Sporazum o klimi, ali bez SAD-a

Zemlje članice grupe G 20, najrazvijenijih zemalja svijeta, postigle su u subotu u Osaki sporazum o klimi, ali u njemu, kao i na prethodna dva summita, ne učestvuju Sjedinjene Američke Države, objavile su francuski i njemački predstavnici na samitu.

Svijet 29.06.2019 | 12:14
Sporazum o klimi, ali bez SAD-a
"Usvojen je tekst o klimi", saznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emanuela Makrona prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20.

Ovaj sporazum, u formatu 19+1, reafirmiše podršku 19 zemalja, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Američke Države povukle 2017.

Sporazum na samitu u Osaki je postignut u subotu ujutro nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio i kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018., objavilo je francusko predsjedništvo.

Posljednjih dana spominjala se mogućnost da neke od velikih zemalja razmatraju moguće povlačenje iz sporazuma približavajući se američkim pozicijama, ali francusko predsjedništvo objavilo je da je svih 19 zemalja "potvrdilo svoju podršku sporazumu iz Pariza".

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako se grupa G20 u Osaki vezano uz klimu složila oko teksta vrlo sličnog onom godinu dana ranije, nakon posebno teških pregovora.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kakav

30.06.2019 17:40

Je to sporazum za nekoga vazi, a za nekoga ne vazi .... ???

ODGOVORITE