KiM: Prodavnice ''pod ključem''

Predsjednik Udruženja privrednika na sjeveru Kosmeta Radoš Petrović potvrdio je da od ponedjeljka, 1. jula, prehrambene radnje, trgovine i kiosci, pa čak i pekare na sjeveru KiM neće raditi.

Region 28.06.2019 | 11:36
KiM: Prodavnice ''pod ključem''
On je za današnju Politiku rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika zbog nametnutih taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, koje su privremene prištinske institucije uvele u novembru prošle godine.

Petrović kaže da su te takse žitelje na sjeveru Kosmeta dovele na ivicu humanitarne katastrofe.

Inače, Petrović je u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da "stane na put Prištini".

Neće raditi ni pekare čiji su vlasnici u proteklih deset dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hljeba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe i nije poznato do kada će biti pod ključem.

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaju hljeb, mlijeko, brašno, šećer, so i zejtin bili su prazni.

- Posljednje zalihe dugotrajnog mlijeka smo prodali. Već deset dana ne stiže dnevno mlijeko, kao ni mliječni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedjeljka će sve biti zatvoreno - kazao je za Politiku vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

I u apotekama u kojima već deset dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lijekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u posljednja tri dana.

- Ono što zabrinjava jeste kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdjeli lijekovima - kaže radnica jedne apoteke u centru Sjeverne Mitrovice.

Јoš je nepoznato da li će u ponedjeljak biti zatvoreni vrtići, ali, kako Politika nezvanično saznaje, već nekoliko dana se umjesto mlijeka i mliječnih proizvoda daju čajevi.

I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor KBC-a Milan Ivanović izjavio je za Politiku da su "sproveli racionalizaciju, posebno mlijeka i mliječnih proizvoda".

- Uspjevali smo da uz pomoć države Srbije pacijenti ne osjete ove antisrpske mjere, ali kako su nas hermetički zatvorili, pitanje je kako će bolnica funkcionisati. Znali smo s kim imamo posla, znali smo da zapadni mentori podržavaju pakleni plan Prištine, pa smo se donekle obezbijedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju - rekao je Ivanović.

On je ocenio da je "Priština sa zapadnim mentorima sve ovo ranije osmislila kako bi se izazvao strah kod Srba, ali i njihov egzodus".

Dodao je da vjeruje da će "uz pomoć države Srbije i ovaj pakleni plan prebroditi".

- Bolnica će morati kako zna da liječi pacijente, makar dopremala lijekove i sanitetski materijal vozilima Hitne pomoći - kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC "racionalizovati" prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.
 
(Sputnjik)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

budale

28.06.2019 09:48

Gdje će biti prodavačice bez posla

ODGOVORITE
Name

jo

28.06.2019 10:28

Nije ovo sala ovo je veliki problem treba pomoc narodu

ODGOVORITE
Name

miroslav

28.06.2019 12:33

A da li mogu otići u albansku prodavnicu i kuiti mljijeko ... tj gdje ga kupuju domaći albanci ?

Name

Horor

28.06.2019 12:15

Ovo je strašno za pročitati, koliko je narod KiM ugrožen, u svakom pogledu. Šta radi Srbija da pomogne Kosovarima, uvijek su im puna usta srpstva, zaštite, beskrajne priče? Ovo je zadnji čas da iznađu način, da ovaj narod nisu taoci nakaradnosti režima.

ODGOVORITE
Name

Mj.

28.06.2019 18:56

Koja zamjena teza.Zasto nesmikes prozvati one sto su nam oteli kosovo i doveli do ovoga.

Name

Pa

28.06.2019 12:47

što jednostavno ne pređu preko mosta u južnu Mitrovicu i kupe namirnice?

ODGOVORITE
Name

Mrki

28.06.2019 12:47

Nek jedu slovenske proizvode? Opet politika pravi male ljude velikim budalama.?!

ODGOVORITE
Name

@rere pejina unuka

28.06.2019 15:09

Ima li iko da mi kaže šta jede 95% Kosova...........ili poste svaki dan??????Ovo su kontra mere što reče Vučić.....samo ipaštaju srbi na sjeveru Kosova zbog politie BG........

ODGOVORITE
Name

Očekivano

29.06.2019 06:50

Očekivao sam ovakav potez. Prelazi se u trgovinu van prodavnica. Time niko ništa ne može da provjeri a i porez ostaje nama. Slično prodaji benzina 90-tih godina. Ne možeš Srbina dugo ugnjetavati. Prolaz robe iz Srbije za sjever takođe ne ide preko granice nego malkice pored te iste. Sjever je teritorijalno povezan za Srbijom. Kosovo i Metohija su Srbija! Politički može ovako vječno.

ODGOVORITE
Name

Labud

29.06.2019 08:18

Ne brini ti zato Hradinaj ce svaku rupu na granici da zatvori,eh sad ko voli riskirat glavu radi sverca ulja,brasna .secera i mlijeka neka izvoli.