Zakon u BiH na strani političara

Zakoni postoje da bi se kršili, rečenica je kojom se ukratko može opisati učestala praksa u Bosni i Hercegovini po kojoj se zakoni krše u gotovo svim oblastima, i na svim nivoima vlasti – od lokalnih do državnih.

Bosna i Hercegovina 06.07.2019 | 20:28
Zakon u BiH na strani političara
I dok obični građanin svaki svoj, i najsitniji, prekršaj debelo plati, funkcioneri nemaju čega da se plaše, jer je zakon uvijek na njihovoj strani. Ako nije, onda ga izmjene i prilagode sebi.

Analitičari ističu da je BiH odavno postala zemlja u kojoj umjesto zakona vladaju ljudi, što ovu državu vodi sve dublje u propast.

Univerzitetski profesor Aleksandar Savanović ističe da su BiH i Republika Srpska klasičan primjer “zarobljenog društva“.

– To je društvo koje je upalo u kandže jedne hobotnice sastavljene od konglomerata pojedinaca, klika, frakcija, interesnih grupa… iz različitih segmenata društva. Počev od stranke ili stranaka, pa preko crkve, tajkuna, medija, obrazovnog sistema i slično. Ta hobotnica je kreirala sistem neformalnih mreža koji joj omogućava da svoje članove, sada već otvoreno, izdigne iznad pravnog poretka zemlje – ističe Savanović.

Dodaje da primjera za to ima jako mnogo. Savanović ističe da, primjera radi, u Vladi RS čak na ministarskim pozicijama sjede ljudi koji su presuđeni kriminalci i sa (u najmanju ruku) sumnjivim diplomama.

– Čelni čovjek VSTV je snimljen u nedopuštenoj (bar moralno, ako ne i formalnopravno) komunikaciji sa strankom, pa ništa. Neriješena krivična djela, računajući i ona najteža, neprekidno se gomilaju; korupcija je metastazirala na svim nivoima. Sve to stvara jednu neurednu i nezdravu državu u kojoj se ključna dilema svakog od nas svodi ne više na pitanje šta je ispravno već da li se možemo ubaciti u sistem – kaže Savanović.

Dijagnoza egzodusa

Ističe da je jasno da takva zajednica nema budućnost i da će nestati na ovaj ili na onaj način. Po njegovom mišljenju, najvjerovatniji scenario je egzodus u druge države, poput Austrije, u kojoj ministar umiješan u skandal mora podnijeti ostavku.

– Na Fakultetu političkih nauka, na kome radim, ove godine su u prvom upisnom roku prijavljena svega 64 studenta, a 2014. godine ih je bilo preko 200. U svakoj generaciji moji najbolji studenti, ali i drugi, svi koji nisu konektovani (ne žele to ili ne mogu) na sistem koji sam prethodno opisao, odlaze – ističe Savanović.

Dodaje da su prije nešto više od pola godine njegova prijateljica, koja je ljekar specijalista, s mužem advokatom i dvoje dece emigrirala.

– Kada sam je pitao za razlog, koji očito nije ekonomski, odgovorila je: „Ne mogu ovo više da gledam, ne mogu više da trpim da je Petar Đokić i dalje ministar“. To je najtačnija dijagnoza egzodusa: nepravda partijske države, a tek sekundarno ekonomija – tvrdi Savanović.

Moć iznad prava

S druge strane, istoričar Željko Vujadinović ističe da nepoštivanje zakona nije karakteristično samo za BiH, već i za skoro sve zemlje Balkana. Takva praksa produbljuje krizu u državi, a istovremeno je i njen indikator. 

– Načelno se pretpostavlja da države počivaju na zakonima, ali je istorija pokazala da se oni krše kako na unutrašnjem planu, tako i u  međunarodnim odnosima. Poznato je da su pojedini međunarodni ugovori faktički odmah bili prekršeni, i to najprije od onih zemalja koje su bile potpisnice tih ugovora – pojašnjava Vujadinović.

Podsjeća na izjavu bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt od prije dvije decenije: “Zašto bi Amerika trebalo da poštuje međunarodno pravo, kada ima moć”.

Ono što razlikuje možda čitav balkanski prostor u odnosu na države sa dužim zakonodavnim uređenjem unutrašnje tradicije, po Vujadinovićevim riječima, jeste to što se dobar dio ”poslova” na ovim prostorima rješava prema takozvanim kumovskim vezama.

– Istoričar, književnik i političar Slobodan Jovanović svojevremeno je pisao da se na taj način na čitavom prostoru Balkana osnivaju i političke stranke, i da su ti odnosi važniji od bilo kakvog programa i ideologija – navodi Vujadinović. Podsjeća da je engleski pisac, esejista i kritičar Džordž Orvel, kada je pisao o karakterologiji Britanaca, izdvojio jednu osobinu, koja ih najviše karakteriše, a to je da će nastojati da poštuju zakone, čak i ako osjećaju da su oni nepravedni.

