Mediji o susretu Trampa i Kima

Sjevernokorejski mediji opisali su sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u demilitarizovanoj zoni kao "nevjerovatan događaj", BBC kao "istorijski susret", dok britanski list Gardijan naziva taj susret "nezadovoljavajućim nastavkom".

Svijet 01.07.2019 | 19:39
Mediji o susretu Trampa i Kima
"Vašington post" ističe da uprkos tome što su Tramp i Kim održali tri sastanka, nije mnogo postignuto na putu demilitarizacije Pjongjanga.
 
Državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA izvjestila je da su Tramp i Kim održali istorijski sastanak u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje i da su se dogovorili da obnove dijalog o denuklearizaciji.
 
Sastanak Trampa i Kima je, prema Gardijanu, "trik, a ne prodor".
 
Razgovor u posljednjem trenutku, u demilitarizvoanoj zoni između dvije Koreje učinio je Trampa prvim američkim predsjednikom koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje, piše Gardijan.
 
"Ali to što se nešto dogodilo po prvi put, ne znači da je suštinski značajno", ocijenio je Gardijan navodeći da postoji razlog zbog kojeg Trampovi predhodnici to nisu učinili, odnosno nisu se sastali sa Kimovim ocem i dedom.
 
Trampov čin daje legitimitet i status državi odgovornoj za ono što su UN nazvale "neuporedivim zločinima ljudskih prava", i čiji je jedini diplomatski alat - njen program nuklearnog naoružanja, zaključuje Gardijan.
 
Tramp je u nedjelju s osmijehom na licu dočekao lidera Sjeverne Koreje na jako utvrđenom položaju u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dvije Koreje.
 
Američki predsjednik je izjavio da razmišlja da pozove lidera Sjeverne Koreje u SAD, a moguće i u Bijelu kuću, a Kim se nadovezao rekavši da će mu biti čast da Trampa pozove u Pjongjang "u pravo vrijeme".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar