Iran povećava nivo uranijuma

Iran će sutra objaviti da će povećati nivo obogaćenja uranijuma na pet odsto, što je iznad ograničenja uspostavljenog nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama 2015. godine, izjavio je danas neimenovani iranski zvaničnik.

Svijet 06.07.2019 | 21:27
Iran povećava nivo uranijuma
"Sutra će biti objavljeno da će nivo obogaćenja uranijima biti povećan sa 3,67 odsto na pet odsto", najavio je zvaničnik, prenose iranski mediji.

Nešto ranije je iranska novinska agencija "Fars" javila da će zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova i glavni nuklearni pregovarač Abas Arakči sutra na konferenciji za novinare objaviti nove korake ka smanjenju obaveza iz sporazuma.

Iran je početkom sedmice objavio da je uskladištio veću količinu slabo obogaćenog uranijuma od dozvoljene, zbog čega je američki predsjednik Donald Tramp, koji je prošle godine povukao SAD iz sporazuma, upozorio Teheran da se "igra sa vatrom".

Uranijum obrađen do čistoće od 3,67 odsto pogodan je za stvaranje električne energije i to je maksimalni nivo dozvoljen sporazumom.

Obogaćenje do 90 odsto uranijum stavlja u poziciju za proizvodnju nuklearnog oružja.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

izraelac

06.07.2019 22:28

štoće im kad imaju naftu a ni od nafte ne znaju ništa.. da znaju auta bi proizvodili.. sad i sa atomima se zezaju... veze nemaju sa životom, ono ko imamo para pa nam se može

ODGOVORITE
Name

Me

07.07.2019 12:33

U pravu si,. Pogledajte samo gradove u UAE, Dubai,itd,itd.., oni znaju sta da reade sa bogatstvom koje imaju..