Slovenija uskoro opasana žicom?

Slovenija je burno reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susedna država uskoro mogla opasati žicom.

Region 30.06.2019 | 13:38
Slovenija uskoro opasana žicom?
Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da deluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja, prenosi hrvatski Večernji list.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu neuspešnim i neefikasnim, Italija ce postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Ðulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad. U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca.

"Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici", kazali su oni, prenosi Večernji.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Slovenija je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

30.06.2019 11:49

Neće im trebati puno žice, par buntova.

ODGOVORITE
Name

милан.

30.06.2019 11:54

Браво. Одавно нисам чуо бољи коментар

Name

Re skeptik

30.06.2019 12:08

Čemu ta ironija i zavist prema Sloveniji jedinoj uređenoj zemlji pa može se reći u cijeloj EU a Balkan i da ne spominjem

Name

Iv

30.06.2019 12:05

Bravo Salvini,onaj ko hoce neka sebi uzme imigrante,tako se cuva drzava.

ODGOVORITE
Name

X

30.06.2019 12:19

Pa to isto važi za Dodika i RS, pušta migrante iz Srbije u RS tj. BiH, a onda ih tjera u FBiH, kao RS ih ne želi!! Pitanje je dana kad ce se ovi u FBiH dozvati pameti pa sve lijepo pokupiti i protjerati odakle su došli, dakle u RS!

Name

A

30.06.2019 13:53

Naš Dudek ih pušta u RS pa onda šalje u Federaciju misleći da će time naškoditi BiH. Samo batina ima dva kraja i kad provale i u RS, onda će se češati po ... Onda će mu opet biti neko drugi kriv.

ODGOVORITE
Name

Brat Jale

30.06.2019 14:54

Svaka normalna država čuva svoju granicu od ilegalnih prelazaka i ulazaka migranata osim BiH, što nije ni čudno kada se zna da ovdašnje vlasti, odnosno političari tjeraju inat jedan prema drugom, svađaju se i ne vode brigu ni o vlastitim građanima.

ODGOVORITE