LŠ: BATE i Ludogorec u problemu!

BATE odmah naišao na problem: Poljski debitant zakuvao! Šampion Belorusije, dugogodišnji učesnik evropskih takmičenja, izbegao poraz u duelu protiv Pjasta. Međutim, gost je za sada u prednosti. . .  Ludogorec nije bauk: Dobio ih Rebrov sa Mađarima! Neslavan početak Bugara u kvalifikacijama za Ligu šampiona.  Nikšićani iznenadili Slovan, evrogol u 95'! Na startu kvalifikacija za Ligu šampiona prvak Crne Gore ostvario sjajan rezultat na gostovanju u Bratislavi: Slovan - Sutjeska 1:1.

Fudbal 10.07.2019 | 23:20
LŠ: BATE i Ludogorec u problemu!
Fudbaleri Pjasta senzacionalno su prošle sezone postali prvaci Poljske, a ove srede su dobro ušli u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Debitant u trci za plasman u najjače takmičenje izbegao je poraz na Borisov areni i na terenu ekipe koja je prethodne dve sezone igrala u grupnoj fazi Lige Evrope, a pre toga je ove decenije čak četiri puta igrala i grupu Lige šampiona.

BATE - PJAST 1:1 (0:1)

Poljaci su poveli golom Poljaka Pjotra Paržišeka u 36. minutu posle brze akcije, a konačan rezultat postavio je dugogodišnji vezista domaćina, Belorus Stanislav Dragun (na slici). On je izjednačio udarcem "iz prve" sa ivice peterca u 64. minutu, a uoči nadoknade je isključen, drugim žutim kartonom.

Revanš će biti odigran 17. jula u Poljskoj, a BATE će morati da nađe način da postigne gol. Za to će sigurno biti zaduženi srpski ofanzivci Bojan Dubajić, "devetka" i večeras član startne postave domaćih, kao i Nemanja Milić, koji je zaigrao u drugom poluvremenu.

Na drugom kraju terena, u odbrani BATE-a igrao je nekadašnji mladi reprezentativac Srbije, Aleksandar Filipović.

Ludogorec nije bauk: Dobio ih Rebrov sa Mađarima! Neslavan početak Bugara u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Od pet timova sa najvećim koeficijentom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona - samo dva su upisala pobedu: Astana protiv Kluža (1:0) i Seltik na gostovanju Sarajevu (3:1).

Sreda je očigledno bila maleroznija po favorite pošto prvo Karabag nije slavio protiv Partizanija u Albaniji (0:0), BATE Borisov je neslavno počeo kvalifikacije protiv Pjasta (1:1), dok je još neslavnije prošao Ludogorec - dok je gostovao u Mađarskoj.

Ferencvaroš je upisao veliku pobedu protiv "lude šume" rezultatom 2:1 (1:1), ali je jasno da i posle takvog rezultata Bugari ostaju favoriti u revanšu za sedam dana.

Novi šampioni Mađarske, koje s klupe vodi legendarni ukrajinski golgeter Sergej Rebrov, opravdali su epitet tima "za izbegavanje" na žrebu pošto su ih do trijumfa vodili Nguen (6') i Zubkov (65'), dok je Ludogorec važan gol pred revanš postigao preko Svijerčoka u 31. minutu.

Zanimljivo je da u startnih 11 tima iz Razgrada nije bio nijedan Brazilac, dok su od igrača koji su im doneli mnogo uspeha igrali Djakov, Moci, Lukoki...

Nikšićani iznenadili Slovan, evrogol u 95'! Na startu kvalifikacija za Ligu šampiona prvak Crne Gore ostvario sjajan rezultat na gostovanju u Bratislavi: Slovan - Sutjeska 1:1. Podvig Sutjeske u Slovačkoj, projektil u 95. minutu za korak ka drugom kolu! Crnogorski šampion iznenadio u Slovačkoj.

Za plasman u drugo kolo kvaifikacija za Ligu šampiona, do kojeg se nije domogao nijedan crnogorski klub, fudbalerima Sutjeske dovoljan je i remi bez primljenog gola u revanšu!

Nikšićani se iz Bratislave, gde su igrali protiv Slovana, vraćaju neporaženi, a za to se pobrinuo najbolji akter utakmice Damir Kojašević - koji je u petom minutu sudijske nadoknade postigao "evrogol" za konačnih 1:1 (0:0).

Prethodno je mrežu Sutjeske zatresao do malo primećeni Šporar, kada je pobegao Šofrancu i efektno pogodio, ali je jurnjava za drugim golom Slovana koštala domaćina...

Veče iznenađenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona je nastavila Sutjeska iz Nikšića. Crnogorski šampion je na neverovatan način ostvario povoljan rezultat protiv Slovana u gostima.

Sutjeska je evrogolom Damira Kojaševića u 95. minutu meča uspela da ostane neporažena u Bratislavi i da izbori odličnih 1:1 pred revanš u Crnoj Gori. Sada su Nikšićani favorit za plasman u drugo kolo gde čeka kiparski APOEL.

Dobro se Sutjeska držala protiv favorizovanih Slovaka, odolevala 80 i kusur minuta, a onda je primila gol i izgledalo je da je ostala kratkih rukava. Slovenački napadač Andraž Šporar je u 82. minutu pogodio mrežu Sutjeske posle asistencije Danijela.

Bilo je to zasluženo vođstvo Slovana koji je do tada bio bolji rival i stvorio više šansi za gol. Sutjeska je do primljenog gola imala tek jednu dobru šansu, ali je posle pogotka Šporara krenula na sve ili ništa. Propustili su Crnogorci u 93. minutu sjajnu šansu za izjednačenje, a kada je izgedalo da je sve gotovo, Damir Kojašević je ispalio bombu!

Ovoletošnje pojačanje iz Radničkog je pet sekundi pre kraja raspalio po lopti sa skoro 30 metara i poslao projektil u suprotan gornji ugao Slovanovog gola. Majstorija Kojaševića i bez dileme najlepši prvog kola kvalifikacija.

Albanski Partizani zaustavio Gurbana Gurbanova! Karabag će morati da se popravi u revanšu.

Nastavljene su kvalifikacije za Ligu šampiona, a favorizovani azerbejdžanski Karabag je već u prvom kolu naleteo na tvrdi orah u Albaniji.

Partizani iz Tirane je uspeo da na svom terenu ostane neporažen protiv bivšeg učenika Lige šampiona i zadrži nadu pred revanš na Kavkazu. U remiju bez golova (0:0), Karabag je imao više loptu u nogama i jalovu incijativu, ali je strogo defanzivni Partizani imao bolje šanse i bio bliži pobedi.

Podatak da ekipa Gurbana Gurbanova nije imala nijedan šut u okvir gola Partizanija, najbolje govori kakvi su defanzivnu klopku Albanci spremili za Azere. Vrebali su ansu iz kontri, čekali grešku Karabaga i umalo je dočekali pošto su imali dva-tri opasna napada.

Karabag ostaje favorit pred revanš na svom terenu, ali Partizani sa ovakvom igrom i defanzivom ima čemu da se nada.

Možda remi Crvene zvezde u Litvaniji protiv Suduve ne bi trebalo shvatati tako fatalistički i površno kao što je to dobar deo zvezdaša sinoć uradio. U kvalifikacijama za Ligu šampiona su počela da pršte ozbiljna iznenađenja, favoritima se ne piše dobro.

Ako je remi Karabaga u Albaniji i mogao da prođe kao neka vrsta očekivanog iznenaenja, debakl Šerifa, izvlačenje žive glave BATE Borisova i poraz Ludogoereca svakako predstavljaju senzacije.

Najveće iznenađenje dana je priredio gruzijski Saburtalo koji je u Moldaviji rasturio Šerif sa 3:0 i u revanšu samo treba da potvrdi ogroman kapital i zakaže dvomeč sa zagrebačkim Dinamom u drugom kolu. Saburtalo je klub osnovan pre samo 20 godina, prošle sezone je osvio prvu titulu šampiona Gruzije, večeras je igrao prvi meč u Evropi i dekalsirao je Šerif.

Sa samo dvojicom stranaca u prvoj postavi (još jedan na klupi), Saburtalo je očitao lekciju Šerifu u čijoj startnoj postavi se našao samo jedan Moldavac, a na klupi su bila još četiri stranca.

Moldavce je posle pola sata igre načeo crnogorski napadač Ognjen Rolović koji je udracem glavom pretvorio u gol asistenciju Malija. U 67. minutu je sevnula kontra i fantastična slo akcije Koheridzea koji je projektilom sa 20 i kusur metara duplirao prednost. Remek delo... Četiri minuta kasnije je Koheridzeglavom posle kornera prebacio na drugu stativu gde je Kakunava iskoristio zicer. Saburtalo je jednom nogom u drugom kolu.

Šerifovu sudbinu je na jedvite jade uspeo da izbegne favorizovani BATE Borisov. Beloruski prvak je na svom terenu igrao 1:1 sa poljskim šampionom Pjastom koji je zaslužio pobedu. Poljaci su nadigrali BATE, imali gomilu šansi, ali su kažnjeni za promašaje. Pjast je bolju igru krunisao golom za voštvo u 36. minutu. Feliks je šutirao golman odbio, a Parišek pretvorio otpadak u gol.

Nastavili su Poljaci da bolje igraju i da stvaraju šanse, BATE je bio na konopcima, ali je u 64. minutu izjednačio kada je Dragun naleteo na sjajan centrašut Staseviča i poravnao rezultat.

Bilo je to sve od beloruskog prvaka, a strelac gola je u 90. minutu isključen i propustiće revanš. Četvorica srpskih fudbalera su nastupili za BATE. Filipović je odigrao ceo meč, Dubajić je zamenjen, a Milić i Simović su ušli sa klupe. Po prikazanoj igri i ostvarenom rezultatu, Pjast je favorit za plasman u drugo kolo gde ga najverovatnije čeka Rozenborg.

Nije se dobro proveo ni Ludogorec u Mađarskoj. Ferencvaroš je slavio sa 2:1 i potvrdio predviđanja da je bio jedan od najtežih nepovlašćenih rivala na žrebu za prvo kolo. Mađarski šampion je srušio Bugare i bez najvećeg pojačanja Eldara Ćivića. Fradi je počeo meč u furioznom stilu pred oko 20.000 domaćih navijača i posle šest minuta poveo golom Tokmaka Nguena koji je sjajno reagovao na petercu nakon centrašuta Lovrenčiča. Podsetimo, Tokmak Nguen je zimus figurirao kao pojačanje Partizana.

Ludogorecu je bilo potrebno skoro pola sata da se oporavi od šoka, a onda je došao do srećnog izjednačenja. Švirčok je iskoristio otpadak posle šuta Čibote iako nije jasno da li je bio u nedozvoljenoj poziciji.

Ferencvaroš je i u drugom poluvremenu nastavio da igra bolje, stavrao šanse i opet zasluženo poveo u 65. minutu ada je Tokmak Nguen pronašao Zubkova na petercu, a Ukrajinac je bio precizan egezekutor.

Ludogerec se probudio u poslednjih 20 minuta meča, imao šanse za izjednačenje, ali su se Mađari odbranili i sa prednošću dočekuju revanš u Bugarskoj.

Rezultati 1. kola:

utorak

Astana - Kluž 1:0 (0:0)
/Postnikov 68/

Ararat - AIK 2:1 (2:1)
/Avetisjan 3p, 45 - Obasi 3/

Helsinki - Toršavn 3:0 (2:0)
/Lapalajinen 21, 66, O'Šaugenesi 42/

Nome Kalju - Škendija 0:1 (0:0)
/Ibraimi 81/

Sarajevo - Seltik 1:3 (1:1)
/Oremuš 29 - Džonston 35, Eduard 51, Sinkler 85/

Dudelanž - Valeta 2:2 (2:0)
/Betib 26, Štolc 45+2 - Paker 64, Borg 70/

Suduva - Crvena zvezda 0:0

TNS - Feronikeli 2:2 (0:0)
/Drejper pen 49, Edvards 77 - Zeka 89, Fazliju 90+3/

sreda

Partizani - Karabag 0:0

Bate - Pjast 1:1 (0:1)
/Dragun 64 - Paržišek 36/

Šerif - Saburtalo 0:3 (0:1)
/Rolović 30, Kokreidze 67, Kakubava 71/

Ferencvaroš - Ludogorec 2:1 (1:1)
/Nguen 6, Zubkov 65 - Svijerčok 31/

Slovan - Sutjeska 1:1 (0:0)
/Šporar 82 - Kojašević 90+5/

Linfild - Rosenborg 0:2 (0:1)
/Jensen 22, Soderlund 69/

Dandalk - Riga 0:0

Valur - Maribor (u toku)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar