Prodavali otrovan sok na tržištu EU

Neviđena afera trese ovih dana Italiju jer je otkriven lanac prevaranta koji su varali na – hrani. Da skandal bude veći, umiješan je i jedan Srbin. Trenutno se traga za vlasnikom kompanije koji je izvozio iz Srbije u Evropsku uniju koncentrovani sok od otrovnih jabuka.

  • Vijesti
  • Svijet


Kako prenose italijanski mediji, kompanija tog državljanina Srbije ne samo da je podvalila organski sok od jabuke, već je proizvod bio napravljen od pokvarenih jabuka, kontaminiran, a bilo je dodataka kao što je šećer i voda, piše Valdera.it.

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova, koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije i Hrvatske koncentrovani pomenuti sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski. 

– Proizvod su napravila preduzeća formalno smještena u Srbiji i Hrvatskoj, a zapravo ih je direktno upravljala dva preduzetnička brata iz Pise – piše Valdera.

Mediji prenose, policija u Pisi uhapsila je osam osoba i stavila katanac na šest preduzeća koja su uvozila ovaj sok, a takođe je i zaplijenila imovinu uhapšenih vrijednu 6,5 miliona evra.

– Koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namijenjen za tržište u EU, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno prenosio kao organski, dok je sadržavao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Na čelu grupe bila su dvojica preduzetnika iz tog grada – pišu italijanski mediji.

U prodaji je bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrijednosti skoro 5 miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje, prenosi Radio Sarajevo.

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Banka luka

02.07.2019 16:56

Kako su italijani odmah uhapseni i oduzeta im imovina? Kad će to kod nas biti?

Re

02.07.2019 17:29

Ne treba kupovati ništa od neprovjerenih proizvođača

simo pendrek

03.07.2019 11:59

hoce neko obajaviti i ime kompanije i naziv soka , pa da slucajno ne kupim koji litar od 1411 tih tona sto je bilo u prodaji ???

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.