Nema lijeka za krvni pritisak

Pacijenti u Bosni i Hercegovini koji koriste terapije za visoki krvni pritisak ogorčeni su jer danima u apotekama u oba entiteta ne mogu naći lijekove “cordipin” i “nifelat”.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kada će ovaj lijek biti dostupan u apotekama, nemaju odgovore. Zabrinjavajuće je da ove lijekove uzima veliki broj pacijenata.

– “Cordipin R 20 mg” nedostupan je u FBiH, a prema informacijama iz “Krke”, koja proizvodi ovaj lijek, oni ga trenutno nisu u mogućnosti isporučiti zbog logističkih problema – potvrdili su iz “Apoteka Sarajevo”.

U jednoj banjalučkoj apoteci takođe je rečeno da već dugo nema “cordipina”. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pojašnjavaju kako je problem u tome što u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača.

– Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, kontaktirali smo proizvođače, pri čemu je konstatovano da ovi lijekovi nisu na tržištu – kažu iz agencije. 

Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uslove za dobijanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole, a treći proizvođač se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu.

– Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka – rekli su iz nadležne agencije.

Ljekari poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu prepisati lijekove koji imaju isto djelovanje.

– Išla sam od apoteke do apoteke i tražila “cordipin” jer ga pijem godinama. Svi su mi rekli da tableta nema. Nadam se da će neko ljekare obavijestiti da više ne daju te terapije, jer već sedam dana ne uzimam svoje tablete – rekla je za Avaz Alma Hadžić iz Sarajeva.

(Avaz)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Мики

08.07.2019 11:47

Удрите по бијелом луку!

Direkt

08.07.2019 12:27

Vjezbe, lagana setnja po prirodi, voznja biciklom, kretanje na pokretnoj dasci, uz hranu koja nije teska (npr. voce i povrce) su faktori koji mogu kontrolisati krvni pritisak.

zapravo i nema lijeka

08.07.2019 12:57

Jer krvni pritisak se pokušava držati u "normalnom" rasponu lijekovima i promjenama načina života a izliječiti se ne može!!!

Dno dna

08.07.2019 13:15

Ko nabavlja lijekove?Sramno

А

08.07.2019 13:52

Било не било таблета добро сте рекли: нема лијека за висок притисак. Бар је моје такво мишљење. Све живо сам испробао а ефекат 0 и тако већ годинама и годинама.

APOTEKARKA

08.07.2019 15:19

NE GLEDAJTE DNEVNIK..POLITICARE..BIJES OBAVEZNO ISKALITE AKO VAM N.P.R.NIJE DAO PLATU..TO SVE NABIJA PRITISAK..MOJ SAVJET PROMIJENITE I ZEMLJU ZIVLJENA TO CE VAM DOVESTI PRITISAK U NORMALU..OVAKO GLEDAJTE CRTANI..PAJU PATKA..I JA ZAJEDNO SA VAMA

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.