odu.

Fudbal 11.07.2019 | 23:00
Potrošili milijardu poslije Fergija i opet nemaju tim!
Mančester junajted proslaviće uskoro prvu milijardu potrošenu na kupovinu fudbalera od juna 2013. i odlaska sera Aleksa Fergusona sa klupe, na kojoj njegov četvrti naslednik dočekuje početak sezone 2019/20 u strahu od rezultata koji bi mogli da uslede.

Klub koji je tokom Škotovih 26 godina na mestu menadžera osvojio 13 titula prvaka Engleske, dve Lige šampiona i postao jedan od tri ekonomski najmoćnija na svetu u prethodnih šest godina pod Dejvidom Mojesom, Lujom van Galom i Žozeom Murinjom ostvario je minus od 617 miliona evra na tržištu igrača - više od 100 miliona po sezoni!

Ako u zbir uvedemo i trošak od 72 miliona od ovog leta, na dovođenju dvojice 21-godišnjih engleskih fudbalera Arona Van-Bisake i Danijela Džejmsa, Junajted je u istom periodu potrošio 966 miliona evra na pojačanja i ostvario minus od 689 miliona, ne računajući troškove zarada najvećih zvezda kluba.

"Đavoli" u ovom trenutku imaju trojicu najplaćenijih igrača Premijer lige, od kojih je najplaćeniji samo bleda senka fudbalera koji je bio (Aleksis Sančez, 350.000 funti nedeljno), a ostala dvojica manje ili više rešena da ovog leta napuste "Old traford" i nastave karijeru na drugom mestu (Pol Pogba, 290.000 i Romelu Lukaku, 250.000).

U deset najplaćenijih je i Fred sa 175.000 funti sedmično.

ULAZAK RAJOLE U SVLAČIONICU, MILIONI FREDU

Evo aktuelnog Junajtedovog sastava, koji se u ovom trenutku priprema u Australiji, odakle je jedna od najzanimljivijih vesti bila svađa Pogbe i Džesa Lingarda.

Mančester junajted 2019/20

golmani (4): David De Hea, Serhio Romero, Džoel Pereira, Li Grant

centralni bekovi (6): Viktor Lindelof, Erik Baji, Fil Džons, Kris Smoling, Markus Roho, Aksel Tanzebe

levi bekovi (3): Luk Šo, Ešli Jang, Kameron Brotvik-Džekson

desni bekovi (4): Aron Van-Bisaka, Diogo Dalot, Mateo Darmijan, Timoti Fosu-Mensah

vezni red (6): Nemanja Matić, Pol Pogba, Fred, Skot Mektominaj, Huan Mata, Andreas Pereira

navala (6): Antoni Marsijal, Aleksis Sančez, Danijel Džejms, Džes Lingard, Markus Rašford, Romelu Lukaku

Samo je Mančester siti potrošio više (1.111.000) i napravio veći rashod (732.000) od Mančester junajteda, ali su Manuel Pelegrini i Pep Gvardiola u prethodnih šest sezona osvojili tri Premijer lige, jedan FA kup, četiri Liga kupa i jedan Komjuniti šild. Čelsi je u istom periodu osvojio Ligu Evrope, dve Premijer lige, FA kup i Liga kup, a treba reći i da je u poslednje dve Fergijevve sezone na klupi "đavola" klub sa "Stamford bridža" osvojio Ligu šampiona i Ligu Evrope. Najveći uspeh u post-Fergijevoj eri ostvario je Liverpul osvajanjem Lige šampina.

Sva ova ulaganja bila su dovoljna za jedan evropski trofej, Ligu Evrope koju je doneo Murinjo, uz jedan FA kup, Liga kup i Komjuniti šild. Ferguson je osvajanjem 13. titule prvaka obezbedio Mojesu plasman u Ligu šampiona 2013/14, posle čega su on, Van Gal, Murinjo i Solskjer samo još dva puta obezbedili učešće plasmanom u šampionatu.

Narednu sezonu, u kojoj evropski fudbal neće biti prikazivan na "Teatru snova", Solskjer dočekuje slušajući vesti o novom pompeznom i neprijatnom Pogbinom transferu, podgrejanom metodama Mina Rajole, čoveka sa kojim Ferguson nije želeo da sedi za istim stolom, ali koji je u prvoj Murinjovoj sezoni u klubu već imao trojicu svojih pulena u svlačionici - Pogbu, Zlatana Ibrahimovića i Henrika Mhitarjana.

Katastrofalne procene u skautingu, enormne sume za kasnije nedokazane talente i rekordne plate igrača u poređenju sa "Top 6" konkurencijom omogućili su neiscrpni izvori finansiranja, sponzorskim ugovorima, prodajom dresova širom sveta, prihodima od TV prava, ali večita "pozitivna nula" na računu nije sakrila evidentan gubitak identiteta na terenu.

