Šok u ambasadi Amerike u Skoplju

U ambasadi SAD u Skoplju, tokom prijema povodom Dana državnosti, intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od onog u zvaničnoj verziji, i ta razlika je u drugoj strofi, u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti koju svojataju i Bugarska i Makedonija.  

  • Vijesti
  • Region


Umjesto riječi: “Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski”, otpjevane su riječi: “stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo”.

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, u vezi sa čime se spore Skoplje i Sofija.

Kada je riječ o nacionalnoj himni Sjeverne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumijevao promjenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promijenjena.

Ovo je prvi put, od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine, da se otpjeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi, i to na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke ambasade i makedonskih institucija – o čemu je zapravo riječ.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedjelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zaprijetila da će blokirati evropske integracije Sjevernoj Makedoniji ukoliko ne bude prihvaćena činjenica – da je Goce Delčev bio Bugarin.(Sputnjik)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Kakva vijest... da li je moguće

04.07.2019 11:57

Ne mogu da vjerujem da hiljadugodišnja sjevernomakedonska himna nije otpjevana kako treba??? Ha ha ha ... Kakve ku_čeve državice!

Nostradamus

04.07.2019 12:04

E to je sad najvaznije te dvije rijeci.Kada ce poceti da nas interesuje narod i od cega da bolje zivimo boze sacavaj nas

Sa strane

04.07.2019 12:10

Šokiran sam! Nego, zbog čega bi Makedonci, ma koji to narod bio, u svojoj himni veličali i svojatali bugarske patriote. Neka pevaju o svojim. Mislim, ako ih imaju. Ako nemaju, neka pevaju o narodu, pticama, cveću, lepoj prirodi...

Napoznatiji je Darko Pančev

Darko

04.07.2019 14:01

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.