LN: Kineskinje bez najboljih, Amerikanke brane tron!

Od srede do nedelje igra se završni turnir Lige nacija za odbojkašice u Nanđingu. Olimpijske šampionke iz Rija bez osam standardnih igračica.

Ostali sportovi 02.07.2019 | 22:26
LN: Kineskinje bez najboljih, Amerikanke brane tron!
Kreće borba za titulu u Ligi nacija za odbojkašice. Ove godine nema Srbije na F6. U kakvom sastavu su igrale evropske i svetske šampionke to i nije iznenađenje. Amerikanke brane titulu od prošle godine kada su u finalu bile bolje od Turske posle pet setova. Selekcije su podeljene u dve grupe sa po tri ekipa, a dve najbolje igraće u polufinalu takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije.

I na završnom turniru Lige nacija nije moglo bez kalkulisanja, a sve je iznenadio sastav Kine. Olimpijske šampionke iz Rija pred svojim navijačima u Nanđingu igraće sa drugom postavom. Fale čak osam standardnih igračica, a među njima po mnogima najbolja odbojkašica planete Džu Ting. Selektorka Lang Ping odlučila se za podmlađenu selekciju iako je veći deo ligaškog dela takmičenja Kina igrala sa najjačim sastavom.

Prvi rival domaćinu biće Turska koja je najmanje kalkulisala u prethodnih 15 kola. Trofejni italijanski stručnjak Đovani Guideti igrao je sa najjačom postavom veći deo takmičenja. Turkinje su prošle sezone bile vicešampionke, a ove godine eksplodirala je mlada korektorka Vakifbanka Ebrar Karakurt koja ima samo 19 godina. Da su Kineskinje kompletne, pitanje pobednika se ne bi postavljalo, ovako ulogu blagog favorita ima Turska. Ipak, treba očekivati neizvesnu utakmicu.

Amerikanke i Poljakinje otvaraju završni turnir. SAD su u Kinu došle u jakom sastavu. Nedostaju Karli Lojdi Kimberli Hil, ali su ostale najbolje tu. Branioce titule predvodi kapiten Džordan Larson, a tu su i primač servis šampiona Evrope Novare Mišel Barč-Hekli, Kelsi Robinson, Tori Dikson... Poljakinje, koje će biti glavni rival Srbije narednog meseca na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju, predvodi odlična korektorka Malvina Smaržek. Ipak, izabranice selektora Kirča Kiraljija su favoriti.

U sredu odmaraju Italijanke i Brazilke koje u četvrtak kreću takmičenje. Obe selekcije su došle u Nanđing u najjačim sastavima, Italijanke sa Paolom Egonu, dok je glavni adut Brazila Gabi.



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar