Zabranjen uvoz sjemenki iz Srbije

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 3. 000 kilograma sirovih sjemenki suncokreta u ljusci, porijeklom iz Srbije, zbog povećanog prisustva kadmijuma.

Bosna i Hercegovina 10.07.2019 | 11:55
Zabranjen uvoz sjemenki iz Srbije
Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

– Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za odrđene kontamitente u hrani – dodaje se u saopštenju. 

Na zahtjev uvoznika, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u laboratoriji u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligrama po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 miligrama po kilogramu.

Inspektor je zabranio uvoz sporne pošiljke i naredio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

10.07.2019 10:00

Treba postovati specijalne veze pa necemo sada kao i Kosovo i Metohija da uvedemo takse za robu iz Srbije od 100%.

ODGOVORITE
Name

re

10.07.2019 12:22

Pa zar i srbija!!?

Name

Aurelija

11.07.2019 06:07

Stalno salju neki otrov:sokovi, sjemenke, fini ljudi??

ODGOVORITE