WB - Novak: Gofan neće biti stegnut!

Kregova statistika mi mnogo pomaže.  Novak Đoković u sredu od 14 časova na Centralnom terenu igra četvrtfinalni meč na Vimbldonu.

Tenis 10.07.2019 | 11:29
WB - Novak: Gofan neće biti stegnut!
Protivnik mu je nekada deseti, sada 23. teniser sveta, Belgijanac David Gofan koji ove sezone prikazuje odlične igre u Londonu.

Novak je relativno lako prošao prva četiri meča, pokazao je da je na dobrom putu i da je u zavidnoj formi i uoči ovog susreta kaže da je i sam zadovoljan nivoom svoje igre.

"Definitivno se osećam dobro na terenu. Igram veoma blizu onog svog najboljeg nivoa. Zadovoljan sam igrom do sada, imao sam dva dana da se pripremim za drugi deo turnira i nadam se dugoj i uspešnoj nedelji. Nadam se da ću ostati do kraja, nadam se borbi za titulu. Imam šanse, moram da nastavim u ovom ritmu", kaže Novak.

Jasno je da su pored njega najveći favoriti Rodžer Federer i Rafael Nadal. Svetski broj jedan kaže da ništa ne prepušta slučaju.

"Naravno, pratim sve ostale mečeve i svoje najveće rivale. Federer i Nadal igraju najdominantnije , izdvajaju se pored mene na ovom turniru. Ipak, ovo je Vimbldon. Svi vrlo dobro znamo značaj i vrednost ovog turnira i manje-više svi igrači se nekako osećaju posebno kada su ovde. Ovo je Grend slem, to izaziva od igrača kod da izvuče iz sebe maksimum. Već je četvrtfinale, možemo očekivati veće borbe, kvalitetnije mečeve, ulazimo u samu završnicu turnira".

U meču osmine finala sa Francuzom Amberom bilo je evidentno da se mladi tenise stegao i da nije mogao ozbiljnije da ugrozi Novaka.

Četvorostruki šampion Vimbldona objašnjava kako te psihološke stege deluju na protivnike tokom meča i koliko mu to pomaže.

"Nas trojica, Federer, Nadal i ja nosimo sve te uspehe i samim tim i težinu iza našeg imena. Znamo da većina igrača to oseća. Da, to ih motiviše i da protiv nas odigraju najbolje, ali i opterećuje ih, osećaju pritisak. To je nešto što može nama da pomogne da u tim ranijim fazama mečeva uspostavimo kontrolu meča. To recimo jako dobro radi Federer, u redu, radimo sva trojica, ali pogotovo on, zato što voli jako brzo da igra i onda odizima vreme svom protivniku"

"Ako izgubiš servis, on jako brzo dobije svoj i onda si već u problemu, 3:0, 4:0 i to pravi ogromnu psihološku razliku za onog ko je preko puta mreže. On zna da sada mora nešto dodatno da uradi jer se, Federer ili mi, ko god da je sa te strane mreže, dodatno opustio i oseća da ga je uhvatio u zamku. To su te neke psihološke igrice koje mi igrači osećamo na terenu. To obično teče bez neke verbalizacije, ne moramo da pričamo, to se oseća", otkriva Đoković.

Ipak, očekuje sasvim drugačijeg Gofana.

"Sa Gofanom neće biti te stegnutosti kao sa Amberom. David je mnogo iskusniji igrač. Amber je vrlo mlad, on nije imao ovakvih mečeva, mislim da mu je ovo bio prvi meč u osmini finala Grend slema, tako da je ovo za njega bila posebna prilika. Igrao je protiv mene, nekog ko ima mnogo iskustva na velikim stadionima i u ovim kasnijim fazama Grend slema. Gofan je neko ko igra izuzetno dobro, u vrhunskoj je formi, oporavio se i vratio na onaj nivo koji ga je doveo do desetog mesta na svetu. Znam vrlo dobro kako igra, nikada se nismo sastajali na travi, ali ukoliko nastavim da igram u ovom tempu mislim da imam dobre šanse", smatra Novak.

Koliko mu statistički podaci Krega O’Šanesija pomažu u ovakvim mečevima, bilo je naredno o čemu je govorio.

"To nije ništa novo, mislim da je i logično. Za mene je to prosto neizostavno, da prođeš kroz tu analitičku pripremu, video pripremu, kao što se to radi i u fudbalu i u košarci u velikim ekipama. Ako to ne uradiš, praktično sebi oduzimaš bolju pripremu za taj meč, barem ja to tako vidim. Za nekog ko ima aspiracije da uvek bude na vrhunskom nivou, meni je to nekako sastavni deo pripreme za svaki meč. Ja to radim sa Kregom O’Šanesijem, i pre njega sam radio sa nekim drugim ljudima. Oni vrše te analize i onda izvedu određene karakteristike i određene tendencije igrača, slabosti, mane, prednosti, šablone i kretnje. Ima mnogo tehničkih detalja koje onda sklope u jednu celinu i onda ja to pregledavam i o tome razgovaram sa svojim timom."

"To mi je normalan i logičan deo priprema. Bilo je kod mene i nekih mečeva gde nisam gledao te podatke. Ponekad se pojavi neki meč sa nekim s kim sam igrao i gde mi to ne treba, zato što sam već upoznat sa igrom i sa formom protivnika. To je vrlo bitno, to je deo tvoje posvećenosti prema sportu i što je bolja priprema, to te više rasterećuje na terenu jer onda znaš otprilike u nekim trenucima gde će tvoj protivnik da odservira. Koji mu je ugao omiljen kada je pod pritiskom i onda malo više pokriješ tu stranu. To su sve neke sitnice koje na kraju prave razliku", zaključio je Đoković.

Pobednik meča Đoković – Gofan u polufinalu ide da boljeg iz duela Pelja – Bautista Agut.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar