Španci žestoko oslabljeni na Mundobasketu!

Nema Mirotića, Ćaća Rodrigeza i Ibake! Skariolo skratio spisak na 16 imena. . .  Veliki udarac za Španiju: Još tri zvezde neće u Kinu! "Izvinite, ali ovo leto želim da posvetim sebi. Potreban mi je odmor", rekao je plejmejker CSKA i dugogodišnji lider "furije".

Košarka 09.07.2019 | 19:43
Španci žestoko oslabljeni na Mundobasketu!
Reprezentacija Španije biće žestoko oslabljena na Mundobasketu u Kini! Selektor Furije Serđo Skariolo saopštio je danas skraćeni spisak od 16 imena na kome nema tri velike zvezde - Nikole Mirotića, Serža Ibake i Serhija Rodrigeza. 

Španci su kao uoči svakog takmičenja u poslednjih dvadesetak godina bili među glavnim favoritima za zlatnu medalju, ali bez trojice pomenutih asova, kao i Pau Gasola, za koga se od ranije znalo da će preskočiti ovaj Svetski kup, nema sumnje da su im šanse za najviši plasman značajno umanjene. 

Skariolo se odlučio za sledećih 16 košarkaša: Pablo Agilar, Havi Beiran, Viktor Klaver, Kino Kolom, Limane Diop, Haime, Fernandez, Rudi Fernandez, Vili i Huančo Ernangomez, Mark Gasol, Serhio Ljulj, Ćavi Rabaseda, Riki Rubio, Đoan Sastre i Pjer Oriola. Sa datog spiska tokom priprema otpašće još tri imena.

I sa ovim što ima na raspolaganju italijanski stručnjak biće u krugu favorita za postolje, međutim, čini se da je ovo ipak jedan od slabijih sastava Furije poslednjih godina.  

Od pomenute trojice igrača koji su danas otpali, za sada se oglasio samo Ćaćo Rodrigez:

"To je bila teška i komplikovana odluka, jer za mene je igranje u nacionalnom timu tokom svih ovih 15 godina bilo prioritet. Moram da budem iskren ovoga puta - ne mislim da sam u poziciji da pomognem reprezentaciji", napisao je 33-godišnji bek u svom saopštenju i dodao da mu je potreban odmor posle teške klupske sezone, kao i da želi da leto provede sa porodicom. 

Španci su se do poslednjeg trenutka nadali da će razgovori sa Mirotićem uroditi plodom i da će novo pojačanje Barselone prihvatiti poziv, ali Serđo Skariolo je na današnjoj konferenciji za medije dodatno razočarao naciju. 

U odnosu na planirani tim, reprezentacija Španije pretrpeće značajne promene uoči Svetskog prvenstva u Španiji.

Nekoliko meseci unazad, ozvaničeno je da Pau Gasol, dugogodišnji lider, zbog povrede i operacije neće biti u stanju da pomogne zemljacima u Kini.

Ovog utorka, najavljeno je da u timu neće biti ni NBA zvezda Serž Ibaka, kao ni plejmejker CSKA Serhio Rodrigez, a na spisku nije ni novi krilni centar Barselone, Nikola Mirotić.

"Ovo je jedna od najtežih odluka u mojoj karijeri. Bilo je teško i komplikovano jer mi je igranje za reprezentaciju Španije u poslednjih 15 godina uvek bilo najviši prioritet. Ipak, sada moram da budem iskren i da kažem da nisam u stanju da pomognem nacionalnom timu u predstojećem izazovu, na Svetskom prvenstvu u Kini", objasnio je Rodrigez.

"Ćaćo" je naglasio da su mu potrebni odmor i vreme za porodicom, da bi sakupio energiju posle intenzivne sezone sa moskovskim CSKA, kome je pomogao da osvoji Evroligu.

Rodrigez je u dresu Španije osvojio medalje svih velikih takmičenja - 2006. je bio prvak sveta, 2012. je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Londonu, a 2015. je bio šampion Eurobasketa.

Ovo je sastav koji je Serđo Skariolo objavio u utorak:

Pablo Agilar (Ređana)
Havijer Beiran (Gran Kanarija)
Viktor Klaver (Barselona)
Kvino Kolom (bez tima)
Ilmane Diop (Baskonija)
Rudi Fernandez (Real Madrid)
Haime Fernandez (Unikaha)
Mark Gasol (Toronto)
Vili Ernangomez (Šarlot)
Huančo Ernangomez (Denver)
Serhio Ljulj (Real)
Ćavi Rabaseda (Gran Kanarija)
Pjer Oriola (Barselona)
Pau Ribas (Barselona)
Riki Rubio (Finiks)
Đoan Sestre (Valensija)

Španci će u Kini igrati u u Grupi C, uz Iran, Portoriko i Tunis i potencijalni su rival našeg tima u projektovanom četvrtfinalu.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar