Ruska agresija najveća prijetnja

Ruska agresija i destabilizujuće miješanje ostaju najveće prijetnje evropskoj bezbjednosti, ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijaska pitanja Metju Palmer.

Svijet 29.06.2019 | 09:36
Ruska agresija najveća prijetnja
"Presude dvojici ruskih obavještajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, samo je jedan primjer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja", rekao je Palmer Pobjedi.

On je rekao da Rusija – koja je izvršila invaziju na Gruziju i Ukrajinu, i nastavlja da okupira djelove njihove teritorije - postala je više od spoljne ili vojne prijetnje.

"Kremlj orkestrira operacije u srcu zapadnog svijeta, sa ciljem uticaja na nacionalnu bezbjednost, političku stabilnost, socijalnu koheziju i ekonomski napredak", naveo je Palmer.

On je rekao da Moskva radi na urušavanju kredibiliteta američke posvećenosti Evropi, potkopavanju transatlantskog jedinstva, sijanju nesloge u zapadnim društvima, i slabljenju zapadnih demokratskih institucija i vlada.

"Ruske ambicije na Balkanu su nekonzistentne sa aspiracijama regiona za mirnu, prosperitetnu i evropsku budućnost", ocijeno je Palmer.

Prema njegovim riječima, izazovi za napredak u regionu ostaju ne manje značajni od ruskog miješanja.

"Osiguravanje bolje budućnosti za region zahtijeva da lideri država Zapadnog Balkana nastave dinamiku uspjeha, ubrzaju reforme i unaprijede integraciju u zapadne strukture", rekao je Palmer.

On je poručio da SAD ostaju posvećene otvorenim i odgovornim vladama, vladavini prava i ekonomskom prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

"Od 2010. godine obezbijedili smo podršku od više od 1,8 milijardi USD Zapadnom Balkanu i nastavićemo da podržavamo težnje svih zemalja da ostvare zajednički cilj evropske budućnosti", kazao je Palmer.

(Vijesti / RSE)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sa strane

29.06.2019 07:42

Najveća pretnja miru na planeti ste vi i vaši pljačkaški pohodi na suverene zemlje i njihove resurse.

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2019 09:16

Sta je tu problem ovaj je iznio samo istinu koju vec odavno dosta zemalja zna. Zato su im neki dan i produzili sankcije za jos godinu dana i to bez da je neko bio protiv.

Name

SALE SLOVENAC

29.06.2019 09:35

KAKVI RUSI, SDS I SNSD SA IRINEJEM NA CELU

Name

analitik

29.06.2019 10:11

Nema mira na Balkanu, opet se Ameri i EU umešaše, a domaći krimosi pustoše.

Name

Boki

30.06.2019 16:30

Mamu ti jebem zvalavu. Bombardovali ste srbiju zato sto je onom ona pusila pa da sakrijete aferu. Rasturili ste naj socijalniju zemlju na svijetu Libiju. Irak ste vratili u praistoriju. Stvorili ste azdaju ISIL. Amerika je najvece zlo ovog svijeta. Jebo te onaj ko objavljuje tvoje razmisljanje. Fasisto

Name

Gangago

29.06.2019 08:48

Rusija napada, a Vi se branite!? Iako smo iz Bosne nismo toliko zatucani i neobrazovani da takve fore prolaze!

ODGOVORITE
Name

razumio

29.06.2019 09:23

Klasicna zamjena teza: Upravo ste Vi ti koji napadaju i porobljavaju!

ODGOVORITE
Name

dara

01.07.2019 11:21

Svaka cast za "razumio i boki" na odgovoru. Samo vi jos prosledite ovom idiotu americkom pa neka se uvjeri da mi nismo ni naivni ni blesavi kao sto nas smatraju majku mu americku.

Name

Bakica

29.06.2019 13:08

Zar kauboji koji poubijase indijance da nekome dijele lekcije lijepog ponasanja .Nemozete da pljackate vise po svijetu stade vam Putin na put bahata bando.

ODGOVORITE
Name

Vrlo jednostavno

29.06.2019 13:10

Citaj, zakljuci kontra i neces pogrijesiti.

ODGOVORITE
Name

Zare

29.06.2019 13:27

plače Jakeš za ovim bilmezom...

ODGOVORITE
Name

DA DA

29.06.2019 14:13

RUSI SU DOBRI DODIKU MILOSEVICU VUCICU...SVE PARE OVOG NARODA SU KOD NJIH..JESU PRIJETNJA..ZAJEDNO SA NASIM SVIM STRANKAMA ALAVIM..

ODGOVORITE
Name

Bakica

29.06.2019 16:15

Hajde covjece malo se dotjeraj da izgledas kao diplomata ostavi se te tvoje kaubojstine .Kakva drzava takav i diplomata.

ODGOVORITE
Name

Ne trebate nam uopste

29.06.2019 20:37

Gospodine Palmer, morate da primite ka ogranicenom znanju, Srbi nisu indijanciniti ste vi sto narocito pametni. Vi samo raspolazete ubojitim oruzjem i nicim drugim vrijednim postovanja.Manipulacija, otimacina, zlocini su vase glavne karakteristike na kojima Amerika pociva. Vasa ekonomija na tome pociva. Vas standard, na tome pociva. Ali ne za sve. Vi ste uveliko podječjeno druatvo, sa fasisfickim i nacistickim elementima.Kada vam je samo 7% amerikanaca izaslo preko granice i nije cudo sto mozwtw manipulisati sa njima kako zive u raju. Stvarnost je nesto drugo. Nemate vi pojma sta balkanski i evropski covjek prosjecne intiligencije vas smatra. Da nije bilo Tesle, srbina, vi bi bili jos uvijek bili decenijama unazad i ne samo vi!

ODGOVORITE