Emine Erdogan ne zna za skromnost

Iako je brojne fotografije demantuju, Emine Erdoan, supruga turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, tvrdi da živi skromnim životom u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima.

Zabava 28.06.2019 | 11:10
Emine Erdogan ne zna za skromnost
Međutim, Emine gotovo opsesivno troši novac. Voli kupovati skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi razgovore oko migrantske krize, zbog nje se zatvaraju skupocjeni šoping centri kako bi prva dama Turske obavila kupovinu u miru. 

Turski mediji ovih dana pišu da je tokom posjete Japanu ona pokazala torbicu vrijednu pedesetak hiljada dolara što je, prema tamošnjim medijima, otprilike iznos kojeg 11 osoba može zaraditi u godinu dana, ako su na minimalnoj plati.

Šopingovala je u Briselu tokom pregovora o zaustavljanju migrantske krize. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena paralisala saobraćaj u gradu. U Varšavi je na sajmu antikviteta u jedno poslijepodne potrošila 37.000 funti.

U Grčkoj je bila nešto skromnija. Kupila je samo sedam pari cipela i platila ih, uz popust od 15 odsto, 850 evra.  Čak je i za posjeta Hrvatskoj "opustošila" samoborsku tržnicu. Kupila je 30 jaja, 30 kilograma pilića, paški sir i brdo voća i povrća. 

Turske vlasti, naravno, pokušavaju "popeglati" njen imidž pa ju u novinama prikazuju kao štedljivu i predanu kućanicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila ocat, a ne bacaju se ni koštice maslina i datula.

Isti članak promaknuo je spomenuti kako štedljiva Emine i njen suprug u svojoj palači od 600 miliona evra i 1.000 soba najradije pijucka  poseban čaj od 1.800 evra po kilogramu. Pije ga iz zlatnih šalica koje koštaju skoro 300 evra. Zidove palače krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po roli, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra. Godišnje za struju troše 5 miliona evra.

Školu napustila prije mature

Šezdesetdvogodišnja Emine rođena je u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici petoro djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a s 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njezine dobi. 

Budućeg supruga upoznala je na skupu podrške "Idealističkog ženskog udruženja' čija je bila članica, a vjenčali su se u maju 1978. 

Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab. Šokirala izjavama Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pažnju i svojim izjavama. Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život. Erdoan je inače jedan od najplaćenijih svjetskih fukcionera, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin "People with money" nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 miliona dolara.

(Express.hr)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

28.06.2019 09:39

Licemjeri... ali teški

ODGOVORITE
Name

Nino

28.06.2019 10:13

Najtezi licemjeri.Kako je Boga nije strah.Gladezi.Neka se stide.

Name

Olja

28.06.2019 09:46

Tako zive politicari i njihove porodice, svugdje u svijetu. Razlika je samo u nijansama. Ne znam, vjerovatno je suprotnost tome zivot porodice onog latinoamerickog predsjednika koji se na posao vozi biciklom. To bi se, zbilja, moglo nazvati cudom. Ostali uzimaju sve, za sta misle im pripada. Stid, moral, to su kategorije koje odmah isceznu pred sjajem koji ponudi funkcija, svejedno da li je vlastita ili supruznicka. Zalosno, ali tako je.

ODGOVORITE
Name

Moze

28.06.2019 13:01

Pa kad' joj je kasika upala u med

ODGOVORITE
Name

MM

28.06.2019 20:59

Sramota i grehota naroda koji nema ni za osnovne kucne potrebe.Kupovati toliko skupe stvari.Toliko siromasne djece i gladnih ljudi,a ona se razbacuje parama.