Zapadni Balkan: Put pun kamenja

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susjedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita o ovom regionu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

  • Vijesti
  • Region


Merkel je, u video poruci, istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

"Put je i dalje pun kamenja", podvukla je njemačka kancelarka.

U Poznanju će u petak, 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestovati Merkelova, na čiju inicijativu je 2014.pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospješe dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primeri dijaloga, navodi u saopštenju njemačka kancelarka, posebno ističući rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Sjeverne Makedonije.

"Političkom hrabrošću, kako sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt riješi", podvukla je Merkel.

Ona je rekla da taj pozitivan primjer treba da ohrabri da se riješe problemi u Bosni i Hercegovini i "između Srbije i Kosova".

(Agencije)

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Prica za djecu

30.06.2019 13:26

Zoavadi pa vladaj . Dok nebudete spremni da sami resavate svoje Probleme nece nam biti svima dobro.. Oni su nam zemlju rasturili a sad bi dabudemo njihove kolonije

Pepermint

30.06.2019 13:37

Zapadni Balkan-put pun kamenja i politickih govana.

Hahaha dobar komentar. Bravo

re

30.06.2019 15:33

Sokrat

30.06.2019 14:05

Ako je Njemacka priznala Hrvatsku kao drzavu u republickim granicama ex-Yu onda treba da prizna i Srbiju pod istim uslovima, jer poblemu Krajine i Srba u Krajini nije niko nikada pridavao znacaj - zasto bi stanovnici Kosova cinili najednom izuzetak? Samo zato sto je tamo izgradjena nato baza? Ili postoji drugi razlozi?

Sokrate,htjeli ste previse,dio Hrvatske, cijelu BiH i Crnu Goru,dio Makedonije a Kosovo je bilo tako i tako u sastavu Srbije,svi su trebali igrati po vasim pravilima i danas imamo to sto imamo.Ako nastavite istom filozofijom,Srbija ce biti jos manja.

Re Sokrat

30.06.2019 14:35

Ja u svom komentaru nisam uzeo u obzor istorijske cinjenine nego samo princip reciprociteta: Ako se jedna cjelina pravno tretira na odredjen nacin onda je obaveza taj isti princip dalje dosljedno primjenjivati. Ukljucivanjem istorisjkih cinjenica bi situacija postala zaista dramaticna, jer su dijelo BiH zasita bile srpske knezevine! Ali ovo prepustam istoricarima!

Sokrat

30.06.2019 14:54

pravda

30.06.2019 14:43

Svece srbija izdrzat i njen narod srbski vama smeta stosmo srbi toje vasa muka

Tako je brate!!

Pedja

30.06.2019 19:39

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.