LN: Ameri sa drugim timom u Plovdivu!

Prilika za Pirovu pobedu Srbije. . .  Orlovi u seriji od četiri poraza u Ligi nacija, ali imaju šansu da slave protiv oslabljenih Sjedinjenih Američkih Država.

Ostali sportovi 29.06.2019 | 14:30
LN: Ameri sa drugim timom u Plovdivu!
Odbojkaši SAD i Srbije danas (16.00) u Plovdivu igraju meč za prestiž.

Obe selekcije su ove sezone u Ligi nacija igrale u kombinovanim sastavima. Orlovima ovo takmičenje nije bilo u prvom planu, pa je selektor Nikola Grbić dao šansu mlađim snagama, a one najbolje odmarao za početak avgusta kada je u Bariju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokoju naredne godine.

Amerikanci su domaćini završnog turnira Lige nacija, pa su već obezbedili plasman. U Plovdiv jedna od najboljih svetskih selekcija, stigla je sa drugim timom. Oni najbolji: Majka Kristenson, Met Anderson, Tejlor Sander, Maksvel Holt ostali su kod kuće kako bi se spremili za F6 za dve nedelje pred svojim navijačima.

To je prilika za Srbiju da prekine niz od četiri poraza u Ligi nacija. Po prvi put ove sezone u Plovdivu u našem sastavu su bili Nemanja Petrić, Marko Ivović i Aleksa Batak. Oni su poslendnjeg vikenda takmičenja pod okriljem Svetske odbojkaške federacije zamenili Milana Katića, Davida Mehića i Vuka Todorovića. Ovo takmičenje preskočili su tandem Peruđe Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin i primač servisa Trentina Uroš Kovačević.

U poslednje dve godine Srbije nijednom nije pobedila SAD. Prethodna četiri duela dobili su Ameri, a poslednji put su bili bolji na Svetskom prvenstvu u Italji prošle godine kada je bilo 3:1.

Osim SAD na finalni turnir dva kola pre kraja ligaškog dela takmičenja plasirali su se Brazil i Iran. Rusija i Francuska su blizu, a za poslednje šesto mesto kandidati su Poljska, Italija, Kanada i Argentina.

Trenutno, selekcija koja je u najboljoj formi je Poljska. Svetski šampion nije igrao u najjačem sastavu ovo takmičenje. Nije bilo Bartoša Kureka, MVP prošlog Svetskog prvenstva, al ii bez njega vladar planete igra odlično. Poljaci imaju imperativ pobede u Lajpcigu protiv domaćina Nemačke koja nema šanse da se nađe u Čikago. Izabranici italijanskog stručnjaka Andree Đanija imaju samo tri trijumfa iz 13 kola.

Italija kao da neće na F6. Azuri su u Braziliju stigli sa najslabijom ekipom od početka takmičenja. Ovaj vikend nema vođe selekcije, tehničara Trentina Simonea Đanelija, a od starta takmičenja nisu igrali ni Ivan Zajcev i Osmani Huantorena, najbolji igrači reprezentacije Italije sa prošlog SP. To je u petak uveče iskoristila Kanada da se pobedom uključi u borbu za peto mesto koje vodi na završni turnir.

Finalni turnir će se odigrati od 10. do 14. jula u Čikagu. Amerikanci kao domaćini su sigurni, a na F6 plasiraće se i pet najboljih selekcija posle 15 kola, odnosno pet vikenda. Prvi kriterijum kod redosleda reprezentacija je broj pobeda, pa tek onda broj bodova.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar