Đoković: Moglo je sve da ode i u drugom smjeru!

Novak Đoković otkrio je šta je bio ključan detalj meča protiv Davida Gofana u četvrtfinalu Vimbldona.  Novak: Samo nemojte više to da me pitate! Novak Đoković je posle pobede u četvrtfinalu Vimbldona nad Davidom Gofanom bio veoma raspoložen u razgovoru sa novinarima.

Tenis 10.07.2019 | 22:15
Đoković: Moglo je sve da ode i u drugom smjeru!
"Ušao je odlično u meč. Diktirao je tempo sa osnovne linije. Zasluženo je vodio sa 4:3 i servirao je da potvrdi brejk. Došle su i nove loptice, međutim odigrao sam dobar gem i odmah sam vratio brejk", rekao je Novak odmah posle meča.

Đoković je u četvrtfinalu Vimbldona savladao Davida Gofana u tri seta – 6:4, 6:0, 6:2.

"Ključan servis gem bio je pri rezultatu 5:4. Moglo je sve da ode u drugom smeru, ko zna šta bi se desilo da sam izgubio prvi set", doda je Đoković.

Najbolji teniser sveta u borbi za finale igraće protiv Roberta Bautiste-Aguta, koji je u četiri seta savladao Gvida Pelju.

Na pitanje ko više uživa u "deljenju srca" na kraju meča, Novak je rekao: "Ja više uživam. To je sad već postala tradicija posle meča. Nadam se da i publika uživa".

Slabo je otvorio meč četvrtfinala Vimbldona branilac titule, ali je uspeo brzo da se probudi i da bukvalno pregazi Davida Gofana. Drugi set Novak Đoković je odigrao maestralno, ne izgubivši gem, što je bio i znak da Belgijanac nema šta da traži na Centralnom terenu "Ol Ingland kluba". Ali ujedno i da Srbin ide po peti pozlaćeni pehar u Londonu. Bila je to predstava koja uteruje protivnicima strah u kosti, što je Đoković i želeo.

"Dozvolio sam sebi da loše otvorim susret, poveo je sa 4:3, ali onda su došle nove lopte. To mi je malo pomoglo." izjavio je Beograđanin nakon susreta sa Gofanom, "Preokrenuo sam, ali moglo je da ode i na njegovu stranu. Veoma sam zadovoljan kako sam odigrao drugi set i nadam se da ću tako nastaviti i u polufinalu."

Po navici, ali i taktici, Đoković podiže formu kako sve dublje ulazi u grend slem, što se dobro videlo i danas. Naravno, izuzimajući prvi deo prvog seta.

"Imao sam težak meč trećeg kola i tada je krenulo na bolje. Sada me čekaju Gvido Peja i Roberto Bautista Agut, teniseri koje izuzetno poštujem. Obojica su veoma nezgodni, meni naročito Agut koji je me pobeđivao. Dobro se osećam, tako da ću biti spremna da maksimalno ozbiljno nastupim", zaključio je prvi nosilac.

Branilac pehara na Vimbldonu je ispustio svega šest gemova, delovao je vrlo impresivno, naročito u drugom i trećem setu i to je razlog što je i sam bio veoma zadovoljan igrom.

Rekao je da je je najbolje igre prikazao u poslednje dva meča i da veruje da može da stigne do još jednog finala i titule.

Kolega iz Italije Ubaldo Skanagata, koji voli Novaku da postavlja „specijalna“ pitanja, sada je konstatovao da bismo opet mogli da u polufinalu imamo igrače koji su stariji od 30 godina.

