Jačati sistem vladavine prava

Govoreći o viziji za narednih pet godina, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će se nastaviti sa jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina 04.07.2019 | 15:22
Jačati sistem vladavine prava
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, koji se 4. i 5. jula 2019. godine održava u poljskom gradu Poznanju.

Ministar Crnadak je u govoru istakao da Berlinski proces ima pozitivne efekte na saradnju u regionu i jačanje dijaloga.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, ministar je izrazio očekivanje da će se nastaviti sa jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Što se tiče BiH, ministar je naglasio da je najvažnije što prije uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno povjerenje.

Govoreći o očekivanjima od Evropske unije, ministar je rekao da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala da se poštuju demokratski standardi i da se sprovede 14 preporuka i mišljenja Evropske komisije za BiH.



Takođe je potrebno, naglasio je ministar Crnadak, da Evropska unija ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje djeluju antievropski i antidemokratski.

Govoreći o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, ministar je pozvao zemlje članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima. Takođe, ministar je dodao da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svjetske druge političke aktere koji traže svoj prostor i uticaj na Balkanu.

Na kraju obraćanja, ministar je pozvao zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stoodstotne carine za BiH i Srbiju, što su ništa drugo do sankcije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar Zapadnog Balkana. U Berlinskom procesu uz WB6 učestvuju zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU - Njamačka, Austrija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Кraljevstvo, te Evropska komisija i Evropska služba za spoljno djelovanje, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra inostranih poslova.

Komentari / 0

Ostavite komentar