Osjećaj za pravdu

Za razliku od Britanaca, kako ističe Vujadinović, na prostoru Balkana vlada drugačiji odnos prema zakonima, a to je da se prednost ne daje samom pravu, onako kako je ono normativno definisano, nego svom osjećanju pravde. Međutim, u kriznim vremenima blijedi i osjećaj za pravdu.

– To je u posljednje vrijeme postalo više izraženo nego što je bilo ranije. Dakle, uočljivo je na “domaćem terenu” ponašanje kakvim je Olbrajtova definisala američki odnos prema međunarodnom pravu, a to je da sistem moći definiše odnos prema zakonima. Šta će nam zakoni, ako imamo moć, odnosno – zakone koristimo da sačuvamo svoju moć. To znači da institucija moći dozvoljava da zakoni ne budu poštovani ili da budu zloupotrebljeni – naglašava Vujadinović.

Dodaje da je to jedna od pretpostavki za jačanje krize u svakoj državi.

Liderokratija

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak ocjenjuje da BiH odavno nema demokratiju, nego liderokratiju, koja uništava i politiku i društvo.

– Imamo vladavinu ljudi, a ne zakona, a istorija je potvrdila da svako društvo u kojem ne vladaju zakoni, nego ljudi, mora propasti – poručio je Ćurak.

On ističe da je politika u BiH  svedena na nasilje i golu borbu za moć, bez svrhe i bez istinske politike, tako da je i 25 godina nakon Dejtona BiH još u predpolitičkom stanju.

(Srpskainfo)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Sale

06.07.2019 18:38

Sve dok postoje Entiteti bit ce anarhija.

ODGOVORITE
Name

Da

06.07.2019 19:11

Istina!

Name

Re

06.07.2019 20:12

Pa i ostaće.morate svatit da tzv beiha nije država i da je po završetku rata tzv beiha postala državna zajednica, a nikako država kako bi vi htjeli i kako stranci pokušavaju da silom stvore.pomirite se sa tim i prestanu te sanjati.

Name

Gero

06.07.2019 20:50

Cuj Bih takozvana ja mili boze baci na ovog ciglu da dodje pameti.

Name

Re: Sale

07.07.2019 06:30

Mani se tih gluposti o entitetima.Stanje je isto u oba,a da su entiteti posebne drzave,bilo bi jos gore.Nazalost po sve gradjane,tekst je odlican i to je jedan od glavnih razloga odlaska naroda.Niko normalan nece da trpi torturu idiota,niti da vraca kredite koje oni svakodnevno dizu,a pogotovo da ide u rat u koji nas huskaju da bi banda zaradila jos vise na tudjoj krvi.

Name

svakom je jasno

07.07.2019 07:00

Slika sve najbolje govori, bolje od hiljada reči o našoj situaciji, na slici vidimo samo u jednom kadru grada hiljade nezaposlenih radnosposobnih od 18-65g na ulici u sred radog dana,

Name

zemljišna mafija

06.07.2019 18:50

U Rep. geodetsko-pravnij upravi- RUGIP, tzv. zemljišna mafija; Deurić, Stojčinović i Grulović su pritvoreni po 3 mjeseca sa podignutim optužnicama, a Stojčinović osuđen na 4,5 god. odmah iz pritvora postavljeni na funkcije pom.dir.RUGIP, dir. koja ih je kao ispektor MUP-a spašavala i svi su nagrađeni da rukovde tom upravom od strane Stanković Bude, kuma Dodikova (Dodik mu držao na rukama sina juniora koji je takođe pom,dir. i faktički direktor RUGIP.

ODGOVORITE
Name

objektivno sagledano

06.07.2019 19:22

Sve je to tacno uvazeni profesori, sve to znaju vecina gradjana. Nas zanima, da li vi imate viziju na koji nacin se ovo moze rijwstiti u korist pravne drzavw, vladavine prava, u korist bolje buducnosti za gradjane!

ODGOVORITE
Name

Osnivač

06.07.2019 20:29

Ovako to stoji. Profesor bez ikakvog znanja i morala, obični kriminalac, ali profesor budućim kadrovima policije.Sve lažne i polulažne diplome policajcima na funkcijama on obezbjeđuje (zovu ga popularno "profesor Kratež) On otme imovinu i odredi i onom koji koristi tu imovinu reket. On skupi kriminalce i pozove policiju da ide da devastira imovinu u kojoj nije dobio reket da ga obezbijedi. Plicajci stoje iza ćoška dok kriminalci s profesorom "Kratežom" mijenja brave i devastira tuđu imovinu. Pojavljuje se vlasnik imovine i odmah policija iza ćoška i uručuje prekršajni nalog vlasniku. Tim postupkom je nanešeno štete preko 300.000,00 KM vlasniku privrednog subjekta. Iza toga "Krateža" staje gradonačelnik , cojela služba, policija i ministrastvo. Svi krše zakon da zaštite "Krateža". Vlasnik kome je nanešena šteta traži od policije imena policajaca koji su bez sudskog naloga upali u prostor, devastirali isti, pokrali gotovinu i ostavili sve otvoreno s tim da su pozvali "svog" inspektora da postavi traku ne kojoj je pisalo da je prostor zatvoren zbog nelegalne trgovine ( radi se o Naučnoisreaživačkoj ustanovi) Policija, umjesto da dostavi imena policajaca piše dopis kako je intervencija bila opravdana i da je vlasnik prostora "dobrovoljno" prihvatio prekršajni nalog jer se je ružno ponašao prema "Kratežu" koji samo htjeo da zaključa prostore koji su tuđe vlasništvo. Sada je predmet na sudu. KOga možeš tužiti nego sve, a onda dođe to kako si ti nepriatelj jebene države i kako ti rušiš državu. Teško nama sa ovim nepismenim lopovima na vlasti, koja je uvezana radi pljačke i terora nad vlastitim stanovnišvom, što predstavlja Zločin protim vlastitog stanovništva. Zbog toga imaš unezvijereni stav ministra koji svaki dan traži više kriminalaca u svoj resor.

ODGOVORITE
Name

Boki

06.07.2019 20:41

U BiH je stvoreno pljačkaško i fašističko društvo od strane vladajućih političkih i tajkunskih elita i njihovih porodica, a na štetu velike većine BiH građana.

ODGOVORITE
Name

Adzem Karakljajic

07.07.2019 09:28

Nije tocno! Procitajte knjigu MD "Borba do poslednjeg Srbina"!

Name

Hajduk

06.07.2019 21:23

Djokic ,vjecni ministar ,sa onim Curguzom ,ukinu penzije boraca ,za koje je ,,garanciju,,,dala Vlada R.Srpske ,borcima Prve kategorije ,Ej ....garancija je to ..... nije to macji kasaj ,pa ,dupli staz ,ispade Duplo Golo ,pa, nadalje Gen.Savcic se pojavi ,,ko ,ozeblo Sunce ,najavi reforme i postrojavanje Boraca po,Brigadama ,bataljonima i cetama ,mozda i vodovima ,jer ,jednom ,,izjavi ,niko nezna sta je u mojoj glavi,,,a,stvarno je tako,Ni ...,onom stvari ,,,nije mrdnuo da se Boracki dodatak povisi ni za jedan pfening ,ma ni za ,marku .Ide ,po parastosima Poginulim ,tako i treba ,ali ,vrijeme je da se dzi rijeci ,jer ,vrijeme prolazi ,druga je prica o Milunovicu ,ranjen u ruku ,svak cast ,taj je od ,mislim 93 g.u Banjoj Luci u Opstini ,za Boracka pitanja i ,neka je ,mnogo mi pomoze ,kao Bocu 16mot sa posamcestom da mi se dodjeli pomoc u vidu paketa ...sa konzervama ,hvala i poljoprivredniku ,koji izjavi ,da ,,onaj ,iz Grada ,nema intreres da brani R.Srpsku jer ima samo stan ....veliko je pitanje sto je tako.Sada se osiliste ,a bjezali ste ,ono sto imadoste imate i sada ,Pa ,Sve ponesite kada dodje Vrijeme ,osim Casti .

ODGOVORITE
Name

Ре

07.07.2019 09:48

Врло брзо.

Name

izraelac

06.07.2019 22:24

Zavjera računovođa.. Balkan vam vodi mafija računovođa... svi koji vode knjige, ne vode ih pravilno i peru pare... nema računovođe da tako ne radi na balkanu, a oni su glavni od utaje potrza, pranja para, fiktivne firme, rupe u zakonu, sve za njih stvoreno.. da nema njih političari nebi imali šanse

ODGOVORITE
Name

@Роки

07.07.2019 00:36

Па и подземље како називају радње изван закона контролише власт. И они су плјен владајућих па постављају своје људе на челне функције .

ODGOVORITE
Name

Ovo

07.07.2019 06:11

je tacno. Vec nekoliko puta sam pisao komentare. Ko god nasledi ove koji su sada na vlasti ako generalno sve zakone ne promjeni bi ce nam isto.

ODGOVORITE
Name

Fed

07.07.2019 08:57

Dok RE i takvi kao on ne shvate da je BiH drzava i da joj pokazu malo postovanja RS ce polagano nestajati svo zlo koje je Mile govorio i radio na stetu BiH placa RS i placati ce Bosna postoji i postojat ce RS sa privredom koja se svakim danom smanjuje opstati ne moze ne treba njoj neprijatelj

ODGOVORITE
Name

razumio

07.07.2019 09:48

BejHa ulazi konacno u svoju poslednju fazu dezintegracije.

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2019 12:19

Njih 1000 će nas je..ti još dugo dugo. Dok telefone ne zamijenimo lopatama.

ODGOVORITE