Italijan je pitao Novaka da li su on, Rodžera i Rafa kao staro vino, ali usledio je ekspertski odgovor:

„Naravno. Sve smo bolji. Kao vino ’sasikaja’, dok sam ga pio, ali to više ne radim. Pretpostavljam da je tako. Šta da kažem, srećan sam što sam jedan od te grupe igrača sa 30 i više godina. Samo nemojte više da mi postavljate pitanja o mladim igračima, kada će doći njihovo vreme jer smo o tome već mnogo pričali. Jednog dana i to će se dogoditi. Za sada, čini se da toga nema na Grend slemovima. Pretpostavljam da je to mesto gde posebno Nadal, Federer i ja stižemo na nivo tenisa i koncentracije koji je iznad. Posvećeni smo ovim turnirima. Posebno u ovoj fazi naših karijera, to je nešto što nam mnogo znači“, poručio je Novak.

Zanimljiv odgovor dao je i na pitanje šta je to najteže sa čim se suočavaju njegovi protivnici kada on igra ovako dobro.

„Ne znam da li želim to da kažem“, nasmejao se Novak i nastavio. – Pretpostavljam da u ovoj fazi želite da sačuvate svoje kvalitete i osećanja na terenu pre nego da ih delite sa drugima. Iskreno se nadam da moji protivnici se osečaju tako da moraju dva puta više da rade protiv mene nego protiv bilo kog drugog da bi dobili poen“.

Rekao je i da je veoma zadovoljan igrom u ovom trenutku.

„Igram najbolji tenis na turniru u poslednja dva meča. Posebno su bili dobri drugi i treći set protiv Gofana, koji je u formi, osećam kao da sam bio u stanju da poremetim njegovu igru i nađem prave udarce. Veoma sam zadovoljan svojim izdanjem. Ovaj meč je mogao otići i u drugom smeru, imao je brejk, bio je bolji igrač veći deo početnog seta. Ipak, uspeo sam da okrenem stvari. Da, osećam se dobro na terenu, ne plašim se da tražim udarac, pokušavam da izađem na mrtežu, da budem agresivniji, koristim skraćene lopte. Nadam se i da će mi servis biti dobar pošto mi je topotrebno. Posebno na travi, trebaće mi mnogo lakih poena na prvi servis. To je velika prednost kada dođeš među četiri najbolja“.

Vratio se i na trenutak iz prvog seta kada je gubio sa 4:3, tačnije kada je Belgijanac imao brejk prednosti.

“Bio je to dug gem na 4:3. Naterao sam ga da igra, da izađe na mrežu. Odigrao sam nekoliko dobrih poena, vratio se u set. Bislim da je to bio trenutak preokreta. Osetio sam olakšanje posle toga, pre svega psihički. Igrao sam opuštenije, prolazio sam više kroz loptu posle toga. David igra vrlo čisto. Ako ušete u svoj ritam onda je sve u redu. Ipak, on je bio u formi, igrao dobro. Uspeo sam da nađem pukotine u njegovoj igri i da ga napadnem”, objasnio je Đoković.

Naravno, nije zaboravio ni da kaže koju o narednom protivniku, Robertu Bautistu Agutu.

“Dopada mi se što je konstatno dobar. Takoše i ta sposobnost da odtane u poenu čak i kada izgleda da je pred gubitkom. Ima odlične udarce. Veoma ravne s obe strane. Popravio je bekhend. Ima sada više dubine na njemu. Loptica na travi odskače niđe, što više odgovara njegovom stilu igre. Ne voli visok odskok na bekhend strani. Na ovom turniru igra veoma kvalitetan turnir, dva puta me je dobio ove godine. To će mu dati samopouzdanje. Ipak, igrati na travi je drugačije. U polufinalu sam, pokušaću da iksoristim svoje iskustvo, taktički ću se spremiti. Nadam se da ću uraditi sve što želim”, jasan je svetski broj jedan.

Ovo je Noletovo 36. grend slem finale, deveto na Vimbldonu, čime se smestio na sedmo mesto večne liste zajedno sa legenardnom Margaret Kort u ženskoj i muškoj konkurenciji. Ispred njega su Kris Evert(52), Martina Navratilova i Rodžer Federer (po 44), Štefi Graf i Serena Vilijams (obe 37).

Polufinalni susreti na programu su u subotu petak, ako se ne "umeša" hirovito englesko vreme.

Izvor: B92/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar