Džejms Gist je novi košarkaš Crvene zvezde!

Američki košarkaš Džejms Gist novo je pojačanje Crvene zvezde, saopštio je klub s Malog Kalemegdana.  Džejms Gist u ponoć sleteo u Zvezdu! Amerikanac definitivno potpisao dvogodišnji ugovor sa crveno-belima.  Zvezdin jedanaesti potpis je Gist! Još jedan veliki posao crveno-belih je zatvoren.

Košarka 08.07.2019 | 10:13
Džejms Gist je novi košarkaš Crvene zvezde!
Džejms Gist, koji igra na pozicijama centra i krilnog centra, potpisao je u kasnim večernjim satima u nedelju dvogodišnji ugovor sa crveno-belima.

Ovaj 32-godišnji košarkaš fantatičnih fizičkih predispozicija studirao je na koledžu Merilend, a svoje ime izgradio je igrajući u evropskim klubovima: italijanskoj Anđeliki Bijela, Lokomotivi Kubanj, Partizanu, Fenerbahčeu, Unikahi, dok je čak šest sezona proveo u Panatinaikosu.

Sa grčkim klubom je osvojio pet nacionalnih prvenstava i šest trofeja Kupa, odlikuje ga izuzetan skok eksplozivnost, ogromna snaga i sjajne fizikalije, zbog čega "pokriva" dve pozicije ispod koša. Visok je 207 centimetara, težak je 107 kilograma.

"Crvena zvezda ovom prilikom iskazuje veliko zadovoljstvo činjenicom da je Džejms Gist kao veliko ime evropske klupske košarke od inicijalnih kontakata iskazao veliku želju da nastupi u crveno-belom dresu, i prihvati se izazova koji nosi naredna sezona za naš klub", piše na zvaničnom sajtu Crvene zvezde.

Nakon Derika Brauna, dobro poznatih lica Ognjena Kuzmića i Čarlsa Dženkinsa, Gist je četvrto pojačanje Crvene zvezde. Podsećamo, nove ugovore potpisali su starosedeoci – kapiten Branko Lazić, Filip Čović, Mohamed Faje, Stratos Perperoglu i Ognjen Dobrić.

"KK Crvena zvezda mts nastavlja sa formiranjem sastava za narednu sezonu, ali posao nije završen. O narednim koracima Zvezdaška javnost biće blagovremeno obaveštena", piše na sajtu šampiona Srbije.

Dolazak Džejmsa Gista neće se svideti navijačima Partizana, pošto je Amerikanac crno-beli dres nosio u sezoni 2011/2012 i bio je jedan od miljenika "grobara".

U noći između nedelju i ponedeljka, Crvena zvezda dovela je još jedno zvučno pojačanje.

Posle nekoliko dana iščekivanja, potpis na dvogodišnji ugovor stavio je Amerikanac Džejms Gist (32), nekadašnji krilni centar Partizana koji je poslednjih sedam godina igrao za Panatinaikos.

Potvrda je stigla oko pola sata posle ponoći...

Nekadašnji student Univerziteta Merilend i "pik" San Antonija sa NBA drafta 2008. stekao je evroligašku reputaciju na poziciji "četiri", s tim da je neretko uskakao i na mesto centra, što bi pod vođstvom Milana Tomića mogla da mu bude osnovna uloga.

Interesantno je da će Amerikanac u Zvezdinom dresu od jeseni započeti svoju jubilarnu, desetu sezonu u najjačem evropskom takmičenju. U Evroligi je debitovao takođe u "Pioniru", noseći crno-beli dres, a potom je na najvišem nivou igrao i za Unikahu i Fenerbahče.

Kontroverze i kazna

Gist je dva puta bio pozitivan na testovima zbog korišćenja kanabisa. Prvi put je "uhvaćen" posle odlaska iz Partizana u Fenerbahče, a drugi put u Panatinaikosu i zbog toga je bio kažnjavan.

Ipak, najdublji trag ostavio je u Panatinaikosu, sa kojim je osvojio pet titula prvaka Grčke.

Godinama unazad, Gist je često bio Zvezdin rival - najpre u "večitom derbiju", a potom u evroligaškim okršajima, kao član atinskih "zelenih".

Od ovog leta, Gist će biti na crveno-beloj strani i u snažnoj centarskoj liniji, u koju će na poziciji krilnog centra doći i skrajnuta zvezda Efesa Derik Braun, a tu je i Ognjen Kuzmić, "petica" koja se vratila na Mali Kalemegdan iz Real Madrida.

Takođe, od najviših starosedelaca, pod ugovorom su Majkl Odžo, prvi Zvezdin centar na kraju minule sezone, kao i Dušan Ristić i Nikola Jovanović, koji je u takmičarskoj 2018/19 bio pozajmljen Trentu.

Gistovim potpisom, sav fokus se usmerava na potragu crveno-belih za novim plejmejkerom, čime će biti sklopljen sastav za takmičarsku 2019/20.

Prethodnih dana pominjano je u medijima da na Kalemegdanu pregovaraju sa Stefanom Jovićem i Milošem Teodosićem, ali za sada nema konkretne najave ko će organizovati igru novog, ambiciozno "složenog" Zvezdinog tima.

Šampion Jadranske lige i Srbije tako je završio čak jedanaesti potpis ovog leta, od čega su sedam produžeci ugovora i to sa Bilijem Beronom, Brankom Lazićem, Filipom Čovićem, Borišom Simanićem, Mohamedom Fajeom, Statosom Perperogluom i Ognjenom Dobrićem, dok su redove Crvene zvezde pojačali povratnici Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić, te novajlije Derik Braun i sada Džejms Gist!

Gist je sa crveno-belima produžio ugovor na dve godine, a kako se ranije moglo čuti radi se o milionskom angažmanu, odnosno ugovoru na 500.000 dolara po sezoni. Saradnja je parafirana u kasnim večernjim časovima, u noći između nedelje i ponedeljka!

"Crvena zvezda ovom prilikom iskazuje veliko zadovoljstvo činjenicom da je Džejms Gist kao veliko ime evropske klupske košarke od inicijalnih kontakata iskazao veliku želju da nastupi u crveno-belom dresu i prihvati se izazova koji nosi naredna sezona za naš klub", stoji u klupskom saopštenju.

Crvena zvezda je ovim transferom najverovatnije zatvorila konkurenciju na pozicijama krilnog centra i centra, pošto su to upravo pozicije koje Džejms Gist i pokriva.

Ovaj 32-godišnji košarkaš strašnih fizičkih predispozicija studirao je na koledžu Merilend, a svoje ime izgradio je igrajući u evropskim klubovima: italijanskoj Anđeliki Bijela, Lokomotivi Kubanj, Partizanu, Fenerbahčeu, Unikahi, dok je čak šest sezona proveo u Panatinaikosu. Sa grčkim klubom je osvojio pet nacionalnih prvenstava i šest trofeja Kupa.

Crvena zvezda je izvestila javnost i da nije završila posao sa dovođenjem pojačanja, što znači da bi u narednim danima trebalo očekivati potpis plejmejkera za novu sezonu.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar