"Prekid vatre" u trgovinskom ratu

Kina i SAD su se vratile “na pravi put” ka postizanju trgovinskog sporazuma, izjavio je danas američki predsjednik Donald Tramp poslije sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Osaki, javlja AP.

Svijet 29.06.2019 | 11:47
"Prekid vatre" u trgovinskom ratu
On je rekao nakon sastanak na konferenciji za novinare da neće za sada uvoditi najavljivane nove carine na kinesku robu. Kako je istakao, trgovinski pregovori se nastavljaju.

– Nećemo dodati novu ogromnu sumu od 350 milijardi dolara (vrijednu robu) koja bi mogla biti oporezovana ili ocarinjena. Ne radimo to, radićemo s Kinom na tome gdje smo stali da vidimo možemo li da napravimo dogovor. Kina će se konsultovati sa nama i trošiti novac čak i tokom pregovora, za naše sjajne farmere na srednjem zapadu i velike patriote – jer to je ono što jesu. Kina će kupovati ogromnu količinu hrane i poljoprivredne proizvode i to će početi vrlo brzo – rekao je Tramp, prenosi CNN.

On je rekao da će Kini dostaviti spisak stvari za koje žele da ih Kinezi kupuju od SAD. Govoreći o sastanku sa Sijem, on je rekao da je bio odličan i bolji nego što je očekivao.

– Znamo se otkako sam predsjednik – rekao je Tramp i pohvalio odnos sa kineskim predsjednikom. 

Agencija ocjenjuje da su Tramp i Si postigli dogovor o “novom prekidu vatre” u trgovinskom ratu koji traje već godinu dana.

SAD i Kina su se dogovorile da “restartuju” razgovore o trgovini, javila je kineska agencija Sinhua poslije sastanka dvojce lidera na samitu G20 u Osaki. Agencija dodaje da Vašington neće uvesti nove sankcije na uvoz kineske robe.

Tramp je novinarima rekao da su on i Si u Osaki imali “veoma, veoma dobar sastanak”, koji je ispao bolji nego što se očekivalo, prenosi AP.

Uoči sastanka predsjednik SAD je rekao da je otvoren za trgovinski dogovor sa Sijem koji bi bio “monumentalan”.

– Vrijeme će reći. Mislim da smo veoma blizu – rekao je Tramp, prenio je Rojters.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dare

29.06.2019 17:34

Čak i Kina se povlači pod Američkim pritiskom.

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2019 20:31

Naravno, ko je glavni badza, USA je glavni badza....