Zvizdićev tim za vojsku na granici

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužio je Marinu Pendeš, ministra odbrane BiH, da Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Lokacije su tačno i precizno definisane", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i poručio da BiH ni za kakav novac EU neće biti sabiralište migranata.

"Naši kapaciteti su poznati, nekad ih prekoračimo, ali ih stalno pratimo. Ukoliko EU zatvori granicu, i mi ćemo", kategoričan je Zvizdić, koji je najavio pojačanu kontrolu granice u saradnji sa graničnim policijama Srbije i Crne Gore. Takođe, pripremljena je i inicijativa za prijem novih kadeta u Graničnu policiju BiH, njih 100 ili 150.

"Uputićemo sporazum entitetskim i kantonalnim MUP-ovima da se uključe s dodatnim brojem policajaca zajedno sa graničnim policajcima kako bi se smanjila propusnost granica", rekao je Zvizdić te dodao da će preferirati one MUP-ove koji su spremni to finansijski podržati.

Ističe da je sa dnevnog reda skinuta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH jul-septembar.

"Nismo razgovarali o tome, jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda", rekao je Zvizdić i dodao da zbog toga neće doći do blokade finansiranja institucija.

Istakao je da Savjet ministara neće biti formiran bez poštivanja odluke predaje godišnjeg plana nacionalnog programa (ANP). Napomenuo je da je između BiH i Srbije bilo detektovano 11 carinskih barijera, od kojih je devet uklonjeno, ali stalno se javljaju nove barijere te je Zvizdić iznio podatak da su privrednici iz BiH izgubili 26 miliona sati čekanja na granicama regiona u prošloj godini.

Usvojen je i dokument kojim je precizirano da će Srbija preuzeti održavanje i rekonstrukciju sedam od 12 međudržavnih mostova, dok će BiH preuzeti pet tih mostova, za šta će biti osigurana četiri miliona KM.

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Objavio

02.07.2019 17:56

Realno ako želimo da se borimo protiv migrantske najezde vojska treba da blokira nelegalne ulaska. To je valjda normalno.

Нормално је да гранична полиција контролише границу за шта су и плаћени. То што су неспособни за то то је доказ каква нам је држава, ако се ово уооште може назвати државом. Ја лично не.

Е

02.07.2019 18:24

Ništa kod nas nije normalno, i neće biti normalno još dve tri generacije, a onda ćemo izumrijeti kao dinosaurusi.

CIA snajka

02.07.2019 18:44

A sta je ovdje normalno? Imam osjecaj da je vecina normalnog otisla ili u Srbiju ili na Zapad.

role

02.07.2019 18:56

Vojsku samo prema federaciji nikako prema Srbiji.Zvizdalo nek razmijesta oko sarajeva ako je hoće.

Rr

02.07.2019 19:39

U BiH...Nista u njoj nema normalno.....pa prvo nije normalno da Zvizdic obavlja funkciju tu koju je izgubio na izborima....Drzava propala ko žeton.. Baš zbog političara koji uživaju....Lov u mutnom. .enormno bogaćenje....opste rasulo....mladi odlaze.. KUD PLOVI OVAJ BROD...?????

Herc

02.07.2019 20:03

Поставити полицију и војску на граници са федерацијом, дестабилизују ситуацију.

Горан

02.07.2019 20:43

najmanji

02.07.2019 20:46

Problem je BiH,od koje i Vi u Republici Srpskoj imate puno koristi . Uhvatite se za svoj nos ponekad i pokusajte ukljuciti mozak a ne uvijek trla baba lan!

Laka

02.07.2019 21:30

Pa ne vidim onda koja je svrha vojske i šta joj je posao ako ne može biti angažovana na granici sa jednim zadatkom da čuvaju granicu od migranata. Jel se treba Srbija bojati toga ili je to samo Dodikov način da se više uvlači Vučiću. Pa zar nije logičnije iskoristiti vojsku koja svakako prima plate nego dodatno opteretiti budžet primajući još ljudi u pograničnu službu i policiju. Volio bi da mi neko da razumno objašnjenje i u čemu je fora

Mir

02.07.2019 22:47

Burle je pokrao izbore i zbog toga netreba da sudjeluje u vlasti

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.