Politički zastoj u širenju EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas na Jahorini da je aktualni zastoj u integraciji zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju za upućene očekivan i politički najavljen.

Region 09.07.2019 | 12:03
Politički zastoj u širenju EU
U obraćanju na otvaranju Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi Đukanović je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih evropskih adresa od kojih posljednja jasno odbija proširenje EU prije dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

"Vjerujem da ćemo uskoro morati otvoriti pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje zapadnog Balkana i Unija i dalje privilegirani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta", naveo je Đukanović.

Istakao je da u Crnoj Gori čvrsto vjeruju da je evropska perspektiva jedini garant da jugoistočna Evropa postane regije mira, sigurnosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

Đukanović je naglasio da "nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na Evropsku uniju".

Po njegovim riječima, za napredak regiona je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje - transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

(vecernji.ba)







Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milo

09.07.2019 14:46

Nema potrebe. Ionako cete biti dio velike Albanije ako se ne dozovete pameti.

ODGOVORITE