Na sve to, sportski menadžment kluba predvođen dokazanim bankarom, izvršnim potpredsednikom Edom Vudvardom, uspeo je nemarnim radom na produžavanju ugovora važnih i vrednih igrača da izazove seriju odlazaka igrača za simbolična ili nikakva obeštećenja.

JUNAJTED NASTAVLJA PO STAROM: ED VODI TRANSFERE!

U prvih šest sezona od Fergusonovog povlačenja (2013-2019) klub je potrošio 894 miliona evra na pojačanja i napravio minus od 617 miliona na transferima (102,8 po sezoni), a u poslednjih šest Fergusonovih godina u klubu (2007-2013) potrošeno je 343 miliona na nove igrače uz rashod od 144 miliona evra (24 po sezoni). Osvojeno je 12 trofeja, od čega jedna Liga šampiona i četiri Premijer lige.

Međutim, u junu ove godine Vudvard je dobio podršku većinskih vlasnika, porodice Glejzer, da nastavi sa direktnim rukovođenjem transfer politike i bude prva figura tokom pregovora sa klubovima i menadžerima, pa je Junajted ostao jedini iz "velike šestorke" koji do danas nije napravio konkretne promene u hijerarhiji i prišao "evropskom modelu" sa trenerom i sportskim direktorom.

Bivši direktor Juventusa, Bebe Marota, bio je jedan od kandidata, ali se odlučio za Inter, posle čega je aktuelni direktor šampiona Italije, Fabio Paratići, bio najavljivan kao Vudvardovo rešenje za transfere, ali se ni tu ništa nije dogodilo.

Šta će se dogoditi do završetka letnjeg prelaznog roka? 

Pitanje je, vremena ima, ali deluje da će prvo na red doći novi odlasci iz Melvuda, pa potom još jedna mahnita potera za pojačanjima u poslednjoj nedelji avgusta kakvih je bilo u post-Fergijevoj eri.

Neke su se završavale dovođenjem Antonija Marsijala za potencijalnih 80 miliona evra, neke kašnjenjem prilikom slanja faksa u FIFA i propadanjem trampe David De Hea-Kejlor Navas, neke ulaskom u sezonu bez dugo očekivanog pojačanja na mestu štopera zbog procena skauta da će Matijs de Ligt biti gojazan, Kalidu Kulibani preskup, a Hari Megvajer realna meta i dugoročno rešenje.

RUNI: ZA DŽEJDONA JE NAJBOLJE DA OSTANE U DORTMUNDU

A, rivali?

Siti - potrošeno 1.111.000, minus 732.000, osvojeno: 9 trofeja (0+9)

Junajted - potrošeno 966.000, minus 689.000, osvojeno: 4 trofeja (1+3)

Čelsi - potrošeno 915.000, minus 206.000, osvojeno: 5 trofeja (1+4)

Liverpul - potrošeno 772.000, minus 204.000, osvojeno: 1 trofej (1+0)

Arsenal - potrošeno 753.000, minus 372.000, osvojeno: 6 trofeja (0+6)

Totenhem - potrošeno 517.000, minus 90.000, osvojeno: 0 trofeja (0+0)

*napomena: sume su u evrima

Svestan situacije, legendarni napadač "đavola" iz slavnih dana, Vejn Runi, savetovao je 19-godišnju zvezdu evropskog fudbala da ne napušta Borusiju Dortmund i da je najbolje da nastavi karijeru u Bundesligi. 

"Dortmund je veliki klub sa neverovatnom publikom, veruju u mlade igrače i lako se može prepoznati napredak koji je Džejdon ostvario u prvoj sezoni tamo. Uživanje je gledati ga, zaista mu ide dobro u Borusij. Sada bi Džejdon trebalo da se zapita gde bi u Engleskoj dobio više minuta u igri nego u Dortmundu, osim ukoliko mu ne smeta sedenje na klupi. Kada ste mladi kao on, svaki minut na terenu je važan. Ako će imati najviše prilike da igra u Dortmundu, trebalo bi da ostane", rekao je Runi.

Njegov saigrač i jedna od "Fergijevih beba", Pol Skols, nije bio toliko suptilan pokušavajući da odgovori još jednog 19-godišnjeg "vunderkinda" od pomisli da dođe u Mančester.

Ovi javni nastupi Skolsa, potom i Runija, "zaparali su uši" navijačima Junajteda, kojima je ovog leta putem medija plasirana ideja o novom projektu čiji je Sančo važan deo - dovođenju najtalentovanijih engleskih fudbalera na "Old traford", koji će u izostanku novih "Fergijevih beba" omogućiti Solskjeru da stvori zdravu atmosferu u svlačionici i započne novu reizgradnju.

Ova prethodna koštala je nešto manje od milijarde.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar