Zdravi sa koprivom

Ako do sada niste koristili koprivu za pripremanje raznih jela, preporučujemo vam da probate: neodoljive keserole, dekorativni omlet, vitaminsku čorbu i zelene kiflice.

Zdravlje 04.07.2019 | 10:51
Zdravi sa koprivom
Vitaminska čorba

Potrebno je: 1 l mleka, 1 kg koprive, kisela pavlaka, 100 g brašna, 2 čena belog luka, malo maslaca, so, biber

Koprivu očistite, operite u slanoj vodi, ocedite i iseckajte. Na ulju i maslacu propržite brašno dok ne porumeni, pa dodajte propasirani beli luk. Zatim dodajte koprivu, mleko, malo vode i začinite po ukusu. Kuvajte 10 minuta. Ukrasite komadićima hleba i služite toplo.

* * * * * * * * * * * * * * *

Neodoljive keserole

Potrebno je: 500 g krompira, 300 g koprive, 1/2 šolje mleka, 50 g putera, 200 g polutvrdog, polumasnog sira, 100 g slanine, 250 g pavlake za kuvanje, so, biber

Koprivu operite i iseckajte, pa je stavite nekoliko minuta da prokuva u vreloj vodi. Krompir oljuštite i očistite, stavite ga u šerpu, nalijte vodom i kuvajte oko 20 minuta, pa ga izgnječite. Polako u to dodajte mleko, puter, so i biber, a na kraju i koprivu. Smesu sipajte u podmazan pleh, odozgo narendajte 150 grama sira i poređajte slaninu. Zalijte pavlakom za kuvanje i narendajte ostatak sira, pa stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

* * * * * * * * * * * * * * *

Dekorativni omlet

Potrebno je: crveni luk, 150 g koprive, 3 kašike parmezana, 8 jaja, 50 g maslaca, maslinovo ulje, so, biber

U posudi zagrejte vodu i kada provri dodajte očišćenu koprivu. Kuvajte je tri minuta, dobro iscedite i ostavite da se ohladi. Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno naseckan crveni luk, dodajte koprivu i maslac, pa dinstajte još kratko. Umutite jaja, posolite, pobiberite i dodajte narendani parmezan. Pomešajte koprivu sa jajima i dodajte u kalup za pečenje. Pecite u rerni na 180 stepeni 10 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * *

Zelene kiflice

Potrebno je: 200 g sveže koprive, 250 g belog brašna, 250 g ražanog ili heljdinog brašna, kvasac, kašičica šećera, kašičica soli, 200 ml tople vode, 100 ml ulja, 150 g topljenog sira

Izblanširajte koprivu, pa je proceđenu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i ostavite da se hladi. Ugrejte malo vode u koju ćete dodati kvasac, šećer i malo brašna i ostavite da kvasac proradi. Brašno i so sjedinite tek kada kvasac nadođe, pa uz dodavanje koprive i ulja umesite mekano testo. Ostavite oko 45 minuta da testo naraste. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razvucite testo, isecite ga na trouglove, na svaki stavite komadić topljenog sira i slažite u pleh za pečenje. Premažite kiflice sa malo rastopljenog maslaca i stavite ih da se peku.
 
Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar