MUP CG zabranio liturgiju u Svaču

Uprava policije Crne Gore zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj služenje liturgije u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja povodom Ivanjdana, prenose podgorički mediji.

Region 06.07.2019 | 11:29
MUP CG zabranio liturgiju u Svaču
Liturgija je zabranjena uz obrazloženje da je riječ o "zaštićenom lokalitetu", a na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Pobjeda" piše da će liturgija kao i prošle godine biti služena nekoliko desetina metara dalje od sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja.

Prema najavama, policija će obezbeđivati lituriju.

Pojedinačno najjača albanska partija u Ulcinju "Forca" pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da liturgiju održi "na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Uprava policije Crne Gore je prošle godine zabranila liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cccccc

06.07.2019 09:38

I to je sada normalna Eevropska vrijednost. E sada ajde da zabranilo takve aktivnosti svakoj vjerskoj zajednici u BIH gdje su vjerski objekti izgrađeni prije više stotina godina a tu više nema pripadnika te zajednice.

ODGOVORITE
Name

re

06.07.2019 10:05

Crna Gora nije u EU tako da to nepije vode...

Name

Kneževo

06.07.2019 10:55

Crna Gora je Sveta Zemlja, montenegro je jad jada.

Name

Deutschland

06.07.2019 13:55

Pravoslavlje na Pravoslavlje,ko vodi taj narod, vidimo u SPC da je veliki lopovluk, GRIJEH,o političkim vodama,sve lose,i sta ocekujete od Boga,jer su svi okrenuli leđa Bogu,samo. Euro,ovo je posljedica,jer Bog ne zeli nevjernike,istrebice ih sa lica zemlje,