SAD: Bombarderi, helikopteri, F-35...

Predsjednik SAD Donald Tramp raspoređuje tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu Dana nezavisnosti - 4. jula, koja tradicionalno iskazuje njenu vojnu moć.

Svijet 03.07.2019 | 19:28
SAD: Bombarderi, helikopteri, F-35...
Pentagon pokušava da organizuje prelete B-2 stelt bombardera i drugih vojnih aviona iznad Nacionalnog mola, parka u kome se okuplju građani u Vašingtonu, preneo je AP.

Na paradi će učestvovati borbeni avioni F-35 i F-18, akrobatski tim "Plavi anđeli", helikopteri vojske i obalske straže i Marin V-22 Ospreis.

Dva borbena vozila "Bredli" viđena su danas u blizini Linkolnovog memorijalnog centra,  gdje će Tramp održati govor o proslavi Dana nezavisnosti.

Mali broj borbenih tenkova "Abrams" od 60 tona poslat je u Vašington željeznicom da bi bili postavljeni u blizini Nacionalnog Mola, iako je vlada Distrikta Kolumbija uzvratila verbalnom salvom. 

"Tanks, but no tanks" (Tenkovi, ali ne tenkovi), napisali su oni na Tviter nalogu, što se može protumačiti i kao igra reči, jer se kod izgovaranja, reč "tanks" može tumačiti i kao "hvala", pa bi poruka mogla da glasi i "Hvala, ali ne tenkovi".

Podsećaju da je i Pentagon prošle godine saopštio da čelicne gusenice mogu oštetiti gradske puteve.

Iznad Nacionalnog Mola pojaviće se i predsjednikov avion Er fors van i Marin van helikopter. 

Tramp, koji je objavio događaj kao "Pozdrav Americi", naveo je u utorak da su vojni lideri "oduševljeni" da učestvuju.

Vojni zvaničnici, međutim, ne mogu zvanično da kažu ni da li načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga Džozef Danford planira da prisustvuje.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tramp Putin

03.07.2019 18:04

Ovaj prolupao kao i Putin.Tesko svijetu sa njima dvojicom.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2019 18:51

Blago svijetu sa putinom

Name

Re

03.07.2019 18:58

Od kraja ratan fasisticke njemacke America je pruzala podrsku fasizmmu I izgubila saki art pravda je na strani antifasista

Name

Kekec

03.07.2019 20:05

Jebalo vas oružje i vas i onoga ko ga izmisli.