Spuštena zavesa na sezonu - titula za Asvel!

Obradović stao u majstorici: Asvel s TITULOM u Evroligi! Ekipa srpskog stručnjaka nije uspela da napravi veliki preokret u francuskom finalu. Demarkus Nelson "vukao" saigrače ka trofeju.

Košarka 26.06.2019 | 09:03
Spuštena zavesa na sezonu - titula za Asvel!
Asvel se vraća u Evroligu posle deset godina i to kao šampion Francuske,.

Ambiciozni klub, na čijem je čelu slavni Toni Parker, osvojio je prvu klupsku titulu od 2016, pobedivši u "majstorici" finala plej-ofa ekipu srpskog stručnjaka Saše Obradovića.

Asvel - Monako 66:55 (19:17, 8:18, 24:6, 14:12) 

Nekoliko dana nakon što je novi šampion Francuske ozvaničio saradnju sa fudbalskim klubom Lion (koji je platio 3,4 miliona evra za 25 odsto akcija), u Vilerban stiže titula, kao najava povratka najbolje evropske košarke u predgrađe Liona.

Sa druge strane, Obradović je preuzeo ekipu krajem februara, doveo je do drugog mesta tabele uoči plej-ofa, a onda je u doigravanju bez poraza eliminisao Limož (2:0) i Dižon (3:0). 

U seriji za titulu, Monako je sprečio Asvel da iskoristi prve dve "meč lopte", ali ne i treću, pre svega zbog odlične treće četvrtine domaćina "majstorice". 

Najefikasniji igrač Asvela bio je nekadašnji plejmejker Crvene zvezde mts Demarkus Nelson,sa 18 poena (2/3 za tri), a dvocifreni su u napadu bili i njegovi saigrači Šarl Kaudi (15p), Edrijan Pejn (11p), Dejvid Lajti (10), Mantas Kalnijetis (10)....

Sa druge strane, u Monaku je najzapaženiji bio nekadašnji plejmejker Budućnosti Di Bost (19 poena), ali ni on, ni Lazerik Džouns (15p) i Pol Lakomb (14) nisu uspeli da "doguraju" tim iz kneževine do velikog preokreta u finalu.

U skladu sa današnjom (utorak) najavom iz Barselone, Monako će sledeće sezone igrati u Evrokupu, kao i ove godine.

Interesantno je da su oba učesnika francuskog finala u tek završenoj sezoni ostvarili dominantne pobede u "Pioniru", Asvel protiv Partizana, a Monako protiv Crvene zvezde.

Veoma tvrdu utakmicu imali smo priliku da gledamo na zatvaranju sezone u zemlji Galskih petlova. Reklo bi se očekivano, jer ulog bio veliki. U paklu „Astrobala“, gde je slično kao i u beogradskom „Pioniru“ u ovoj završnici šampionata bilo dosta problema sa vrućinom, Asvel se bolje snašao i na pleća bacio ekipu Monaka, 66:55.

Prva četvrtina donela nam je standardno opipavanje snaga. Oba rivala su umeč ušla veoma pažljivo, a prvu osetniju prednost stekao je Asvel kada je sredinom deonice otišao na plus sedam. Nije ta razlika dugo potrajala, pošto je sastav Saše Obradovića uspeo da se trgne i da do kraja deonice svede na prihvatljivih 19:17 za tim iz Liona.

U drugom periodu igre je inicijativu preuzeo Monako. Odmah na startu su Kneževi poveli i do kraja poluvremena otišli čak i na prilično respektabilnih plus devet. Džozef i Džouns su u ovoj četvrtini vukli napred ekipu Monaka.

Nije mnogo trebalo ekipi Asvela da preuzme kormilo na početku drugog poluvremena. Trojkama Slotera i Kaudija, kao i uz važne poene Kalnietisa i Bilana, sastav Zvezdana Mitrovića poveo je i nastavio da uvećava prednost. Monako jednostavno nije uspevao da nađe odgovor na veoma dobru igru Asvela u odbrani, pa su Kneževi deonicu završili sa samo 6 poena na svom kontu. Dovoljno je reći da je ekipa iz Liona u jednom trenutku vodila sa maksimalnih 13 poena razlike.

Trgao se delimično Monako u poslednjoj deonici i preko Lakomba u jednom trenutku prišao na šest poena zaostatka. Može se reći da je sudbinu Kneževa na kraju zapečatio Lajti, koji je iskoristio katastrofalnu seriju tima sa Azurne obale, ubacio pet poena i poslao sastav iz Liona na dvocifrenu razliku na samo dva minuta pred kraj. Do kraja, Monako nije uspeo da sustigne večerašnjeg domaćina, pa je veliko slavlje u „Astrobalu“ moglo da počne.

Najefikasniji u redovima Asvela bili su Ejdžej Sloter i Miro Bilan sa 11 poena i oni su bili jedini dvocifreni u svojoj ekipi. Na suprotnoj strani, Di Bost i Lazerik Džouns su ubacili po 13 poena.

U Lionu svakako očekuju zanimljivo leto. Košarkaški klub se povezao sa fudbalskim, a već su primećeni i prvi koraci u ovoj saradnji, pošto su iz Olimpika već dodelili određenu sumu novca Asvelu. Na čelu kluba trenutno sedi Toni Parker, najavljena su brojna pojačanja, a kao jedno od zanimljivijih imena istakao se Edvin Džekson. Svakako da je ovo sve lepa uvertira za narednu sezonu u Evroligi.

FRANCUSKA 1 - PLEJ-OF, FINALE

Utorak

Asvel Lion - Moanko 66:55
/Sloter, Bilan 11 - Bost, Džouns L. 13/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar