KAN: Senegal s pola gasa, preko Benina, do 1/2-finala!

Favorizovani tim Alijua Sisea rutinski do polufinala KAN - 1:0.  Senegal skupo PLATIO polufinale: Mane na nosilima! Asu Livrpula poništena su dva gola pre nego što je asistirao Mersisajd komšiji za pogodak u 69. minutu i potom doživeo težak pad zbog kog je iznet sa terena u Kairu.

Fudbal 10.07.2019 | 21:02
KAN: Senegal s pola gasa, preko Benina, do 1/2-finala!
Reprezentacija Senegala prvi je polufinalista ovogodišnjeg Kupa afrčkih nacija. Selekcija Alijua Siseaeliminisala je jedno od iznenađenja dosadašnjeg toka takmičenja Benin minimalnim trijumfom od 1:0. Pogodak odluke postigao je vezista Evertona Idrisa Gana Gej u 70. minutu posle lepe akcije i asistencije prve zvezde ove selekcije Sadija Manea.

Bila je to kruna dominacije senegalskog tima koji je bio znatno bolji u drugom poluvremenu nakon što je jedva izbegao da ne primi pogodak u prvih 45 minuta. Benin je dominirao u prvom delu, a da su Pote ili Munije iskoristili dobre prilike u kojima su se našli verovatno bi još jedan favorit pao na putu do finala.

Ovako, Senegal se konsolidovao u nastavku, preko razigranog Manea opasno i konstantno pretio, a samo gol je nedostajao pa da napadač Liverpula bude proglašen i najboljim pojedincem ovog susreta. Istina, Mane ga je dao u 74. minutu, ali ga je glavni arbitar na asistenciju iz VAR sobe poništio zbog ofsajda.

Eto, prvi put je danas korišćena video pomoć na Kupu Afrike u istoriji i možda će ona značajno smanjiti kontroverze koje smo gledali prethodnih nedelja u takmičenju po gurpama. 

Ipak, ni asistencija nije loš učinak za Manea, njegov sjajni tim koji čine listom zvezde evropskog fudbala (Kulibali, Konate, Nijang, Keita Balde...) opravdao je ulogu favorita i obezbedio vizu za polufinale. Senegalcima je u samoj završnici posao bio znatno olakšan nakon isključena štopera Benina Verdona u 83. minutu što je bio znak da počnu da slave.

Benin može da bude ponosan na učinjeno u Egiptu ovog leta, a Senegalu ostaje da sačeka sutrašnji okršaj između Madagaskara i Tunisa kako bi saznao ime rivala u polufinalu, na putu do same završnice kontinentalnog šampionata u fudbalu.

Aliu Sise nije mogao više da trpi neozbiljan fudbal Keitu Baldea i Mbaje Nijanga, izmenama u 64. minutu od trojice članova startne navale ostavio na terenu samo Sadija Manea, koji je pet minuta kasnije asisirao svom Mersisajd komšiji Idrisi Gaju za gol vredan polufinala Afričkog kupa nacija.

As Liverpula je postigao dva gola, poništenih posle poziva VAR sobi, ali alžirski sudija Mustafa Gorbal u 69. minutu nije imao zbog čega da traži pomoć tehnologije.

Vezista Evertona nije prepoznatljiv po učinku u poslednjoj trećini terena, ali je na dodavanje Manea bio "hladan kao špricer" i odveo "lavove sa Terange" među četiri najbolja na "Crnom kontinentu" prvi put od 2006. godine: Senegal - Benin 1:0 (0:0).

I tada je domaćin finalnog turnira bio Egipat, ujedno i tim koji je zaustavio Senegalce na korak od finala, ali 13 godina kasnije to neće biti slučaj jer su "faraoni" koje predvodi Mohamed Salah dominantno prošli grupu i doživeli šokantan poraz od Južne Afrike već u osmini finala (0:1).

Senegal nikada nije osvojio AKN, ima samo finale iz 2002. i priliku da 2019. iskoristi sjajnu generaciju koju u odbrani čuva Kalidu Kulibali iz Napolija, a u napadu predstavlja brzonogi golgeter šampiona Evrope. 

Međutim, pitanje je da li će strelac tri gola uz tri asistencije ovog jula u Egiptu nastupiti protiv boljeg iz duela Madagaskar - Tunis, koji je na programu u četvrtak od 18 časova, jer je utakmicu sa Beninom završio na nosilima sa bolnom grimasom na licu.

Mane je nezgodno pao u 91. minutu, kada mu je sudija Gorbal dao i žuti karton, a ispostavilo se da je napadač "redsa" zadobio povredu ramena zbog koje je iznet sa terena.

Senegal nije imao prava na izmenu, ali nije imao ni igrača manje u naredna četiri minuta nadoknade, jer je alžirski arbitar u 83.minutu pokazao direktan crveni karton štoperu Olivijeu Verdonu za nastraj na strelca jedinog gola.

Selekcija Benina stigla je među osam najboljih bez pobede. "Veverice" su prošle grupu remijima sa Ganom (2:2), Gvinejom (0:0) i Kamerunom (0:0), u osmini finala izbacile Maroko na penale, ali su u narednoj rundi naletele na boljeg od sebe.

Na kraju, fudbaleri koje sa klupe predvodi francuski stručnjak Mišel Disije, imali su i sreće da ne izgube ubedljivije, ali i prilike da povedu prvi.

Nekoliko trenutaka pre Gajovog drugog gola u 52. nastupu za reprezentaciju, Benin je umalo poveo posle katastrofalne procene senegalskog čuvara mreže, Alfreda Gomija, kojem je lopta "prešla preko noge" prilikom jednog naizgled rutinskog pasa i onda na putu koji je trajao večnost završila u gol-autu "tik" pored stative.

Stvari su se bitno promenile u nastavku.

Mbaje Dianje iz Galatasaraja i Krepan Diata iz Briža zaigrali su daleko konkretnije od dvojice startera, napadača Monaka i Rena, što je napravilo dodatan problem Beninu u pokušaju da preuzme inicijativu i pokuša da izjednači.

KUP AFRIČKIH NACIJA - ČETVRTFINALE

Sreda

Senegal - Benin 1:0 (0:0)
/Gej 70/



Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar