Na Jahorini danas samit lidera

Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, održava se danas na Jahorini.

Bosna i Hercegovina 09.07.2019 | 09:03
Na Jahorini danas samit lidera
Uvodna obraćanja imaće su članovi Predsjedništva BiH. Nakon usvajanja agende samita i obraćanja šefova delegacija učesnica skupa, planirano je donošenje deklaracije. 

Dodik i Brnabićeva na radnom doručku na Јahorini

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upriličio je jutros na Јahorini radni doručak sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić, javio je dopisnik Srne.
 


Dodik i Brnabićeva razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, Srbiji i regionu, te izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koji prolazi kroz Bijeljinu.

Ko je sve došao u Sarajevo?

Na samitu učestvuju predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Albanije Iljir Meta, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Slovenije Borut Pahor, te premijer Bugarske Bojko Borisov, a danas se očekuje dolazak i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Skup je zvanično počeo sinoć u zgradi Predsjedništva BiH svečanom večerom u čast šefova delegacija zemalja učesnica, a domaćini su bili članovi Predsjedništva BiH. 

U Sarajevu je juče održan i sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Na sastanku je bilo riječi o regionalnim i evropskim integracionim procesima. 

Osim Crnatka, na sastanku su učestvovali ministri inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i Turske Mehmet Čavušoglu, te visoke delegacije Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije. 

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.

Meta je odlučio doći usprkos ranijoj odluci Ministarstva vanjskih poslova Albanije koje je otkazalo učešće na samitu ministara iznoseći stav da je odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici EU i Savjeta za regionalnu saradnju.

BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Slovenije. 

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

(BN/Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xx

09.07.2019 07:08

Prodaste sve zivo jahorina je prodata sigurno

ODGOVORITE
Name

075

09.07.2019 07:34

Žali Bože novaca nas poreskih obveznika iz cijele BiH jer je ovo tipa "trala baba lan..." "mali miševi" ko fol vode neku "veliku politiku"!! A od gostiju, osim Slovenca, sve sami diktatori, desničari, populisti i nacionalisti, ne znam Borutu šta bi da dođe u takvo "društvo"!

ODGOVORITE
Name

re

09.07.2019 07:38

Dokle će ovaj narod i borci RS snositi troškove sa mizernim primanjima ovim štetočinama RS.

ODGOVORITE
Name

Uh

09.07.2019 07:53

SAMO ZDERETE TROSITE I PRODAJETE MAGLU I NIKAD VAJDE OD VASI SASTANAKA .OLOSI

ODGOVORITE