Zapadni Balkan je dio Evrope

Evropski komesar za proširenje Johanes Han naglasio je u Poljskoj da zemlje zapadnog Balkana u narednim godinama mogu da računaju na podršku EU u sprovođenju reformi, ali i pozvao na hitno rješavanje problema taksi koje je uvelo smoproglašeno Kosovo na robu iz centralne Srbije i BiH.

Region 04.07.2019 | 18:11
Zapadni Balkan je dio Evrope
– Geografija je sudbina. Zapadni Balkan je dio Evrope: dijelimo zajedničku prošlost, geografiju, kulturnu baštinu, dijelimo zajedničke mogućnosti i izazove, danas, ali i ubuduće. Suđeni smo jedni drugima. Tako da neka ne bude sumnje da je Zapadni Balkan unutar Evropske unije – poručio je Han u obraćanju učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, koji se 4. i 5. jula 2019. godine održava u poljskom gradu Poznanju.

On je, povodom trgovinskih barijera koje je uvelo smoproglašeno Kosovo na robu iz centralne Srbije i BiH, od strana zatražio da sporna pitanja riješe što je prije moguće.

Han je na samitu o zapadnom Balkanu rekao da lideri zemalja regiona treba da rade na dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i pomirenju jer su to preduslovi za ulazak u članstvo EU.

– Cio region zapadnog Balkana treba da prati primjer Sjeverne Makedonije i da prati put reformi, posebno u oblasti vladavine zakona, osnovnih prava i dobre uprave – rekao je Han. 

Kako je kazao, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je stvarnost i ona se dešava svakodnevno.

– Zajedno smo prošli dug put, ali sam uvjeren da još uvijek možemo postići nešto više prije isteka mog mandata. Podržavam preporuku Komisije da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i računam na to da će Savjet u oktobru slijediti našu pozitivnu ocjenu – kazao je Han.

Na početku foruma Han je naglasio da EU sada mora da održi svoja obećanja i da oda počast zemlji koja je načinila istorijski uspjeh i da će, ukoliko to ne učini, to nanijeti štetu kredibilitetu evropskog bloka, prenosi portal Evropski zapadni Balkan.  On je istakao da podržava preporuku Evropske komisije da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

(Srna, Anadolija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jaffa

04.07.2019 16:40

Ha ha ha...mogu da računaju na EU u sprovođenju reformi...ha ha ha...sveopšta pljačka se nastavlja, a to se zovu reforme.

ODGOVORITE
Name

синип

04.07.2019 17:47

Дио Европе? Ајдеееее... Да нам ти ниси рек'о, не би знали. :-)

ODGOVORITE
Name

Hana

04.07.2019 19:38

Takse unutar jedne te iste zemlje nemaju nikakve vaznosti. Sta tu treba da se usaglasi?

ODGOVORITE
Name

Pepermint

04.07.2019 21:26

Kada je Dante pisao Pakao inspiraciju je nasao na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Aurelija

05.07.2019 06:21

Hvala na informaciji!!

ODGOVORITE